Koppartillskott

Koppar är ett livsnödvändigt mineral, som kan fungera som en antioxidant i kroppen och skyddar på så vis kroppens celler från fria radikaler och oxidativ stress. Nedan ser du alla våra tillskott med koppar!

Så boostas håret med koppar

Koppar är ett livsnödvändigt mineral som också fungerar som en antioxidant och är vanligt i kosttillskott för hår och hud. Koppar finns i mindre mängder i alla livsmedel men lever, inälvsmat, skaldjur och kakao är exempel på livsmedel som innehåller större mängder koppar.

  • Vad är koppar?
  • Rekommenderat dagligt intag av koppar
  • Finns koppar i maten?
  • Biverkningar av koppar

Vad är koppar?

Koppar är ett så kallat spårelement, vilket betyder att vi behöver få i oss det, men i väldigt små mängder. Koppar ingår i många olika proteiner och enzymer som är viktiga för bindväven, förbränningen samt nerv- och immunsystemet. Koppar medverkar också till hårets och hudens normala pigmentering.

Kvinna med vackert kopparfärgat hår. Koppar bidrar till hårets pigmentering.

Rekommenderat dagligt intag av koppar

Koppar fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Vi utsätts hela tiden för oxidativ stress, bland annat när vi omsätter syre, stressar eller röker och denna process bryter ner våra celler. Antioxidanter hjälper till att motverka detta och skyddar cellerna.

Koppar behövs även för enzymer som bildar kolesterol. Låga kopparvärden ökar risken för förhöjda LDL-kolesterolvärden. Koppar är viktigt för att bidra till ett starkt hjärt- och kärlsystem och för att bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer.

Trots att vi behöver mycket liten mängd koppar kan ett för lågt intag leda till att vi får blodbrist, samma symptom som vid för lite järn. Detta beror på att koppar ingår i enzymen som omvandlar järn till en form som är upptaglig för oss. Har vi då för lite koppar kan denna omvandlingsprocess inte ske. Det rekommenderade dagliga intaget av koppar är strax under ett milligram per dag för vuxna. Rekommendationerna är högre för gravida och ammande.

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag av koppar
Spädbarn 0-6 månader0,01 mg
Barn 4-8 år1 mg
Kvinnor0,9 mg
Män0,9 mg
Gravida1 mg
Ammande1,3 mg

Källa: Livsmedelsverket

Koppar ingår i alla väl sammansatta multivitamintillskott och förekommer ofta i produkter för hår och hud tack vare dess inverkan på pigmenteringen. Det används även av många som tillskott för att undvika grått hår för tidigt och för att stärka håret eller minska akneproblem. Hurvida de två sistnämnda fungerar är individuellt och det finns både ja- och nej-sägare, du tar därför bäst reda på det genom att prova själv.

Tips! Läs mer i vår artikel om kosttillskott för hud, hår och naglar.

Finns Koppar i maten?

Skaldjur, inälvsmat, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter innehåller rikligt med koppar, där jordnötter, lever, vete och råg är särskilt goda källor. På grund av korrosion av koppar i vattenledningar är det ganska vanligt att vi får i oss koppar genom dricksvattnet. För att undvika en för hög halt ska du aldrig använda varmvatten från kranen när du lagar mat, och helst låta vattnet rinna en stund innan du dricker det.

Biverkningar av koppar

Koppar har inga biverkningar vid normal användning. Du bör inte överdosera koppar i större mängder. Detta eftersom koppar är ett spårelement och tungmetall som delvis lagras i kroppen. Överdosering kan ge illamående och kräkningar.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Thorne1 Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 3
Tabletter 1
Märkning
Vegan 2
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 4 produkter
Varumärke
Thorne1 Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 3
Tabletter 1
Märkning
Vegan 2
Sortering
Popularitet
Healthwell Koppar
90 kaps
Healthwell Koppar
129 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.4 / 5
Koppar
90 kaps
Holistic Koppar
165 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5