MSM

MSM även kallat metylsufonylmetan är organiskt svavel som finns naturligt i kroppens bindväv och ben. Tillskott med MSM används främst för att bibehålla ledrörligheten och kvaliteten på hår och hud. Se alla våra MSM- & svaveltillskott nedan!

Mer om MSM

  • Vad är MSM?
  • Vad gör MSM i kroppen?
  • Hur ska MSM användas och vilka studier finns?

Vad är MSM?

Metylsulfonylmetan förkortas MSM och är en svavelförening som finns i kroppen. Proteinet kollagen och keratin innehåller svavel, och är det som utgör grunden för all bindväv, brosk, skelett, hår och hud. MSM ses därför ibland som ett skönhetsmineral då det används i syfte att upprätthålla en sund hår- och hudkvalitet. Det vanligaste användningsområdet för MSM som tillskott är dock för att bibehålla rörligheten i lederna.

Bild på MSM-rik mat så som kött, fisk, broccoli.MSM finns naturlig i kött, fisk, broccoli och mejeriprodukter.

Vad gör MSM i kroppen?

MSM har flera funktioner som även påverkar andra ämnen i kroppen. Upptaget av flera B-vitaminer påverkas av hur mycket tillgängligt svavel som finns i kroppen. Bland annat vitamin B7, biotin, behöver svavel för ett maximalt upptag, något som är speciellt intressant för dig som använder biotin för håret.

Även vid framställningen av nya celler i kroppen och vid produktion av flera enzymer, aminosyror och signalsubstanser används MSM. Produktionen av dopamin, vår viktigaste signalsubstans i centrala nervsystemet, är beroende av MSM för att fungera. Dopamin är en del av vårt belöningssystem och får oss att känna oss glada och välmående.

Hur ska MSM användas och vilka studier finns?

Mycket av den färska mat vi äter innehåller MSM. För den som vill öka sitt intag finns det även i koncentrerad kapsel- och pulverform. Pulvret kan även användas utvärtes och tillsammans med salva som stryks direkt på huden, där den tros kunna hjälpa till vid bearbetning av skadad hud, något som kliniskt ännu inte bekräftats.

Om du vill testa ett tillskott av MSM bör du börja med en halv dos då det kan ha utrensande effekter. Efter hand kan du långsamt trappa upp till en full dagsdos om runt en tesked. Den något beska smaken kan avhjälpas med ett glas juice eller annan god dryck. MSM anses vara ett av naturens minst giftiga ämnen och kan ätas löpande utan uppehåll.

I ett av flera försök* att påvisa effekterna av MSM på leder, genomfördes en studie med 49 kvinnor och män som alla led av osteoartrit i knäet. Under tolv veckor fick hälften av deltagarna i studien 1,125 gram MSM tre gånger per dag, vilket motsvarar något mindre än den rekommenderade dagliga dosen för ett tillskott. Placebo gavs till resterande deltagare under samma period. I kliniska studier undersöktes med jämna mellanrum deltagarnas stelhet, upplevda smärta och fysiska funktion i knäet. Efter testperioden visade resultatet att de individer som fått MSM hade fått en förbättrad funktion och minskad smärta i jämförelse med före testperioden, än vad kontrollgruppen kunde uppvisa. Många studier har utförts med liknande resultat, men mer forskning krävs för att kunna säkerställa exakt om och hur MSM påverkar våra leder och ligament.

Det enda sättet att säkert veta om det kan ge några effekter för dig är att testa själv under en period. Doseringen kan variera något mellan individer, så det bästa är att prova sig fram.

 

*Referenser:

Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study, E.M. Debbi, G. Agar, G. Fichman, Y.B. Ziv, R. Kardosh, N. Halperin, A. Elbaz, Y. Beer, R. Debi, BMC Complement Altern Med, 2011.

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Healthwell3 Ion Silver2 Pureness2 Svenskt Kosttillskott2 Matters1 Great Earth1 Upgrit1 Holistic1
Form
Pulver 7
Kapslar 5
Tabletter 2
Märkning
Vegan 9
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 13 produkter
Varumärke
Healthwell3 Ion Silver2 Pureness2 Svenskt Kosttillskott2 Matters1 Great Earth1 Upgrit1 Holistic1
Form
Pulver 7
Kapslar 5
Tabletter 2
Märkning
Vegan 9
Sortering
Popularitet
Core MSM Caps
180 kaps
Core MSM Caps
199 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
MSM Kapslar
180 kaps
Healthwell MSM Kapslar
199 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.61 / 5
Core MSM+
432 g
Core MSM+
199 kr
4,2
4.2
Betyg: 4.2 / 5
MSM Pulver
100 g
Healthwell MSM Pulver
69 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
MSM Pulver
400 g
Healthwell MSM Pulver
149 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Lignisul MSM
200 g
Lignisul MSM
99 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Lignisul MSM
500 g
Lignisul MSM
185 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
MSM + Vitamin C
120 tabl
Great Earth MSM + Vitamin C
139 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
MSM Pulver
200 g
Holistic MSM
169 kr
MSM + C
180 kaps
Upgrit MSM + C
245 kr