Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Stor guide: Så bygger du starka ben - övningar och träningprogram

Vill du bygga starka, muskulösa och uthålliga ben som gör skillnad i både träning och vardag? Oavsett om ditt mål är att lyfta tyngre, bli explosivare eller helt enkelt få snyggare ben, börjar allt med att förstå hur benmusklerna fungerar och hur de jobbar. Ge dina ben den uppmärksamhet de förtjänar – här får du tips på hur du kan lägga upp dina kommande benpass för bästa resultat!

Kille i gymmiljö som spänner sina ben och armar.Ett par starka ben gör skillnad i både träning och vardag.

Vi börjar med att gå igenom hur benmusklerna är uppbyggda och vad som är viktigt att tänka på i din benträning. Vill du istället gå direkt till träningsprogram och övningar hittar du det här!

Fördelarna med starka och muskulösa ben

Att träna ben ger ofta en känsla av hatkärlek – vissa älskar det, medan andra fruktar den brännande känslan och den skakiga promenaden hem efter ett tufft pass. Men med ett par starka ben får du många fördelar. Benen utgör kroppens stabila grund, förbättrar din prestation och gör dig starkare i allt från vardagsrörelser till tunga lyft.

  1. Starka ben förebygger skador

    Med starka benmuskler får du automatiskt ett stöd för hela din kropp. Utan tillräcklig styrka i benen kan det istället bli höfter och knän som får ta den största belastningen.

  2. Benträning stärker hela din core

    Benmusklerna och coremusklerna arbetar tillsammans, så när du aktiverar dina ben, aktiverar du även bålen. Starka ben och en stabil core ger dessutom förbättrad hållning!

  3. Du får stabilitet och uthållighet

    Genom att träna benmusklerna får du bättre kroppskontroll och ökad stabilitet. Denna styrka hjälper dig inte bara på gymmet, utan hjälper dig också att orka mer i vardagen – oavsett om du står upp länge på jobbet eller bär tunga kassar från affären.

  4. Förbränningen ökar

    Benmusklerna är en av kroppens största muskelgrupper och behöver ordentlig återhämtning efter träning. Regelbunden benträning kan därför bidra till en ökad ämnesomsättning och högre förbränning. Det är också en av anledningarna till varför det är så viktigt att fylla på med energi efter ett benpass – och alla träningspass – så att kroppen kan återhämta sig och fortsätta prestera effektivt.

Musklerna i benen och deras funktion

Våra ben består av flera muskler som ansvarar för olika rörelser. Förenklat delas våra ben upp i framsida lår (quadriceps), baksida lår (hamstrings) och vaderna (soleus/gastrocnemius).

Quadriceps – sträcker ut knät

Quadriceps femoris är en fyrhövdad muskelgrupp på framsidan av låret, men som har en avgörande roll i knästräckning och stabilitet. Quadriceps innefattar dessa fyra muskler:

  • Rectus femoris – muskeln som korsar både höft- och knäled. Den ansvarar för att sträcka ut knät och böja höften.
  • Vastus lateralis – den största av de fyra musklerna. Den är placerad på lårets utsida och bidrar till stabilitet och kraft vid knästräckning.
  • Vastus medialis – sitter på insidan av låret och är viktig för att stabilisera knäleden.
  • Vastus intermedius – sitter mellan vastus lateralis och vastus medialis där den arbetar tillsammans med de andra musklerna för att sträcka knät.

Dessa muskler går ihop i en gemensam sena som passerar framför knäleden och fäster i knäskålen (patella). Quadriceps är aktiv vid rörelser där man reser på sig från sittande, går uppför trappor, hoppar och springer. Det är en av kroppens viktigaste muskelgrupper för både vardag och träning.

Illustration av framsida lår. Framsida lår sträcker ut knät och bidrar med stabilitet.

