Järntillskott

Järn är ett viktigt mineral som är nödvändigt för många funktioner i kroppen. Järnet fungerar bland annat som en del i kroppens hemoglobin, som hjälper till att frakta syre från lungorna ut till våra muskler och organ. Se alla våra järntillskott nedan!

Mer om järn

  • Vad är järn?
  • Järntillskott
  • Var finns järn?
  • Biverkningar av för mycket järn

Vad är järn?

Järn är ett livsnödvändigt mineral som har flera viktiga funktioner i kroppen. Det ingår i blodets röda ämne, hemoglobin, som transporterar syre från lungorna och ut i kroppen. Järn ingår även i en del enzymer och är viktigt för produktionen av hormonet dopamin som inverkar på våra muskelrörelser och humör.

Järn finns i två kemiska strukturer och vi kan bara ta upp den ena formen, så kallat hemjärn. Allt som är icke-hemjärn måste först omvandlas för att vi ska kunna ta upp det. Ungefär 5-10 % av det järn som finns i kosten kan vi ta upp. Animaliska livsmedel innehåller relativt mycket hemjärn i förhållande till det totala järninnehållet, medan vegetabiliska källor har en mindre andel hemjärn.

Det rekommenderade dagliga intaget varierar. Män rekommenderas runt 9 mg medan kvinnor i fertil ålder rekommenderas 15 mg. Det beror på att kvinnor förlorar en del järn med menstruationen. Även gravida rekommenderas ett högre intag under den senare delen av graviditeten, men hur stort behovet är beror på det egna järnvärdet man har just då.

Bild på järnrika livsmedel så som lever, baljväxter och spenat. Järn finns rikligt i inälvsmat samt spenat, baljväxter och fullkornsprodukter.

Om förråden av järn töms, riskerar vi att drabbas av blodbrist. Det innebär att antalet röda blodkroppar är för litet och yttrar sig i nedsatt immunsystem, trötthet, blekhet med mera. Även vid små marginaler under dagsbehovet kan vi påverkas negativt och bli irriterade, trötta och ha svårt att koncentrera oss. En stor anledning till att många idag får i sig för lite järn är att dagens mat är väldigt energirik och innehåller större andel fett och socker, och därmed en mindre del järn.

Det rekommenderade intaget varierar på ålder, kön och grupp.

Ålder, kön och gruppRekommenderat dagligt intag
Spädbarn och barn under 6 år8 mg
Barn 6-9 år9 mg
Barn 10-13 år11 mg
Pojkar 14-17 år11 mg
Flickor 14-17 år15 mg
Kvinnor i fertil ålder15 mg
Övriga vuxna9 mg

Källa: Livsmedelsverket

JärnTillskott

Järn ingår i multivitamintillskott, och vitamintillskott som är riktade till kvinnor. Det finns även som enskilt tillskott för den som vill säkerställa ett fullgott intag eller behöver extra järn. Letar du efter ett bra järntillskott, bör du generellt titta efter järnfumarat som är ett organsikt bundet järn, exempelvis järnkarbonat. Undvik tillskott med järnoxid som har mycket dåligt upptag.

Förutom kvinnor, behöver även vegetarianer vara noga med sitt järnintag, eftersom de vegetabiliska källorna till järn är svårupptagliga. Tillskott riktade till vegetarianer brukar innehålla extra järn. Även hård och intensiv träning kan fungera negativt på kroppens järnupptag, och elittränande personer kan ibland behöva ett tillskott.

Tips! Läs mer i vår artikel om viktiga mineraler och vitaminer för dig som är vegetarian.

järntillskott för veganer

Järnkapslar kan vara bra att förse kroppen för dig är vegansk eller vegetarian, då järn förekommer i två olika varianter, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn tar vi lättare upp och utgör cirka hälften av järninnehållet i kött och inälvsmat. Icke-hemjärn finns i vegetabiliska livsmedel och tas inte upp av kroppen lika effektivt. Dock kan man påverka upptaget av icke-hemjärn och förbättra det med hjälp av vitamin C, fisk och kött. För att säkerställa ditt dagliga intag kan ett järntillskott berikat med C-vitamin hjälpa kroppens upptagningsförmåga av järn även från de vegetabiliska livsmedlen.

Var finns järn?

Kött och inälvsmat är de största källorna till järn, och innehåller även det önskade hemjärnet. Vegetabiliska källor är spenat, baljväxter och fullkornsprodukter. Upptaget av järn i kroppen kan ökas om man samtidigt äter C-vitamin. Kalcium och kaffe däremot hämmar upptaget. Generellt kan man säga att måltidens sammansättning därför är viktigare än hur mycket järn den totalt innehåller.

Biverkningar av för mycket järn

Järn behövs, men bara i små mängder. Alltför mycket järn blir giftigt i kroppen och fungerar som en fri radikal. Följ därför rekommenderad doseringsanvisning på kosttillskottets förpackning. Tillskott med järn bör enbart användas om du har brist på järn då det kan vara giftigt i för höga doser.

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Healthwell3 BioMedica1 Midsona1 Great Earth1 Helhetshälsa1 BioCare1 Terranova1 Thorne1 Pureness1 Solgar1 Visa fler
Form
Kapslar 9
Flytande 4
Tabletter 1
Märkning
Vegan 10
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 14 produkter
Varumärke
Healthwell3 BioMedica1 Midsona1 Great Earth1 Helhetshälsa1 BioCare1 Terranova1 Thorne1 Pureness1 Solgar1 Visa fler
Form
Kapslar 9
Flytande 4
Tabletter 1
Märkning
Vegan 10
Sortering
Popularitet
Järn Skonsam
90 kaps
149 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.79 / 5
Järn, Folsyra, B12
90 kaps
159 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Iron Caps Woman
90 kaps
Core Iron Caps Woman
99 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.71 / 5
Järn 20
90 kaps
109 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.7 / 5
Ferronol
500 ml
Ferronol
139 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.6 / 5
Järnkomplex
100 tabl
109 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.8 / 5
Blutsaft
500ml
Blutsaft
189 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.79 / 5
Järnsaft
500ml
157 kr