Kromtillskott

Krom är en mineral som samverkar med insulin i kroppen och ngår i GTF, glukostoleransfaktorn, som i sin tur bidrar till regleringen av glukos i kroppen. Se alla tillskott med krom nedan!

Vad är krom?

  • Var finns krom?
  • Biverkningar av krom

Krom är en mineral som påverkar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater och bidrar till jämna blodsockernivåer. Många som letar efter krom är ute efter att minska sitt sötsug - men hjälper verkligen krom mot sötsuget? Kromets främsta biologiska funktion består i att det ingår som komponent i den så kallade Glucose Tolerance Factor, GTF. GTF är ett hormon som utsöndras samtidigt som insulin och kontrollerar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater ur blodet. Genom ett balanserat glukosupptag kan blodsockret ligga på en jämnare nivå. Ett balanserat blodsocker är grundläggande för att motverka sötsuget. Vid för låga blodsockerhalter ökar vårt sug efter sötsaker och småätande, vilket ofta är boven i dramat vid en viktuppgång. Dock behövs det fler sludier för att kunna fastställa att krom hjälper mot sötsug.

En person håller upp en rosa munk.Håll ett balanserat blodsocker för att motverka ditt sötsug.

Var finns krom?

Krom finns naturligt i luft, vatten och jord. Det finns även i livsmedel som musslor, fisk, fullkornsprodukter, kött, nötter och baljväxter. Det rekommenderade dagliga intaget av krom är 50 mcg för en vuxen person. Ett för litet intag av krom kan påverka ämnesomsättningen och insulinkänsligheten negativt. Krombrist är mycket ovanligt och enligt Livsmedelsverket har det enbart visats sig i tre fall där personerna åt en mycket strikt diet eller specialkost under en längre tid.

Krom ingår i många multivitaminer, i träningstillskott och som enskilt tillskott. Det rekommenderade dagsintaget enligt Livsmedelsverket är 50 mikrogram per dag, och kosttillskott med krom innehåller ofta betydlig mer än så. En vanlig dagsdos av krom i kosttillskott är runt 200 mikrogram, det vill säga 500 % av DRI.

Tips! Lär dig mer i vår artikel om olika mineraler och deras samband med träning.

Biverkningar av krom

Krom är ett spårelement som lagras i kroppen, varför en hög dosering under en längre period potentiellt kan vara skadligt. Terapeutisk dosering kan vara så hög som 800 mikrogram per dag, men bör undvikas under längre perioder. Vi rekommenderar en dosering på max 250 mikrogram dagligen. Ett för litet intag av krom kan påverka ämnesomsättningen och insulinkänsligheten negativt. 

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varumärke
Healthwell2 BioCare1 Pharma Nord1 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Tabletter 1
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 7 produkter
Urval
Varumärke
Healthwell2 BioCare1 Pharma Nord1 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Tabletter 1
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
Diet Caps+
90 kaps
Diet Chromium Caps+
139 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Krom 200
90 kaps
Healthwell Krom 200
119 kr
4,3
4.3
Betyg: 4.3 / 5
Krom
90 kaps
Holistic Krom
159 kr
4,3
4.3
Betyg: 4.33 / 5
Gluko Komplex
90 kaps
BioCare Gluko Komplex
Nyhet
359 kr
Bio-Chrom
60 tabl
Pharma Nord Bio-Chrom
185 kr
3,7
3.7
Betyg: 3.67 / 5