Hamstrings – sträcker ut höften och böjer knät

Hamstrings sitter på lårets baksida och har en viktig funktion i knäböjning och höftsträckning. Den är viktig för explosiva rörelser som bland annat löpning, hopp och marklyft. Hamstrings består av tre muskler:

  • Biceps femoris – en muskel som sitter på lårets baksida som har två delar: en lång och en kort. Den hjälper till att böja knät och sträcka ut höften.
  • Semitendinosus – sitter på lårets insida och hjälper till att böja knät och sträcka ut höften.
  • Semimembranosus – sitter djupast, placerad under semitendinosus. Även den hjälper till att stabilisera knäleden.

Dessa tre muskler fäster vid höftbenet och sträcker sig hela vägen till underbenet, där de samarbetar för att böja på knät och sträcka ut höften.

Illustration av baksida lår.Baksida lår är viktig vid knäböjning och höftsträckning.

Adduktorer – för benen inåt och stabiliserar höften

Adduktorerna, det vi brukar kalla för ljumskar, sitter på insidan av låret och har en central roll i att föra benet inåt. De är viktiga för stabilitet i höft, balans och explosiva rörelser som sprint eller hopp. Adduktorerna består av fem muskler:

  • Adductor longus – en lång och ytlig muskel som hjälper till att föra benet inåt, stabilisera höften och för rotation av höftleden.
  • Adductor brevis – en kortare muskel som ligger under adductor longus. Den hjälper till med benets inåtrörelse.
  • Adductor magnus – den största av adduktorerna. Den bidrar till inåtrörelse och höftsträckning.
  • Gracilis – den enda adduktoren som sträcker sig över både höft- och knäled, vilket gör att den är med vid knäböjning.
  • Pectineus – en liten muskel som också hjälper till att föra benet inåt och stabilisera höften.

Adduktorerna har en centrol roll i att föra benet inåt.

Vader – stabiliserar och driver framåt

Vaderna har en viktig roll för rörelse och stabilitet i underbenet. De aktiveras vid gång, löpning och hopp, samt hjälper till att lyfta hälen från marken. Vadmusklerna består av två huvudmuskler:

  • Gastrocnemius – den stora och ytliga muskeln på vaderna som ger dem dess rundade form. Den fäster ovanför knäleden och bidrar till att böja knät och sträcka fotleden (plantarflexion).
  • Soleus – en muskel som ligger under gastrocnemius. Den har en viktig roll för balans och uthållighet, speciellt vid stående och gång. Soleus arbetar främst med att sträcka fotleden och har en mer uthållig funktion än gastrocnemius.

Illustration på vadmuskeln.Vaderna är viktiga för rörelsen och stabiliteten i underbenet.

Hur ofta ska man träna ben?

Hur ofta man ska träna ben beror på vilka mål du har och hur mycket volym (mängden arbete du utför under ett träningspass) du sprider ut på en vecka. En så stor muskelgrupp som ben kan du träna 2-3 gånger i veckan. Det finns forskning (1) som visar att två benpass i veckan är bättre än ett pass i veckan för att maximera muskeltillväxt. Högre frekvens verkar vara kopplat till större muskeltillväxt.

En generell rekommendation är 1-2 pass/vecka för nybörjare, 2-3 pass/vecka för erfarna och om du tränar på elitnivå kan det bli upp till 4 pass/vecka, beroende på träningsupplägg och fokus.

Viktigt! Kom ihåg att mer träning inte alltid är bättre. För mycket volym, så kallat “junk volume”, kan leda till överträning, sämre återhämtning och utebliven progression. Kvalitet på din träning och återhämtning är lika avgörande som träningsfrekvens.

Stretch i muskeln för optimal muskeltillväxt

För att optimera din benträning bör musklerna belastas i ett utdraget eller ”stretchat” läge. När musklerna förlängs maximalt innan de drar ihop sig skapas hög muskelspänning, vilket kan bidra till effektivare muskeltillväxt. Att träna med fullt rörelseomfång och i stretchade positioner hjälper till att skapa en effektiv muskelaktivering och kan ge bättre resultat i din träning.

Exempel:

Knäböj: i bottenläget av en knäböj är både quadriceps och sätet fullt utsträckta. Djupa knäböj ger en stor stretch på musklerna, vilket kan bidra till bättre muskelaktivering och muskeltillväxt.

