Kalium

Kalium är ett mineral som bland annat bidrar till reglering av blodtrycket, muskel- och nervfunktionen samt till njurfunktionen. Behovet av kalium ökar vid träning, diet och ökat vätskeintag. Nedan ser du alla våra tillskott med kalium.

Därför är kalium viktigt vid träning

Kalium är ett livsviktigt mineral som är viktigt för kroppens blodtryck och saltbalans. Om du går du på strikt energirestriktiv diet, tränar mycket eller om du dricker mycket vätska kan ett tillskott vara bra för att säkerställa ditt dagliga kaliumintag. Detta på grund av att ett reducerat matintag och ett höjt vätskeintag påverkar mineralbalansen.

  • Vad är kalium?
  • Kaliumtillskott
  • Finns det biverkningar av kalium?
  • Fnns kalium i mat?

Vad är kalium?

Kalium är ett viktigt mineral som har många funktioner i kroppen. Det förekommer i alla kroppsvätskor, det mesta inom celler. Kalium hjälper till att reglera mängden vätska i kroppen samt behåller en stabil syra- och basbalans.  Det bidrar även till att reglera blodtrycket, normal muskel- och nervfunktion samt till njurarnas funktion. En balans mellan kalium och mineralet natrium är viktigt då kalium hjälper till att sänka blodtrycket medan mineralet natrium bidrar till att höja det. En alltför hög saltkonsumtion kan därför påverka blodtrycket negativt, och en balans mellan de båda mineralerna är viktig att uppnå.

Mineralet finns exempelvis i avokado, banan, torkad frukt och potatis.

KaliumTillskott

Det är viktigt att du väljer ett kosttillskott som redovisar mängden rent kalium, dvs elementärt kalium. Som ett exempel betyder "kalium-citrat 400 mg" inte att produkten innehåller 400 mg kalium eftersom det är kalium bundet till citrat. Då kaliummängden i kalium-citrat är 22% så innehåller 400 mg kalium-citrat därför 88 mg kalium. Exempel på andra bra kaliumvarianter förutom kalium-citrat med hög upptagningsförmåga är kalium-karbonat och kalium-aspartat. Däremot ska du undvika tillskott med kalium-oxid som är helt värdelöst och i princip inte kan tas upp i kroppen.

För att få effekt av ett kosttillskott bör du äta några 100 mg kalium per dag. En extra kaliumrik kost och tillskott är speciellt intressant om du tränar mycket eller går på diet, eftersom träning, minskat födointag och ökat vätskeintag påverkar mineralbalansen och kroppens förråd av kalium.

Kaliumtillskott används ibland inom kroppsbyggarsporten inför tävling för att öka muskeldefinitionen. Eftersom kalium hjälper till vid vattenregleringen, gör det att muskelcellerna drar till sig vatten och på så sätt framhävs muskulaturen.

Ålder, kön och gruppRekommenderat dagligt intag av kalium
Spädbarn 6-11 månader1,1 gram
Barn 12-23 månader1,4 gram
Barn 2-5 år1,8 gram
Barn 6-9 år2,0 gram
Flickor 10-13 år2,9 gram
Pojkar 10-13 år3,3 gram
Kvinnor och flickor  från 14 år3,1 gram
Män och pojkar från 14 år3,5 gram
Gravida och ammande3,1 gram

Källa: Livsmedelsverket

finns kalium i mat?

Livsmedel som är rika på kalium är bland annat dulse som är en alg, vetekli, torkad frukt, mandlar, dadlar och avokado. Om du äter en varierad och normal kost får du i dig ca 2 000- 4 000 mg kalium per dag. En kosthållning som inte består av mycket grönsaker och frukt utan är riklig på kött, salt och halvfabrikat ökar risken avsevärt för kaliumbrist.  

Biverkningar

Det finns inga biverkningar av kalium vid normalt intag. Men det är viktigt att inte överdosera det, mycket höga doser på 15 gram eller högre kan leda till det livshotande tillståndet hyperkalemi som ger rubbningar i hjärtrytmen.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varutyp
Kalium4 Magnesium/Kalium1
Varumärke
Healthwell2 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapslar 4
Tabletter 1
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 5 produkter
Urval
Varutyp
Kalium4 Magnesium/Kalium1
Varumärke
Healthwell2 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapslar 4
Tabletter 1
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
Kalium Complex
120 kaps
Core Kalium Complex
129 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.65 / 5
Kalium+Magnesium
120 kaps
Healthwell Kalium+Magnesium
199 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.42 / 5
Kalium 750
90 kaps
Healthwell Kalium 750
129 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.78 / 5
Kalium
90 kaps
Holistic Kalium
157 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.63 / 5
Potassium
100 tabl
Solgar Potassium
129 kr
2,5
2.5
Betyg: 2.5 / 5