Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Stor guide: Ekologisk hudvård

Ekologiskt och naturligt har blivit en trend både när det gäller livsmedel och hudvård. Många vill undvika parabener och syntetiska ämnen och väljer därför ekologiska alternativ. Men vad innebär det att något är ekologiskt? Och är alla ekologiska produkter lika bra? I denna guide får du svar på allt du vill veta om ekologisk hudvård.

  • Vad är ekologisk hudvård?
  • Naturligt och ekologiskt – vad är skillnaden?
  • Varför välja ekologiskt?

Ekologiska oljor

 
PURE Arganolja EKO
 
PURE Ricinolja EKO
 
PURE Mandelolja EKO
 
PURE Jojobaolja EKO
 
PURE Tea Tree EKO
 
PURE Nyponfröolja
 
Kokosolja neutral

Vad är ekologisk hudvård?

Ekologiskt är en term som används flitigt både om livsmedel och hudvårdsprodukter. Ekologiskt är namnet på den odlingsmetod där man inte använder sig av bekämpningsmedel, besprutningsmedel eller konstgödsel. För att en produkt ska få kallas ekologisk måste den därmed vara odlad och dessutom vara odlad på ett sådant sätt att kraven för ekologi uppfylls. Dessa krav inkluderar bland annat att inga kemikalier används i odlingen och att den odlade råvarans ursprung måste kunna verifieras.

För att en råvara ska få kallas för ekologisk måste den vara ekologiskt odlad. För att ett livsmedel som består av flera olika ingredienser ska få kallas ekologiskt måste livsmedlet vara tillagat med ekologiska ingredienser. En ekologisk fiskgryta måste exempelvis tillagas med ekologisk fisk, ekologisk buljong, ekologiska kryddor och ekologisk grädde. Detsamma gäller för ekologisk hudvård. En helt ekologisk hudvårdsprodukt är alltså tillverkad med enbart ekologiska ingredienser, precis som den ekologiska fiskgrytan. Vissa ekologiska hudvårdsprodukter är tillverkade av uteslutande ekologiska ingredienser, medan andra bara delvis är baserade på ekologiska ingredienser. När vi i denna artikel pratar om ekologisk hudvård syftar vi på hudvårdsprodukter som är 100 % ekologiska.

En viktig skillnad mellan konventionellt och ekologiskt odlade råvaror är alltså att användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte är tillåtet inom den ekologiska odlingen. Istället bekämpar man ogräs och skadedjur på annan väg, bland annat genom förebyggande åtgärder så som variation i växtföljden och användning av konkurrenskraftiga grödor som kan konkurrera ut ogräs och stå emot skadedjursangrepp.

Inom ekologisk hudvård använder man sig av förnyelsebara råvaror, alltså råvaror som inte är ändliga utan som naturen kan nybilda. Icke-ekologisk hudvård är istället ofta baserad på råolja, som ju är en ändlig resurs. Icke-ekologisk hudvård tillåts även innehålla syntetiska ämnen av olika slag, exempelvis PEG-ämnen, parabener, syntetiska doftämnen, silikonämnen och carbomer. I tabellen nedan kan du läsa mer om dessa syntetiska ämnens effekter på huden.

ÄmnePå ingredienslistanEffekter och egenskaper
MineraloljaMineralolja, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, mineral oil, propylenglykol, petrolatumRestprodukt från oljeindustrin. Används för att smörja och skydda huden men effekten blir den rakt motsatta. Mineraloljor lägger sig som en hinna på huden och kan täppa till porer samt störa hudens egen återfuktande funktion.
PEG-ämnenPEG följt av siffra (t.ex. PEG-50 stearate), polyethylene glycolAnvänds som detergent för att olja och vatten ska kunna blanda sig i en produkt. Är till för att produkternas ingredienser ska kunna tränga in i huden. PEG-ämnen framställs inte sällan ur cancerframkallande ämnen. Icke nedbrytbara i naturen.
ParabenerParaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparabenEn grupp konserveringsmedel. Forskning har visat tecken på att vissa parabener kan vara hormonstörande. Methyl- och ethylparaben är de vanligaste parabenerna och har godkänts för användning i hudvård.
ParfymPerfume, fragrance, parfymSyntetisk parfym innehåller ämnen för att få doften att hålla längre, ofta ftalater som även finns i plast. Forskare tror att dessa ämnen är hormonstörande. Dessa hjälpämnen behöver inte redovisas i ingredienslistan.
CarbomerCarbomerFörtjockningsmedel som används för att ge t.ex. body lotions tjockare och krämigare konsistens. Framställs ur råolja (ändlig resurs). Kan innehålla bensen som är giftigt.
SilikonerSlutar på –cone eller -oxane. Exempel: dimethiconeAnvänds för att ge glans och verka smörjande, men täpper istället till porerna. Är dessutom miljöskadligt.

