Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Våra märkningar och certifieringar

Det finns flera olika märkningar och certifieringar att hålla reda på när det gäller ekologiska, miljömärkta och hållbara produkter. Eftersom vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna val har vi i denna artikel har vi samlat alla märkningar och certifieringar du kan hitta i vårt breda sortiment .

  • Märkningar för ekologiskt innehåll
  • Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar
  • Våra egna symboler

Vår produktserie Healthwell.

märkningar för ekologiskt innehåll

Ekologiska märkningar skiljer sig åt beroende på om det handlar om ekologiska livsmedel, ekologisk hud- och hårvård eller ekologisk kosmetika. Detta beror på att det finns olika krav för vad produkten ska innehålla för att få kallas ekologisk. Nedan ser du de märkningar som du kan hitta på våra produkter och som står för att produkten har ett helt eller delvis ekologiskt innehåll.

EU-ekologiskt

EU-ekologiskt är den europeiska märkningen för ekologisk produktion. För att ett livsmedel ska få kallas ekologiskt krävs det att det uppfyller EU:s regelverk och att det märks med symbolen EU-lövet. Märkningen innebär att livsmedlet innehåller minst 95 % råvaror från ekologiskt jordbruk, samt att det är producerat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det finns även krav på djurhänsyn samt hur mycket tillsatser som får användas i livsmedlet. Läs mer om EU-ekologiskt.

EU-ekologiskt.

KRAV

KRAV är en svensk märkning för livsmedel som bland annat innebär att produkten uppfyller EU:s förordning för ekologisk produktion. Förutom detta innebär märkningen dessutom att produkten uppfyller KRAVs tuffa regler när det gäller djurvälfärd, miljö och hälsa, klimat och bättre arbetsvillkor. Läs mer om KRAV.

Krav-märkningKrav.

EcoCert

EcoCert är det största oberoende kontrollorganet i Europa och utför inspektioner i över 80 länder. De utför certifieringar på såväl livsmedel som hud- och hårvårdsprodukter och kosmetika. För att en produkt ska få certifieras med EcoCert krävs att den innehåller minst 95 % naturliga ingredienser, samt att 10 % av dessa kommer från ekologiskt jordbruk. För kosmetiska produkter finns EcoCerts certifieringar COSMOS Organic samt COSMOS Natural. Läs mer om EcoCert.

EcocertEcoCert.

USDA Organic

USDA är en amerikansk federal myndighet som lyder under det amerikanska jordbruksdepartementet. USDA-märkningar finns i tre olika steg, varav de två högsta får bära USDA-logotypen på förpackningen (den lägsta certifieringen får endast bära certifieringslogotyp). För att få den lägsta certifieringen krävs att produkten innehåller minst 70 % ekologiska ingredienser. För nivå två gäller 95 % ekologiskt innehåll, och den tredje och högsta certifieringen gäller för 100 % ekologiska produkter. Läs mer om USDA Organic.

USDA OrganicUSDA Organic.

NaTrue

NaTrue är en certifiering som har upprättats av International Natural and Organic Cosmetics Association, med syftet att reglera och skydda naturliga hudvårdsprodukter. Märkningen är uppdelad i tre nivåer. Den första nivån garanterar att produkten har naturligt innehåll och att den hanterats på ett hållbart och varsamt sätt. Steg två garanterar att produkten har minst 70 % naturliga ingredienser som dessutom kommer från ekologiska jordbruk. För att uppnå den tredje nivån krävs det att produkten innehåller minst 95 % ekologiska ingredienser. Produkterna får inte heller testas på djur. Läs mer om NaTrue.

NaTrueNaTrue.

Cosmebio

Cosmebio är en fransk märkning som utförs av Ecocert och som används på ekologisk kosmetika. För att märkningen ska få användas krävs att produkten innehåller minst 95 % naturliga ingredienser från naturliga källor, att minst 95 % av växt- och jordbruksingredienserna är kravodlade samt att minst 10 % av hela innehållet är kravodlat (vatten räknas ej). Läs mer om Cosmebio.

CosmebioCosmebio.

Soil Association Organic

Soil Association är en ekologisk märkning från Storbritannien som ofta ses på bland annat hudvårdsprodukter. Märkningen innebär att minst 95 % av ingredienserna måste vara framställda enligt de internationella lagstiftningarna om ekologisk odling. Det finns även krav på vilka förpackningsmaterial som får användas. Läs mer om Soil Association Organic.

Soil Association OrganicSoil Association Organic.

Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar

Utöver de ekologiska märkningarna så finns det flera andra märkningar som garanterar att produkten är tillverkad med hänsyn till människa, djur och miljö. Håll utkik efter märkningarna nedan om du vill vara säker på att din produkt är ett hållbart val för både dig och planeten.

Svanen

Svanen är sedan 1989 Nordens officiella miljömärkning. Organisationen granskar varor och tjänsters miljöpåverkan hela vägen från råvara till avfall. För att få märkas med Svanen måste produkten uppfylla flera kriterier när det kommer till påverkan på människa, djur och miljö. En Svanenmärkt produkt får bland annat inte innehålla hälsoskadliga ämnen och får inte heller ha testats på djur. Läs mer om Svanen.

SvanenSvanen.

Asthma Allergy Nordic (Svalan)

Asthma Allergy Nordic är astma- och allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmarks nya gemensamma nordiska produktmärkning som ersätter Astma- och Allergiförbundets tidigare Svalan-märkning. Symbolen innebär att produkten är fri från allergener och parfym, samt att andra irriterande ämnen ingår i en så låg mängd att det inte finns några rapporterade medicinska fall vid användning av produkterna. Läs mer om Astma- och Allergiförbundet.

