Jod

Jod är ett mineral som är av stor betydelse för produktionen av sköldkörtelhormonerna, som i sin tur är av vikt för kroppens ämnesomsättning. Dessutom bidrar jod till tillväxten och utvecklingen hos de allra minsta barnen. Här hittar du enskilda tillskott med jod.

Därför behöver vi jod

Mineralet jod behövs för att kunna tillverka hormoner som styr förbränningen och utan jod fungerar inte förbränningen normalt. Du som ofta går på diet och har ett litet matintag kan riskera att få i dig för lite jod. Även strikta vegetarianer och gravida bör vara uppmärksamma på sitt intag. I Sverige är vår största källa till jod bordssalt, eftersom att man infört jodberikning av detta salt under 1930-talet för att reducera uppkomsten av struma. Att struma var vanligt förr beror på våra jodfattiga odlingsjordar, som bidrog till ett lågt intag av mineralet. Dock finns jod även i vissa alger, skaldjur och mejeriprodukter fast i mindre mängd.

  • Vad är jod?
  • Rekommenderat dagligt intag av jod
  • Var finns jod?
  • Finns det biverkningar av jod?

Vad är jod?

Jod är ett livsviktigt grundämne som ansvarar för produktionen av kroppens hormoner. Sköldkörteln kan inte tillverka hormoner utan jod, så det spelar en avgörande roll för regleringen av förbränningen.  Jod stimulerar också tillväxten och är viktigt för barns utveckling. Därför brukar gravida rekommenderas att äta lite mer jod.

Det rekommenderade intaget är 150 mcg per dag. Eftersom Sverige har mycket jodfattiga odlingsjordar, har vi valt att berika bordssalt med jod. För lite jod kan medföra att sköldkörteln producerar alldeles för lite hormon, och medför störningar i förbränningen som kan resultera i övervikt. Du som ofta går på långvarig diet och äter väldigt lite kan riskera att få i dig för lite jod, och behöver tänka på ditt intag. Även du som utesluter animaliska produkter eller inte äter berikat bordssalt, exempelvis havs- och bergsalt, behöver se till att få i dig jod från andra källor.  

En skål med jodrika alger.Jod finns i alger, perfekt för dig som utesluter animaliska produkter.

REkommenderat dagligt intag av jod

Hur mycket jod du behöver få i dig varierar beroende på både ålder och kön.

Ålder, kön och gruppRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader50 mikrogram
Barn 12-23 månader70 mikrogram
Barn 2-5 år90 mikrogram
Barn 6-9 år120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år:150 mikrogram
Gravida:175 mikrogram
Ammande kvinnor:200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Var finns jod?

Vår största källa till jod är berikat bordssalt, vilket rekommenderas, men salta inte för mycket. Även fisk, skaldjur och mejeriprodukter är goda källor, liksom alger för den som utesluter animaliska produkter. Kelp är en brunalg som växer i havsvatten runt om i världen och är känd som en av de säkraste källorna till jod. Den växer i klara och grunda vatten längs kusterna och kan bli upp till 80 meter. Man skördar sjögräset och torkar det långsamt för att sedan göra pulver, eller använda det i livsmedel och kosttillskott. Kelp är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter men även selen och vitamin K2.

Jod finns som del i multivitaminer och förekommer även i algtillskott eftersom alger naturligt innehåller rikligt med jod. Det finns även som enskilt tillskott som riktas till de som utesluter kost med jod.

finns det Biverkningar av jod?

Alltför höga mängder jod kan påverka förbränningen. Överdrivna doser på 1000 mcg kan rubba hela sköldkörtelns produktion. I normala mängder finns det dock ingen risk för det.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Healthwell2 BioCare1 Helhetshälsa1 Thorne1 Närokällan1 Better You1
Form
Kapslar 3
Tabletter 2
Flytande 1
Märkning
Vegan 6
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 7 produkter
Varumärke
Healthwell2 BioCare1 Helhetshälsa1 Thorne1 Närokällan1 Better You1
Form
Kapslar 3
Tabletter 2
Flytande 1
Märkning
Vegan 6
Sortering
Popularitet
Jod Kelp 200
200 tabl
Healthwell Jod Kelp 200
179 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
Jod
120 tabl
Better You Jod
99 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
Jod EKO
90 kaps
169 kr
Eko-Jod
100 kaps
155 kr