Multimineral

Ett multimineral, eller mineralkomplex som det även kallas, innehåller flera olika mineraler i olika kombinationer som kan användas för att säkerställa det dagliga intaget. Nedan hittar du alla multimineraler!

Mer om multimineraler

Det finns flera olika typer av multimineraler som är utvecklade för olika områden: fokus, vätskebalans, benhälsa och skönhet. Ett multimineral kan dessutom vara perfekt för dig som är mycket fysisk aktiv, äter allt för ensidigt eller som inte äter viss typ av livsmedel av olika anledningar, och vill säkerställa ditt dagliga intag av mineraler.

Mineralämen delas in i makroelement och mikroelement, utifrån graden av förekomst i kroppen. Makroelement innefattar ämnen som utgör minst 0,01 % av den totala kroppsvikten och mikroelement innefattar mineraler som krävs i väldigt små kvantiteter, mindre än 100 mg/dag.

Med en kost rik på frukt och grönt får du i dig flera mineraler.

Magnesium

Magnesium är en viktig mineral som är med i flera av kroppens olika processer och bidrar bland annat till en normal muskelfunktion och till elektrolytbalansen. Tack vare att magnesium deltar vid avslappningen av musklerna, kan mängden magnesium i kroppen påverka tillstånd av muskelspänningar och kramp. Läs mer om magnesium.

Zink

Zink är en väldigt viktig mineral för dig som tränar hårt och som vill hålla både fettförbränning och muskeltillväxt på topp. Zink är med i celldelningen, immunsystemet, ämnesomsättningen och i flera proteinfunktioner. Zink är också kopplat till normalt blodtryck, minne och inlärning samt till att motverka oxidativ stress som i sin tur hänger ihop med vårt åldrande. Läs mer om zink.

Selen

Selen är en mineral som finns naturligt i jorden. Det fungerar som en antioxidant som bidrar till att skydda våra celler att åldras i förtid och hjälper till att stärka vårt immunförsvar. Selen ingår i många multimineraltillskott, men det är viktigt att tänka på att multimineraltillskott tillverkade utanför Sverige ofta innehåller mindre selen än optimalt. Detta eftersom de inte är anpassade till våra förhållanden. Läs mer om selen.

Järn

Järn har flera viktiga funktioner i kroppen, det ingår bland annat i hemoglobin, som transporterar syre från lungorna och ut i kroppen. Den ingår även i en del enzymer och har en viktig roll för produktionen av hormonet dopamin, ett hormon som bland annat påverkar vår muskelfunktion och vårt humör. Läs mer om järn.

Jod

Mineralen jod ansvarar för produktionen av kroppens hormoner. Sköldkörteln kan inte tillverka hormoner utan jod. Jod stimulerar också tillväxten och är viktigt för barns utveckling. Därför brukar gravida rekommenderas att äta lite mer jod. Läs mer om jod.

Krom

Krom är en mineral som är väldigt populär som tillskott bland dem som vill minska sitt sötsug och gå ner i vikt. Krom bidrar till att jämna ut blodsockernivåerna, vilket kan leda till minskat sötsug. Det finns naturligt i luft, vatten och jord. Det finns även i livsmedel som musslor, fisk, fullkornsprodukter, kött, nötter och baljväxter. Läs mer om krom.

Mangan

Mangan är mineral som ingår i olika proteiner som har stor betydelse för förbränningen. Det fungerar även som en antioxidant och skyddar cellerna mot oxidativ stress som orsakas av dåliga levnadsvanor som stress och för mycket fet mat. Vi får i oss mangan genom bland annat havregryn, bladgrönsaker och nötter men även genom vårt dricksvatten. Läs mer om mangan.

Koppar

Koppar är en mineral som är livsviktig och fungerar som en antioxidant, men som bara behövs i små mängder. Det ingår i proteiner och enzymer som är viktiga för bindväven, förbränningen samt nerv- och immunsystemet. Koppar medverkar också till hårets och hudens normala pigmentering. Läs mer om koppar.

Kalcium

Kalcium finns i skelett, tänder och fritt i blodet. Det har många olika funktioner i kroppen och bland annat en viktig roll i nervsignaleringen. Dessutom medverkar det vid celldelning och förstås vid uppbyggnaden av skelett. Om du är långdistanslöpare, om du går på diet eller om du avstår mejeriprodukter kan du behöva extra kalcium. Läs mer om kalcium.

Kalium

Kalium är en mineral som har en viktig roll för kroppens blodtryck, normal muskel- och nervfunktion samt till njurarnas funktion. Kaliumtillskott används ibland annat inom kroppsbyggning inför tävlingar för att öka muskeldefinitionen. Kalium hjälper till vid vattenregleringen och detta gör att muskelcellerna drar till sig vatten och på så sätt framhävs muskulaturen. Läs mer om kalium.

Brist på mineraler

Brist på mineraler kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder också kan vara skadligt. För vissa ämnen är det relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter. Det är ofta svårt att komma upp i för höga intag från livsmedel men det kan ske med kosttillskott.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varutyp
Organtillskott8 Multimineral5 Spårmineral1
Varumärke
Dense4 Nordic Kings4 Great Earth1 Alg-Börje1 Elit Nutrition1 Holistic1 Healthwell1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapslar 10
Tabletter 4
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 14 produkter
Urval
Varutyp
Organtillskott8 Multimineral5 Spårmineral1
Varumärke
Dense4 Nordic Kings4 Great Earth1 Alg-Börje1 Elit Nutrition1 Holistic1 Healthwell1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapslar 10
Tabletter 4
Märkning
Vegan 3
Sortering
Popularitet
MultiMineraler
90 kaps
Healthwell MultiMineraler
199 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.9 / 5
Core Multiminerals
90 tabl
Core Multiminerals
149 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
MultiMineral
90 kaps
Holistic Multimineral
235 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.88 / 5
Alg-Börje Lithomax
200 tabl
199 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Organmix EKO
180 kaps
Nyhet
445 kr
ELIT Liver Pro
90 tabl
ELIT Liver Pro
Nyhet
199 kr
Nötlever EKO
180 kaps
Nyhet
425 kr
Nöthjärta EKO
180 kaps
Nyhet
445 kr
Nötnjure EKO
180 kaps
Nyhet
449 kr