Tyvärr är det inte så enkelt att hudvårdsprodukter bara kan vara icke-ekologiska och ekologiska. Många produkter innehåller ekologiska ingredienser, men bara till viss del. Av denna anledning brukar man prata om hur stor procentuell andel av produkten som utgörs av ekologiska ingredienser. Vill man ha hudvård som är 100 % ekologisk är det med andra ord viktigt att man läser noga vad som står på produkten. Marknadsföringen av produkter kan i många fall vara missvisande, så var noga med att läsa även på baksidan av produkten. Ingredienslistan är det bästa verktyget för att ta reda på en produkts sanna kvalitet.

Något som är viktigt att komma ihåg är att alla ingredienser och råvaror inte kan klassas som ekologiska, av den enkla anledningen att de inte kan odlas. Dock kan dessa ingredienser hålla samma kvalitet som ekologiska sådana. Ett bra ett exempel på en sådan ingrediens är vatten. Vatten är helt naturligt och tillsatsfritt, men eftersom det är en naturresurs och inte kan odlas kan en produkt som innehåller vatten aldrig klassas som 100 % ekologisk. Återigen är det alltså viktigt att man läser på innehållsförteckningen. En produkt som innehåller 80 % ekologiska ingredienser och 20 % vatten är bättre än en produkt som innehåller 90 % ekologiska ingredienser och 10 % syntetiska tillsatser, trots att den senare produkten har ett högre innehåll av ekologiska ingredienser.

Naturligt och ekologiskt – vad är skillnaden?

När man pratar om ekologiskt kommer ofta begreppet naturligt med i diskussionen. Faktum är att det kan vara svårt att veta vad som skiljer ekologisk och naturlig hudvård åt. Naturliga hudvårdsprodukter är baserade på enbart naturliga ingredienser, det vill säga ämnen som finns i naturen. Att en produkt innehåller naturliga ingredienser innebär dock inte att den är ekologisk. Detta är dock en vanlig missuppfattning. I många fall är naturliga produkter även ekologiska, men det är inte alltid så.

En tomat kan få illustrera skillnaden mellan ekologiskt och naturligt. En konventionellt odlad tomat är helt naturlig, men vid odlingen av en konventionell tomat används kemiska bekämpningsmedel av olika slag. Tomaten är alltså inte ekologiskt odlad. En ekologiskt odlad tomat är naturligtvis ekologisk, men den är även naturlig eftersom den, precis som den konventionellt odlade tomaten, växer naturligt. Med tomaten i åtanke kan man alltså konstatera följande; att något är naturligt betyder bara att det förekommer naturligt i naturen, och det säger ingenting om hur själva odlingsprocessen har gått till.

En naturlig hudvårdsprodukt innehåller allt från vatten och lera till växtextrakt och eteriska oljor. Detta är ämnen man finner i naturen och vars egenskaper man utnyttjar i tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Produkter som innehåller naturliga ämnen som vatten och lera kan, som förklarades ovan, alltså inte klassas som ekologiska, trots att de är naturliga och förnyelsebara. Precis som med ekologiska hudvårdsprodukter är det viktigt att man läser på ingredienslistan för att skapa sig en uppfattning om produktens kvalitet. Produkter som marknadsförs som naturliga behöver inte nödvändigtvis vara 100 % naturliga, utan kan till viss del bestå av naturliga ingredienser.

Varför välja ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård innehåller alltså inga syntetiska ämnen, såsom mineralolja, PEG-ämnen, silikonämnen och carbomer. Istället är den ekologiska hudvården baserad på vegetabiliska oljor och fetter samt doftämnen från naturen, så kallade eteriska oljor. Vegetabiliska oljor från exempelvis jojoba, avokado, mandel och sesam hjälper till att återfukta huden på djupet, till skillnad från mineraloljorna som enbart lägger sig som en hinna på huden. Ekologisk hudvård passar därför alla som vill ge huden näring och fukt på djupet.