Raka marklyft: när du sänker stången i ett rakt marklyft sträcks hamstrings maximalt ut innan du lyfter vikten igen. Denna stretchade position skapar hög spänning i muskeln, vilket är en viktig faktor för muskeltillväxt.

Utfallssteg: när du sänker dig ner i ett utfallssteg sträcks höftböjaren på det bakre benet samtidigt som quadriceps och hamstrings på det främre benet förlängs innan du pressar dig upp igen.

Progressiv överbelastning för styrka och muskeltillväxt

Att bygga muskler kräver att du utmanar din kropp genom progressiv överbelastning, vilket innebär att successivt öka belastningen. Det kan göras genom att:

  • Öka vikten du lyfter – lägg till mer vikt när tekniken tillåter.
  • Göra fler repetitioner eller set – gå från 8 till 10 reps eller från 3 till 4 set.
  • Förbättra tekniken eller rörelsen – gå djupare i knäböj eller kontrollera tempot i excentriska fasen.

Ju mer tränad du blir, desto mer belastning krävs för att fortsätta utvecklas. Kom ihåg att du inte kan förvänta dig stora resultat om du bara ger halva kraften – det handlar om att vara konsekvent med träning, kost och återhämtning. Det kan vara utmanande, men att omfamna utmaningen är en del av processen och nyckeln till långsiktig framgång. Resultat tar tid, men med rätt teknik och tålamod kommer du att både se och känna skillnad!

Exempel: progressiv överbelastning i knäböj

  • Vecka 1: 3x8 reps på 60 kg
  • Vecka 2: 3x9 reps på 60 kg
  • Vecka 3: 3x10 reps på 60 kg
  • Vecka 3: 3x8 reps på 62,5 kg

Energi till benmusklerna

 
Core Caffeine
 
Core Protein Pro
 
Core Carbs
 
Core Whey Protein
 
Core Carboloader
 
Core BCAA Energy
 
Core Kre-Alkalyn
 
Core Protein Bar 2.0
 
Core PWO Power
 
Proteingröt
 
Core Caffeine Pro
 
Core Clear Whey 90
 
Protein Pancakes
 
Proteinbröd
 
Core Creatine

De 7 mest effektiva övningarna för att bygga benmuskler

Knäböj

Knäböj är en av de mest effektiva basövningarna för underkroppen. Om du bara ska välja en benövning så är det knäböj! Den engagerar quadriceps, hamstrings, glutes och bål – alltså en komplett övning!

Tänk på att vi alla är olika byggda, med olika proportioner och därför skiljer sig en knäböj åt mellan individer. En del trivs bättre med high bar, där stången placeras högre upp på ryggen, medan andra föredrar low bar, där stången ligger längre ner på ryggen. Fotplacering spelar också en viktig roll – vissa behöver en bredare stance medan andra får bättre kraft i en smalare stance.

Tips! Det finns även maskiner som hack squat och pendulum squat som är effektiva alternativ för att isolera framsida lår. Dessa kan vara bra komplement till fria knäböj för att variera belastningen och stimulera musklerna på olika sätt.

Frontböj

Frontböj är en variation av knäböj, men här placeras stången framför kroppen, vilandes på framsidan av axlarna. När stången ligger framför kroppen måste du hålla en mer upprätt position och arbetet flyttas även mer till quadsen. En utmärkt övning för att bygga benmuskler, samtidigt som den kräver en stark bål. Frontböj kan kännas ovant i början, men med rätt teknik, tålamod och rörlighet blir det en effektiv övning!

Kvinna gör träningsövningen frontböj. Frontböj aktiverar hela benen och kräver en stark bål.

Raka marklyft (SLDL)

Raka marklyft, eller SLDL (stiff leg deadlift), är en effektiv övning för att träna baksida lår. Rörelsen startar från marken, där du lyfter stången nära kroppen genom att driva höften framåt. På vägen ner sänker du stången kontrollerat genom att fälla i höften, med ett bra buktryck och benen raka med en lätt böjning i knäna, vilket gör att hamstrings får sträckas ut ordentligt under rörelsen.

