Måltidsersättning

Måltidsersättning är något för dig som vill gå ner i vikt, oavsett om det är för att nå en mer hälsosam vikt eller för att toppa din beachform. Detta genom att bidra till ett kaloriunderskott med hjälp av dess kalorisnåla innehåll, som hjälper dig att snabbt tappa vikt, vilket i sin tur kan vara mycket motiverande och fungera som en kickstart in i ditt nya liv! Välj Läs mer för att hitta rätt måltidsersättning för dina mål och behov.

Måltidsersättning för diet och viktnedgång

Med olika trender, livsstilar och målsättningar kan det vara svårt att veta vad man ska stoppa i sig för att komma i form till beachen eller för att bli av med extrakilona från semestern. En gång för alla förklarar vi vad en måltidsersättning är och vilken nytta de gör.

I denna artikel kan du läsa om:

Vad är måltidsersättning?

Måltidsersättningar kan användas till att antingen ersätta vissa måltider, eller byta ut samtliga måltider under en begränsad tid men även för att variera kosten för olika dieter. Meningen är att man ska få ett rejält kaloriunderskott och därigenom gå ner i vikt. En diet av bara måltidsersättning ger ungefär 800 kcal per dag, vilket är en ordentlig reduktion från det vanliga 2000 kcal för kvinnor respektive 2500 kcal för män. De flesta måltidsersättningar består av pulver som man blandar själv till shakes eller soppor, men det finns även färdigblandade shakes och bars som är lätta att ha med sig.

Måltidsersättnings-shake med färsk kokos.

En måltidsersättning kan ersätta en eller flera måltider under en diet.

Olika typer av måltidsersättningar

VLCD och LCD är beteckningar på den typen av måltidsersättningar som kan ersätta enstaka eller alla måltider per dag i syfte att gå ner i vikt. VLCD står för Very Low Calorie Diet och är en komplett måltidsersättning som kan ersätta alla måltider under en begränsad tid. LCD står för Low Calorie Diet och kan ersätta en eller ett par måltider per dag. För att en produkt ska få något av dessa beteckningar, krävs att den ger tillräckligt mycket energi och har ett fullgott innehåll av vitaminer och mineraler. En strikt diet som går ut på att du enbart äter VLCD-produkter rekommenderas bara att följas högst ett par veckor, sedan behöver du variera med riktiga måltider.

Måltider i form av shakes, soppor och bars som inte klassas till VLCD eller LCD, bör kompletteras med riktiga måltider för att säkerställa ett fullgott näringsintag. Denna typ av måltider innehåller ofta mer protein och mindre kalorier, och en bred variation av vitaminer och mineraler. De kan användas som ett kalorisnålt mellanmål för den som vill hålla vikten eller som enstaka måltider diet.

Dietprotein är ytterligare en produkttyp som kan användas som ett mättande mellanmål under diet. Ett dietprotein är i första hand baserat på just protein, men innehåller även mättande fibrer och en hel del vitaminer och mineraler. Tanken bakom dessa produkter är att kunna ge ett mättande och proteinrikt mellanmål med lågt kaloriinnehåll, vilket lämpar sig bra vid diet. Det är också ett bra alternativ för den som tränar mycket och vill få i sig en större mängd protein, och samtidigt hålla nere på kalorierna. Dietprotein är inga kompletta måltidsersättningar men kan vara nog så gott och mättande som mellanmål och på så sätt skulle man lättare kunna kontrollera sitt kaloriintag under resterande dag.

Köp måltidsersättning nu

Välj rätt måltidsersättning

De senaste åren har dieter med måltidsersättningar blivit alltmer populära och utbudet har vuxit därefter. Det kan vara ett effektivit sätt att gå ner mycket i vikt på kort tid. Men det är inte bara de som vill gå ner i vikt som använder sig av måltidsersättning, utan det är lika vanligt att man vill ha det som kalorisnålt mellanmål, eller som komplement till kosten om man har ett högt kaloribehov.

