Kalcium

Kalcium är ett av de ämnen som hjälper till att bygga upp vår benstomme, och har ett antal viktiga funktioner i kroppen. Faktum är att kalcium är det mineral som kroppen till största del består av, och förutom skelettet finns kalcium i våra tänder och fritt i blodet. Här hittar du både enskilda och kombinerade tillskott av kalcium.

Därför behöver vi kalcium

Kalcium är det mineral som det finns mest av i kroppen och det som bygger upp mycket av vårt skelettet och våra tänder. Långdistansidrottare, de som går på diet eller avstår mejeriprodukter kan behöva extra kalcium och har många tillskott att välja bland. 

  • Vad är kalcium?
  • Kalciumtillskott
  • Rekommenderat dagligt intag av kalcium
  • Finns det biverkningar av kalcium?
  • Var finns kalcium i maten?

Vad är kalcium?

Kalcium finns i skelett, tänder och fritt i blodet. Kalcium har flera olika funktioner i kroppen och har en viktig roll i bland annat nervsignaleringen, för att blodet ska koagulera och vid förbränningen. Dessutom medverkar det vid celldelning och förstås vid uppbyggnaden av skelettet.

Man kan säga att skelettet fungerar som en kalciumbank där nivån av fritt kalcium i blodet sätts in vid ett överskott och tas ut vid ett underskott. Dessa in- och utsättningar styrs av bland annat Vitamin D. Att kalcium ger starka ben har vi fått lära oss ända sedan de första skolåren. Det stämmer, men för att säkert kunna ta upp allt, behöver vi alltså också D-vitamin i tillräcklig mängd. Hur stort vårt upptag är, beror även på hur mycket kalcium vi redan har i blodet. Har vi stor mängd kalcium, kommer vi inte att ta upp lika mycket som när vi har en liten mängd.

Man sedd bakifrån som springer.Bland annat långdistansidrottare kan behöva se till att få i sig extra kalcium.

kalciumTillskott

Det finns olika typer av kalciumtillskott. Först har vi kalciumtillskott och kalciumpyruvat där kalcium är enda ämnet. Kalciumcitrat och kalciumcitratmalat har ett bra upptag i kroppen och är relativt billigt. Pyruvat riktar sig till uthållighetsidrottare och de som går på diet.

En annan typ är av tillskott är Kalcium/Magnesiumtillskott där andelen kalcium brukar vara något högre än magnesium. Kalcium och magnesium fungerar som varandras motsatser i kroppen där kalcium hjälper till vid musklernas kontraktion och magnesium medverkar vid dess avslappning. Balansen mellan dem är därför viktig. Core Cal-Mag Complex+ är ett tillskott med kalcium och magnesium i ett.

Den tredje typen av tillskott som också är vanlig är Kalcium+Vitamin D. Vitamin D är tillsatt för att förbättra upptaget av kalcium.

Rekommenderat dagligt intag av kalcium

Det rekommenderade dagliga intaget av kalcium är runt 800 mg. Vår största källa till kalcium är utan konkurrens mejeriprodukter, så du som är mjölkpro teinallergiker, laktosintolerant, vegan eller av någon annan anledning äter lite mejeriprodukter kan därför behöva tänka på ett tillskott av kalcium. Det finns mycket som tyder på att kalcium även kan hjälpa till vid viktnedgång, genom att minska upptaget av fett i tarmen. Därför är det populärt med extra kalcium bland de som vill bränna fett.

Beroende på ålder och kön, varierar det rekommenderade intaget.

Ålder, kön och gruppRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader540 milligram
Barn 1-5 år700 milligram
Barn, tonåringar 10-17 år900 milligram
Vuxna800 milligram
Gravida och ammande900 milligram 

Källa: Livsmedelsverket

Det är viktigt att du väljer ett kosttillskott som anger mängden elementärt kalcium, dvs den faktiska mängden kalcium. 400 mg kalcium-karbonat innebär inte att produkten innehåller 400 mg kalcium eftersom karbonatet även tar en del utrymme. Exempelvis innehåller kalcium-karbonat ca 40% kalcium, dvs 160 mg. Andra bra former av kalcium är kalcium-citrat, kalcium-malat mfl. Undvik kosttillskott med kalcium-oxid som är helt värdelöst eftersom kroppen i princip inte kan ta upp det alls.

Var finns kalcium i maten?

Ungefär 60% av vårt kalciumintag kommer från mejeriprodukter. För att täcka dagsbehovet krävs att vi får i oss ungefär en halvliter mejeriprodukter per dag, något som kan bli problematiskt för den som avstår. Vid sidan av mejeriprodukter återfinns kalcium även i mörkgröna bladgrönsaker och bönor.

finns det biverkningar av kalcium?

Det finns inga biverkningar av kalcium vid normal användning. Kom däremot ihåg att kalcium är magnesiumets motpol, varför de konkurrerar om utrymmet i kroppen. Det kan därför vara en god idé att även inta ett kosttillskott med magnesium samtidigt som ditt kalciumtillskott.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varutyp
Magnesium/Kalcium10 Kalcium7 Kalcium Barn1
Varumärke
Solgar4 Healthwell4 Holistic2 Svenskt Kosttillskott2 Kids Zoo1 Mikrofarmen1 Alg-Börje1 Re-fresh Superfood1 Terranova1 Närokällan1 Visa fler
Form
Tabletter 9
Kapslar 7
Pulver 3
Märkning
Vegan 9
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 18 produkter
Urval
Varutyp
Magnesium/Kalcium10 Kalcium7 Kalcium Barn1
Varumärke
Solgar4 Healthwell4 Holistic2 Svenskt Kosttillskott2 Kids Zoo1 Mikrofarmen1 Alg-Börje1 Re-fresh Superfood1 Terranova1 Närokällan1 Visa fler
Form
Tabletter 9
Kapslar 7
Pulver 3
Märkning
Vegan 9
Sortering
Popularitet
Kalcium Magnesium
120 kaps
Healthwell Kalcium/Magnesium
149 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
Cal-Mag Complex+
180 kaps
Core Cal-Mag Complex+
189 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
Kalcium 800
120 kaps
Healthwell Kalcium 800
149 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.75 / 5
Calcium Complex+
120 tabl
Core Calcium Complex+
Nyhet
139 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Calcium/Mag
100 tabl
Solgar Calcium Magnesium Plus Zinc
139 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.81 / 5
Calcium/Mag
250 tabl
Solgar Calcium Magnesium Plus Zinc
339 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.81 / 5
CalMag och Boron
250 tabl
Solgar Calcium Magnesium + Boron
259 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.8 / 5
Magnesium-Kalcium
90 kaps
Holistic Magnesium-Kalcium
157 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Kalcium
90 kaps
Holistic Kalcium
157 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Kalktabletter
250 tabl
95 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Kalciumcitrat D3
60 tabl
Solgar Kalciumcitrat med Vitamin D3
132 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Kalm+
270 g
329 kr