En annan viktig anledning till att välja ekologiskt, både när det gäller livsmedel och hudvårdsprodukter, är den så kallade cocktaileffekten. Cocktaileffekten är ett begrepp som används för att beskriva den möjliga interaktion som kan ske mellan olika kemikalier när de kombineras med varandra och när de kommer in i kroppen. Många av de ingredienser som ofta förekommer i konventionell hudvård har gränsvärden, det vill säga gränser för hur mycket av ämnet som får finnas i en produkt. Dessa gränsvärden fås fram genom att man testar ämnet i laboratorium och hittar värden, vid vilka det är säkert att använda ämnet. Många ämnen kan utgöra hälsorisker om de används i för stora doser.

När man testar ämnen för att ta fram gränsvärden testar man ämnena var för sig. Detta innebär att man inte vet vad som händer när olika ämnen kombineras och inte heller vad som händer när ämnet kommer in i kroppen, det senare eftersom gränsvärdesanalyserna alltså sker i laboratorium och av etiska skäl inte testas på människor. Forskning pågår för att undersöka cocktaileffekten, men ännu finns för lite bevis för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. Vill man slippa tänka på cocktaileffekten och dess eventuella hälsorisker bör man därför välja ekologiskt.

Konstgjorda doftämnen är en annan anledning till att välja ekologisk hudvård. Inom konventionell hudvård använder man sig av syntetiska dofter som framställs i laboratorium. Dessa kemiska föreningar är mycket flyktiga och försvinner snabbt i luften. För att doften ska stanna kvar längre på huden använder man sig av så kallade doftbärare som, precis som namnet antyder, hjälper till att hålla kvar doften på huden. En vanlig typ av doftbärare är ftalater, mjukgörande ämnen som ofta används i plast och gummi för att göra dessa material mjuka. Flera ftalater är så hälsoskadliga att de förbjudits i leksaker och andra produkter för barn. Anledningen är att flera ftalater verkar vara hormonstörande.

Inom hudvårdsbranschen ser man ett doftämne som är kopplat till en doftbärare som ett ämne. Av denna anledning behöver inte doftbärarna redovisas på ingredienslistan. Dofter skrivs vanligtvis ut som ”parfym” på ingredienslistan, vilket gör det i stort sett omöjligt att veta om parfymen innehåller en doftbärare eller inte. Väljer man istället ekologiska hudvårdsprodukter som till skillnad från konventionella sådana innehåller doftämnen från naturen behöver man inte tänka på eventuella ftalater eller andra doftbärare.

Ekologiska hudvårdsprodukter

 
Barnschampo
 
Hudlotion Aloe vera
 
Hårserum arganolja

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Guide: Så lyckas du med din måltidsersättning

Guide: Så lyckas du med din måltidsersättning

Här hittar du allt du behöver veta för att lyckas med din måltidsersättning.
  Påverka din prestation och uthållighet med PWO

Påverka din prestation och uthållighet med PWO

Välj rätt PWO med hjälp av PWO guiden!
  PWO-guiden: Så får du pump i musklerna

PWO-guiden: Så får du pump i musklerna

Läs om PWO:s för pump och dess mest vanligt förekommande ingredienser.
  Vad är RDI- och UL-värden?

Vad är RDI- och UL-värden?

Här kan du hitta RDI och UL-värden för de olika vitaminerna och mineralerna.
  Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
  Recept: Proteinrik havregrynsgröt med topping

Recept: Proteinrik havregrynsgröt med topping

Gör frukosten lite proteinrikare med denna goda variant av havregrynsgröt.
  Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

I den här artikeln kan du läsa mer om RDI och andra begrepp av betydelse.
  Recept: Raw och glutenfria hallongömmor

Recept: Raw och glutenfria hallongömmor

Nyttiga och fantastiskt goda kakor med krämig hallonfyllning.
  Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
  Guide: Hudvård för fet hud

Guide: Hudvård för fet hud

I denna guide hjälper vi dig att komma till rätta med dina hudproblem.
  Nybörjarguide om protein

Nybörjarguide om protein

En guide kring hur protein fungerar och hur mycket vi behöver.
  Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
  Allt du behöver veta om D-vitamin

Allt du behöver veta om D-vitamin

Vitamin D får vi från solljus, och kan vara svårt att få i sig på vintern.
  Så fungerar aminosyran L-arginin

Så fungerar aminosyran L-arginin

Aminosyran L-arginin används både för prestation vid träning och sexuell lust.