VLCD - Very Low Calorie Diet

 • Ger ett totalt intag på 450-800 kcal per dag
 • Livsmedelsverket har godkänt innehållet som en fullgod ersättning till mat
 • Innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler
 • Extremt lågt kaloriinnehåll
 • För dig som vill ha snabbt resultat

LCD - Low Calorie Diet

 • Fler kalorier än VLCD, men fortfarande lågt innehåll
 • Innehåller nästintill alla nödvändiga ämnen
 • Bra för att ersätta enstaka måltider
 • Ofta rik på vitaminer och mineraler
 • Lämplig som komplement till vanlig mat
 • Finns i många smaker och varianter

Dietprotein

 • Basen består av proteinkällor
 • Lågt eller inget innehåll av kolhydrater och socker
 • Kan innehålla mättande fibrer
 • Bra för att behålla muskelmassa
 • Passar som mellanmål eller i samband med träning
 • Populärt för den som tränar

Övriga shakes, soppor och bars

 • Kan ersätta enstaka måltider per dag
 • Bra som kalorisnålt mellanmål
 • Innehåller ofta mycket protein
 • Ger inte alla nödvändiga näringsämnen
 • Bra som variation från VLCD-produkter
 • Passar för en långsammare och stabilare viktnedgång

 

Tips! Så lyckas du med din måltidsersättning - en guide till allt du vill veta.

Måltidsersättning och kosttillskott

Om du trots ditt knappa kaloriintag inte tycker att viktnedgången går snabbt nog, kan du kombinera din måltidsersättning med kosttillskott avsedda för fettförbränning.

Koffein piggar upp och bidrar till ökad prestationsförmåga. Du orkar mer på träningspasset, och kommer därigenom också att bränna mer fett. Fördelen med tillskott istället för att exempelvis dricka kaffe, är att du får effekterna som koffeinet ger, men komprimerad i en kapsel. Kickstarta dagen med en portion BURN med koffein som fungerar både som ett uppiggande tillskott som ett fettförbränningstillskott - självklart kan du välja BURN utan koffein med samma grymma ingredienser.

Fibertillskott kan hjälpa dig att hålla dig mätt längre när du går på diet. Fibrerna sväller i magen och ökar därigenom mättnadskänslan och ger en långsammare magsäckstömning. Eftersom det tar längre tid för kroppen att bryta ner maten när det ligger fibrer i vägen, kommer också blodsockret att ligga på en jämnare nivå, vilket i sin tur kan minska sötsuget och därmed sannolikheten att göra misstag under dieten. Glukomannan är en typ av fiber som återfinns i de allra flesta fibertillskott på marknaden.

L-Karnitin är en aminosyra som verkar i mitokondrierna där fettförbränningen sker. När vi äter mat är det mitokondrierna som ser till att det bildas energi som kroppen kan utnyttja. Karnitinet fungerar som den komponent som transporterar fett till mitokondrierna så att det kan användas som energi. Utan tillgång till karnitin kommer fettförbränningen att bli lidande, och ett tillskott kan säkerställa ett fullgott intag.

Vem kan äta måltidsersättning?

Måltidsersättning som dietmetod lämpar sig bäst för dig som vill ha snabba resultat och klarar av att stå över måltider. Om du inte vet hur du ska kombinera livsmedel så att du får ett stort kaloriunderskott, men samtidigt blir mätt och får i dig alla nödvändiga näringsämnen, kan du ta hjälp av måltidsersättning.

Om du vill prova en pulverdiet, kan du göra det på två sätt. Antingen kan du börja med att trappa ner måltiderna och successivt byta ut maten mot måltidsersättning. Ett annat alternativ är att göra motsatsen, och istället kickstarta med en strikt diet med bara måltidsersättning, för att sedan efter hand byta ut mot riktig mat. Om du har svårt för att helt bryta dina vanor, kan det första alternativet passa bäst. Fördelen med det sista alternativet är att du lättare har möjlighet att anpassa din nya kosthållning efter dietperioden. Annars är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor och gå upp de kilon som du jobbat hårt för.

Tänk på att måltidsersättning är till för att ätas som en kur, och alltså inte som en konstant kosthållning i en längre period. Var noga med att planera dina kostvanor du ska ha efter dieten, för att undvika det klassiska misstaget att lägga på dig vikt igen efteråt. Planera även för din framtida motion, för precis som vid all viktminskning får du bäst resultat om du både tränar och äter sunt och varierat.

