Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Att ha babylen hud, välvårdat hårsvall och kattklor till naglar är för alla eftersträvansvärt men få förunnat. Vi kan alla behöva lite hjälp på traven emellanåt och denna guide hjälper dig att hitta rätt.

  • Vad består hår, hud och naglar av?
  • Vad ska jag leta efter?

För hud och naglar

 
Pantoten + Silica
 
B5 Pantotensyra
 
Betakaroten
 
Hair Supply
 
Silica

Vad består hud, hår och naglar av?

Vår hud är till för att skydda vårt inre och reglera värme och kyla. Huden känner av temperatur, beröring och smärta för att varna oss för yttre faror. Håret och naglarna hör till huden och består av samma svavelhaltiga protein. All vävnad bärs upp av armeringsproteinet kollagen som skyddar och ger stadga, samt elastin som ger elastisitet till vävnaden.

Tjej med vackert hårsvall

Hårets främsta uppgift är att ge solskydd för huvudet, vilket förklarar varför människor från olika länder har olika hårkvalitet beroende på väderförhållanden. Håret växer ungefär 1 cm per månad och trots att vi tappar runt 100 hårstrån per dag, har vi över 100 000 kvar. När vi kommer upp i medelåldern slutar hårsäckarna att producera ämnet melanin, som är det som ger färg till håret och vi blir gråhåriga.

För hår

 
MSM Pulver
 
Core Lysine
 
Priorin
 
Selen

Vad ska jag leta efter?

Huden, håret och naglarna återspeglar ofta hur vi mår. Obalans i vardagen med stress och dålig kost kan orsaka irriterad hud, trasiga naglar och håravfall. Tar du hand om ditt inre syns det ofta utåt. Idag finns det många kosttillskott som är inriktade på hår, hud och naglar.

Pantotensyra, eller vitamin B5, är ett vanligt tillskott för den som vill bli av med sina akneproblem. Kopplingen består i att den process som reglerar fettsyror inte kan fungera fullt ut utan pantotensyra, och fettsyrorna transporteras då genom talgkörtlarna och orsakar akne. Det finns inte tillräckligt med studier för att styrka tesen men många som testat upplever en förbättring.

Selen fungerar som en antioxidant som skyddar våra celler från att brytas ned. Låga selennivåer kan orsaka försämrad kvalitet på hår och naglar.

Kisel ingår naturligt i bindväv där det främjar bildandet av kollagen och elastin. Det främjar också hudens förmåga att binda vatten, vilket är en förutsättning för att motverka torr hy.

Zink finns i stor koncentration i hud, hår och naglar. Det räknas som en antioxidant och när DNA och RNA -proteiner byggs upp är zink en aktiv komponent, vilket främjar nagel- och hårtillväxten och läkning av exempelvis munsår.

Betakaroten är ett populärt tillskott i början på sommaren. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och omvandlas när kroppen behöver det. Betakaroten lagras i underhudsfettet där det tros kunna skydda mot farlig UV-strålning och bidra med en solbrun färgnyans.

Lysin är en aminosyra som återfinns i kroppens kollagen. Lysin har en antiviral effekt och ingår som beståndsdel i kollagen och elastin. Många som tar ett tillskott av lysin i fri form upplever en förbättrad kvalitet av hår hud och naglar, men det krävs mer studier för att påvisa vilken effekt ett tillskott ger.

MSM, eller metylsulfonylmetan, är en svavelförening som finns naturligt i kroppen. Svavel ingår tillsammans med B-vitaminerna i all vävnadsbyggnad och är en förutsättning för att upprätthålla god kvalitet på hår, hud och naglar.

Biotin, vitamin B7, kallas ibland även vitamin H på grund av att låga nivåer av vitaminet drabbar hår och hud. Biotin bidrar till en normal hårväxt och finns därför ofta med i hårprodukter och hårtillskott.

Koppar är ett spårämne som ingår i bindväven. Koppar fungerar som en antioxidant som motverkar cellernas nedbrytning och bidrar till hårets naturliga pigmentering. Det används därför ofta mot grått hår.

Du vill...Prova...
Minska akneproblemPantotensyra,
Bli solbrun till sommarenBetakaroten
Läka munsår eller röd brännaZink
Undvika grått hårKoppar
Förbättra din hårkvalitetSelen, biotin eller lysin
Förbättra hud och naglarKisel, lysin eller MSM

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Stor guide: Allt om MSM

MSM är en svavelförening som finns naturligt i all vår bindväv.
 

Därför är zink viktigt för kroppen

ZMA är viktigt för kroppens produktion av muskelbyggande hormoner.
 

Det här är vitamin B7 (biotin)

Biotin kallas ibland för Vitamin H, då en brist nämligen drabbar hår och hud.
 

Guide: Hudvård för mogen hud

Motverka att rynkor uppstår med rätt näring för huden.
 

Det här är vitamin B5 (patotensyra)

Personer med svår akne äter ofta pantotensyra för att minska sina besvär.
 

Vad gör aminosyran L-lysin?

Aminosyran lysin är en av de livsnödvändiga aminosyrorna.
 

Det här är skönhetstillskottet selen bra för

Selen fungerar som en antioxidant. Det är vanligt för att vårda hår och naglar
 

Guide: Hudvård för fet hud

I denna guide hjälper vi dig att komma till rätta med dina hudproblem.
 

Guide: Hudvård för torr hud

I denna guide får du tips och råd om hur du bäst tar hand om torr hud.
 

Hud- och hårvård för dig som tränar

Vi ger dig våra bästa tips på hur du slipper irriterad hud efter träning.
Visa fler