SvalanAsthma Allergy Nordic.

Fairtrade

Fairtrade kallades tidigare Rättvisemärkt, och är en internationell produktmärkning som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Främst fokuserar man på första ledet i kedjan där villkoren är som sämst. Märkningen motverkar bland annat barnarbete och diskriminering, och främjar istället demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion. Läs mer om Fairtrade.

FairtradeFairtrade.

Vegan Society

Märkningen Vegan från Vegan Society garanterar att produkten är fri från produkter med animaliskt ursprung, samt att inga animaliska produkter har använts vid framställningen. Läs mer om Vegan Society.

Vegan Society.

Cruelty Free

Märkningen Cruelty Free som utfärdas av Cruelty Free International innebär att produkten inte testats på djur i något steg av produktutvecklingen. För att få certifieringen krävs det att varken företaget, laboratoriet eller underleverantörerna har använt sig av djurtester. Läs mer om Cruelty Free.

Cruelty Free (Leaping bunny)Cruelty Free.

MSC

MSC, eller Marine Stewardship Council, är en global och oberoende organisation som motverkar miljöproblemet med överfiskning. MSC-märkningen förekommer på livsmedel och kosttillskott med hållbart fångad fisk och skaldjur. Exempelvis visar märkningen på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Dessutom måste företagen som hanterar och säljer MSC-märkta produkter uppfylla MSC:s spårbarhetsstandard. Läs mer om MSC.

MSCMSC.

Friend of the Sea

Friend of the Sea är en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk för att säkerställa att de inte har skadlig inverkan på vare sig människor eller miljö. Friend of the Sea är en pålitlig märkning och har blivit den ledande certifieringen för säkra marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav. Läs mer om Friend of the Sea.

Friend of the SeaFriend of the Sea.

GOTS

GOTS står för Global Textile Standard och är den officiella miljömärkningen för textil. Den avser hela produktionen från råvara till färdig textil. Detta innefattar bearbetning, tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. Det finns även krav på arbetsförhållandena i fabrikerna. Läs mer om GOTS.

GOTSGOTS.

Våra egna symboler

Dessa är de symboler vi själva använder på våra produktsidor. Symbolerna är till för att du som kund lätt ska kunna hitta våra gröna och veganska produkter.

EKO-symbolen (Ekologiska livsmedel)

Symbolen med det gröna lövet och texten Eko hittar du på våra produktsidor för livsmedel som uppfyller EU:s krav för ekologisk produktion, och som är märkta med EU-lövet på förpackningen.


Ekologiska livsmedel.

Gröna lövet (Ekologisk kosmetika)

Symbolen nedan med det gröna lövet hittar du på våra kosmetiska produkter med ekologiskt innehåll, till exempel hudvård och hårvård. 

Ekologisk kosmetika.

Vegetarian Friendly

Symbolen Vegetarian Friendly är vår symbol för produkter med växtbaserat innehåll. Produkten är även lämplig för vegetarianer och veganer.

Vegetarian FriendlyVegetarian Friendly.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Stor guide: Ekologisk hudvård

Stor guide: Ekologisk hudvård

I denna guide får du lära dig allt om ekologisk hudvård.
 
Vad är träning? En inblick bland våra olika motionsformer

Vad är träning? En inblick bland våra olika motionsformer

Träning innebär inte bara att ta sig till gymmet, det är mycket mer än så!
 
Recept: Proteinrik havregrynsgröt med topping

Recept: Proteinrik havregrynsgröt med topping

Gör frukosten lite proteinrikare med denna goda variant av havregrynsgröt.
 
Så fungerar taurin

Så fungerar taurin

Taurin är en aminosyra som ofta används för ökad muskelpump och uthållighet.
 
Alltid trött? Så blir du piggare

Alltid trött? Så blir du piggare

Känner du dig trött och orkeslös? Här får du tips på hur du blir piggare!
 
Så går du ner i vikt

Så går du ner i vikt

Det enda du behöver veta för att lyckas med din viktnedgång.
 
Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

I den här artikeln kan du läsa mer om RDI och andra begrepp av betydelse.
 
Så fungerar paleodieten

Så fungerar paleodieten

Paleo, stenålderskost, är dieten som värdesätter matens kvalité i första hand.
 
Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Back to basic? Läs om de många fördelarna med stenålderskost.
 
Så väljer du rätt proteinbar

Så väljer du rätt proteinbar

En guide till vilken bar du ska välja beroende på just dina behov.
 
Hur kan jag öka och mäta min fettförbränning? Hälsoingenjören Ewa Meurk förklarar

Hur kan jag öka och mäta min fettförbränning? Hälsoingenjören Ewa Meurk förklarar

Ewa Meurk guidar oss mot ökad fettförbränning och förbättrad metabol hälsa.
 
Därför pratar alla om spirulina

Därför pratar alla om spirulina

Spirulina är en av de mest näringsrika växterna man känner till.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Nyårslöftet - Tre träningsresor

Nyårslöftet - Tre träningsresor

Vill du komma igång med träning? I Nyårslöftet får du inspiration och tips!
 
Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Läs mer om de vitaminer och mineraler som vegetarianer och veganer bör tänka på.
 
Träningens effekter på kroppen

Träningens effekter på kroppen

Hur påverkar träning vårt skelett, leder och muskler och vilken träning är bäst?
 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 
Så slipper du mjölksyra vid träning

Så slipper du mjölksyra vid träning

Läs om vad mjölksyra är och hur du kan göra för att minska den!
 
Så påverkar Q10 vår kropp

Så påverkar Q10 vår kropp

Q10 är en antioxidant och viktig komponent i alla celler och vitala organ.