Så fungerar taurin

Taurin

Taurin är något som finns i de allra flesta energidrycker, och är en aminosyra som är vanligt förekommande i våra muskler. I styrketräningssammanhang används det ofta för ett ökat muskeltryck/muskelpump, en minst sagt uppskattad känsla bland bodybuilders världen över!

  • Vad är taurin?
  • Taurin som tillskott

Populära produkter

 
Core Taurine
 
Self Taurine
 
Core Taurine Caps

Vad är taurin?

Taurin är en aminosyra som naturligt kan produceras i våra kroppar, men det mesta kommer från den mat vi äter. I kroppen finns taurin ibland annat hjärtat, hjärnan och i våra muskler.

Taurin har blivit en av de vanligaste ingredienserna i energidrycker, och man tror att taurin kan hjälpa till att exempelvis reglera vattenbalansen, energinivåerna och muskelkontraktionerna, vilket gör att det ses som ett mycket användbart komplement vid träning. Något som dock skiljer taurin från de flesta andra aminosyror, är att det inte bidrar till själva muskeluppbyggnaden eftersom att det inte är med i bildningen av protein, utan används i största mån för sitt bidrag till muskeltrycket/muskelpumpen och uthålligheten.

I en japansk studie från år 2003(1), tittade man på hur ett tillskott med taurin kan påverka prestationen under fysisk aktivitet. 11 män i åldrarna 18-20 blev utvalda att cykla tills de var helt utmattade. Efter att de använt sig av taurintillskott under en 7-dagarsperiod (en gång per dag innan deras träning), sågs en signifikant ökning i VO2-max, samtidigt som det tog längre tid innan de var uttröttade. VO2-max är ett mått på den maximala syrevolymen som en person kan ta upp och använda. Forskarna tror att det positiva resultatet kan bero på taurinets antioxidativa effekt som kan bidra till att skydda cellerna från de fria radikalerna som kan uppstå vid tung träning.

Taurin som tillskott

Taurin finns som sagt i de flesta energidryckerna och i exempelvis PWO samt andra tillskott som är till för att öka prestationen. Men finns även som enskilt tillskott för dig som är vill få ut det mesta av taurinets effekter. Bland muskelbyggare är taurinet främst populärt på grund av dess bidrag till känslan av muskeltryck, som tycks beror på att taurinet i musklerna kan dra till sig och binda upp vatten, vilket i sin tur bidrar till ett välformat och kraftigt muskelutseende. Taurin används dock även i stor utsträckning för att öka prestationen.

Taurin finns i mycket av den mat vi äter och främst i kött, fisk och andra animaliska livsmedel, men för att få i sig tillräckligt stora mängder för ett märkbart resultat vid träning behövs oftast ett tillskott. Tillskott med taurin kan även vara ett bra alternativ för fysiskt aktiva vegetarianer och veganer, eftersom att taurin till största del förekommer i animalier.

Fler studier skulle behövas för att kunna dokumentera alla taurinets effekter, men många av dem som har testat det säger att det har gett dem bra resultat och ett muskeltryck som heter duga!

PWO med taurin

 
RAW Rampage

Referenser:

1. Zhang M, Izumi I, Kagamimori S, Sokejima S, Yamagami T, Liu Z, et al. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids. 2004;26(2):203-7.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Stor PWO-guide: Påverka din prestation och uthållighet

Välj rätt PWO med hjälp av PWO guiden!
 

Vad är pre-workout (PWO) bra för?

Varför behöver du en pre-workout och vilken ska du välja?
 

Så fungerar aminosyran L-arginin

Aminosyran L-arginin används både för prestation vid träning och sexuell lust.
 

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
 

Så fungerar aminosyran L-citrullin

Citrullin är en aminosyra som ofta ingår i PWO för att öka muskelpumpen.
 

Stor guide om L-Glutamin

Glutamin är en aminosyra som är mycket populär hos kroppsbyggare.
 

Därför är aminosyror bra för din träning

Enskilda aminosyrorna en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen.
 

Gör din egen sportdryck

Lär dig blanda till din egen sportdryck.
 

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
 

PWO-guiden: Så får du pump i musklerna

Läs om PWO:s för pump och dess mest vanligt förekommande ingredienser.
Visa fler