Raka marklyft eller rumänska marklyft? Raka marklyft förväxlas ofta med rumänska marklyft, men skillnaden ligger i startpositionen och rörelsebanan. Raka marklyft startar från marken och hålls mer statiskt i knäleden, medan rumänska marklyft börjar från toppläget och tillåter mer knäflexion. Lär dig rumänska marklyft!

Marklyft

Marklyft är en övning som bygger både styrka och explosivitet i hela kroppen, med särskilt fokus på baksidan av benen. För att göra ett marklyft placeras fötterna axelbrett med stången precis ovanför dina tår. När du börjar lyftet, tänk på att trycka golvet bort från dig – inte bara dra upp stången. Genom att aktivera benmusklerna från golvet och ha ett kraftfullt bentryck får du maximal effekt och minskar risken för att tappa kontrollen under lyftet. Rörelsen utförs genom att du rätar ut kroppen, där vikten följer med stången upp tills du står helt upprätt.

Utfallsteg med stång eller hantlar

Utfallssteg är en effektiv enbensövning som stärker quadriceps, hamstrings och sätesmuskler. Den förbättrar även balans och stabilitet genom att engagera bålen. Genom att variera riktningen – framåt, bakåt, stora steg eller mindre steg – kan du träna med fokus på olika muskelgrupper i benen. Utfallssteg kan utföras på stället eller som gående utfallssteg framåt. De kan göras med kroppsvikt eller med extra belastning, såsom hantlar, kettlebells, skivstång, eller till och med i en smithmaskin för ökad stabilitet och kontroll.

Tips! Kortare steg ökar aktivering i låren, längre steg ger mer fokus på sätesmusklerna.

Kvinna gör träningsövningen gående utfall med hantlar.Utfall kan göras stående på stället eller gåendes, med hantlar, kettlebells eller skrivstång på ryggen - hitta ditt favoritsätt!

Benspark

Benspark är en effektiv isoleringsövning som gör det enkelt att fokusera på dina quadriceps. Övningen utförs i en bensparksmaskin där du justerar sätet för att få rätt vinkel på knäleden.

Lårcurl

Lårcurl är en isoleringsövning som tränar hamstrings. Våra hamstringsmuskler har två funktioner: att sträcka höften och böja knäleden. Vid raka marklyft är knäleden fixerad och hamstrings arbetar genom att sträcka höften. Vid en lårcurl är istället höften fixerad och arbetet sker genom att böja knäleden. Så för att få en mer komplett utveckling av hela hamstringsmuskeln kan det vara fördelaktigt att träna både höftsträckning och knäböjning och därför inkludera lårcurl och raka marklyft.

Benpress

Benpress är en effektiv benövning som skiljer sig från knäböj genom att den ställer mindre krav på balans, kontroll och rörlighet. Detta gör den till ett bra alternativ för nybörjare eller för den som vill fokusera på att trötta ut benmusklerna utan att tänka på balansen. I benpressen kan många använda tyngre vikter än i knäböj, men för att få den bästa träningseffekten är det viktigt att först prioritera utförandet framför att öka vikterna snabbt.

Vadpress

Glöm inte vaderna! Vadpress kan utföras på olika sätt, men rörelsebanan är densamma. Du börjar från ett utsträckt bottenläge och pressar upp fotleden till full tåsträckning. Du kan köra sittande eller stående vadpress, både i maskin eller i smithmaskin.

Så strukturerar du dina benpass

Man kan lägga upp sin träning på olika sätt. Man kan köra helkroppspass 2-3 gånger i veckan, dela upp träningen för över- och underkropp (upper lower split), dela upp det med fokus på press (push), fokus på drag (push) och sist ben – ett upplägg som kallas för push, pull, legs (PPL). Man kan även dela upp sina benpass på 2-3 pass i veckan och ha olika fokus på dem.

Nedan får du exempel på hur du kan träna benen 2 eller 3 gånger i veckan:

Alternativ 1 – två pass i veckan med helhetsfokus

Pass 1 – fokus baksida

Knäböj 4 set x 5-8 reps
Gående utfall med stång eller hantlar 3 set x 8-12 reps
Rumänska marklyft 3 x 10-12 reps
Liggande eller sittande lårcurl 3 x 8-12 reps
Vadpress 3 x 12-15 reps

Tips! Lägg gärna till 2-3 set hip thrust om du vill ha ännu mer fokus på rumpa.