Läs mer
Filtrera
Filtrera 36 produkter
Urval
Varutyp
Måltidspulver14 Färdig dryck10 Pulvershakes9 Dietsoppa3
Varumärke
Svenskt Kosttillskott13 Naturdiet6 Nutrilett6 Allevo5 HEEY3 Fairing1 Forpro Carb Control1 Better You1
Märkning
Låglaktos 18
Glutenkänslig 17
Utan tillsatt socker 13
Vegan 4
Laktosfri 4
Steviasötad 1
Sortering
Popularitet
Diet Shake
420 g
Diet Shake
249 kr
 
4,5
4.46 / 5
Betyg: 4.46 / 5
Diet Shake Less Sugar
420 g
Diet Shake Less Sugar
249 kr
 
4,0
3.96 / 5
Betyg: 3.96 / 5
Core Frukost Meal
Jordgubb/Hallon
Core Frukost Meal
fr. 99 kr
 
4,2
4.24 / 5
Betyg: 4.24 / 5
Core Frukost Meal
Äpple/kanel
Core Frukost Meal
fr. 99 kr
 
4,2
4.24 / 5
Betyg: 4.24 / 5
Core Frukost Meal
Blåbär/vanilj
Core Frukost Meal
fr. 99 kr
 
4,2
4.24 / 5
Betyg: 4.24 / 5
Core Perfect Meal
700 g
Core Perfect Meal
159 kr
 
3,7
3.73 / 5
Betyg: 3.73 / 5
Core Fitness Meal
560 g
Core Fitness Meal
159 kr
 
4,5
4.45 / 5
Betyg: 4.45 / 5
Diet Protein
525 g
Core Diet Protein
229 kr
 
4,3
4.32 / 5
Betyg: 4.32 / 5
Core Mellanmål
Blåbär kokos
fr. 89 kr
 
4,2
4.17 / 5
Betyg: 4.17 / 5
Core Mellanmål
Jordgubbssmoothie
fr. 89 kr
 
4,2
4.17 / 5
Betyg: 4.17 / 5
Core Mellanmål
Choklad
fr. 89 kr
 
4,2
4.17 / 5
Betyg: 4.17 / 5
Core Kvällsmål
Karamellkräm
fr. 99 kr
 
3,6
3.64 / 5
Betyg: 3.64 / 5
Core Kvällsmål
Chokladpudding
fr. 99 kr
 
3,6
3.64 / 5
Betyg: 3.64 / 5
Fairing Diet
1 kg
Fairing Complete Diet
429 kr
 
4,6
4.59 / 5
Betyg: 4.59 / 5
Naturdiet Shake
330 ml
Naturdiet Shake
29 kr
 
4,8
4.75 / 5
Betyg: 4.75 / 5
Naturdiet Shake
12-pack
Naturdiet Shake
329 kr
 
4,8
4.75 / 5
Betyg: 4.75 / 5
Mellanmål
500 g
229 kr
 
3,2
3.2 / 5
Betyg: 3.2 / 5
Smoothie
1 st
Nutrilett Less Sugar Smoothie
26 kr
 
4,7
4.71 / 5
Betyg: 4.71 / 5
Smoothie
12-pack
Nutrilett Less Sugar Smoothie
279 kr
 
4,7
4.71 / 5
Betyg: 4.71 / 5
VLCD Shake
Banana & Raspberry
Allevo VLCD Shake
199 kr
 
4,1
4.05 / 5
Betyg: 4.05 / 5
VLCD Shake
Forest Fruit
Allevo VLCD Shake
199 kr
 
4,1
4.05 / 5
Betyg: 4.05 / 5
VLCD Shake
Chocolate
Allevo VLCD Shake
199 kr
 
4,1
4.05 / 5
Betyg: 4.05 / 5
Weightloss Shake
10-pack
Nutrilett Quick Weightloss Shake
169 kr
 
4,3
4.32 / 5
Betyg: 4.32 / 5
Weightloss Shake
20-pack
Nutrilett Quick Weightloss Shake
269 kr
 
4,3
4.32 / 5
Betyg: 4.32 / 5
VLCD Soup
Potatis-purjolök
Allevo VLCD Soup
199 kr
 
4,0
4.03 / 5
Betyg: 4.03 / 5
VLCD Soup
Kyckling & Nudlar
Allevo VLCD Soup
199 kr
 
4,0
4.03 / 5
Betyg: 4.03 / 5
VLCD Shake
1 st
Nutrilett VLCD Shake
29 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
VLCD Shake
12-pack
Nutrilett VLCD Shake
265 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Naturdiet Smoothie
330 ml
Naturdiet Smoothie
32 kr
 
4,1
4.11 / 5
Betyg: 4.11 / 5
Naturdiet Smoothie
12-pack
Naturdiet Smoothie
359 kr
 
4,1
4.11 / 5
Betyg: 4.11 / 5
High Protein Soup
Spinach
Forpro Carb Control High Protein Soup
-26%
14 kr
19 kr
1,0
1 / 5
Betyg: 1 / 5