Pass 2 – fokus framsida

Marklyft 4 x 5-8 reps
Hack squat/pendulum squat 3 x 8-12 reps
Bulgariska splitböj 3 x 8-12 reps
Benspark 3 x 8-12 reps
Vadpress 3 x 12-15 reps

Alternativ 2 – tre pass i veckan med olika fokus

I det första passet ingår två tunga lyft, knäböj och marklyft, vilket kan påverka tekniken om tröttheten slår in. Om du upplever att du inte kan prestera optimalt kan du alltid justera set och reps – exempelvis köra tyngre på den ena övningen och lättare på den andra. Ett annat alternativ är att separera dem och flytta marklyftet till en annan dag. Du kan anpassa upplägget efter det som funkar bäst för dig – detta är en vägledning och en grund att utgå ifrån.

Pass 1 – fokus styrka

Knäböj 4 x 5-8 reps
Marklyft 4 x 5-8 reps
Bulgariska splitböj 3 x 8-12 reps/ben
Vadpress 3 x 10-15 reps

Pass 2 – fokus framsida

Frontböj 3 x 6-10 reps
Hack squat 3 x 8-12 reps
Benspark 3 x 10-12 reps
Gående utfall 3 x 12-15 reps

Pass 3 – fokus baksida

Benpress 3 x 10-12 reps
Rumänska marklyft 3 x 8-12 reps
Hip thrust 3 x 8-12 reps
Liggande eller sittande lårcurl 3 x 10-12 reps
Vadpress (stående eller sittande) 4 x 10-15 reps

Oavsett om du vill bygga större ben, bli starkare i baslyften eller förbättra din explosivitet, är det kontinuitet och smart träning som kommer ge dig resultat. Genom att träna benen regelbundet, variera dina övningar och inte glömma bort återhämtningen kan du maximera dina resultat. Planera ditt nästa benpass, sätt upp tydliga mål och börja bygga upp styrkan – så kommer resultaten!

Referenser

  1. Brad J Schoenfeld, Dan Ogborn, James W Krieger. 2016. Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis. (Hämtad 2025-04-01)

Smarta tillbehör till träningen

 
SVK Original2Go
 
String bag
 
Lifting Straps
 
SVK SmartShake 600ml
 
Bodybuildingbälte
 
Wrist Wrap
 
Figure 8 Lifting Strap

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 
Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Lär dig vad kolhydrater är och hur de fungerar.
 
Stor guide: Allt om magnesium

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 
Stor guide: Vad är kasein?

Stor guide: Vad är kasein?

Kasein är ett långsamt protein som passar bra för att bevara muskelmassa.
 
Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
 
Stor guide: Allt du behöver veta om nyttigt fett

Stor guide: Allt du behöver veta om nyttigt fett

Lär dig grunderna om vad fett är och vad det har för funktion.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Börja din viktnedgång nu. Snabbguide till hur du lyckas med LCHF.
 
Guide: Välj rätt proteinpulver

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 
Så bygger du rumpa - 5 bästa övningarna

Så bygger du rumpa - 5 bästa övningarna

Lär dig hur rumpmusklerna fungerar och hur du kan träna dem effektivt.
 
Stor guide: Naturliga proteintillskott

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.
 
Stor guide om kreatin

Stor guide om kreatin

Sanningen om kreatin en gång för alla!
 
Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Få dig ett par snyggt muskulösa ben likt en hockeyspelare och testa detta pass!
 
Magnus Samuelsson: Så blev jag världens starkaste man

Magnus Samuelsson: Så blev jag världens starkaste man

Kan vem som helst bli världens starkaste man? Magnus Samuelsson om vägen dit.
 
Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
 
Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Stor guide: Allt om detox

Stor guide: Allt om detox

Detox är en renande kur där du maximerar kroppens reningsprocess.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om gainer

Stor guide: Allt du behöver veta om gainer

Rätt sorts gainer ger dig bättre resultat i din träning.
 
Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!