Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Så fungerar detox med juice

Detox betyder avgiftning och det är just för att avgifta och rena kroppen som man använder sig av en renande kur, eller detox som det kallas i vardagligt tal. Det finns många olika sätt att genomföra en detox på, där juicedetox är en av de senaste trenderna. Här får du lära dig mer om hur man genomför en juicedetox och vilka hälsofördelar det sägs ha.

  • Detox med juice
  • Varför gör man en juicedetox?
  • Vad ska jag äta och vad ska jag undvika?

Bra detoxprodukter

 
Detox Te
 
Detoxkapslar Morgon
 
Detoxkapslar Kväll
 
Näringspulver
 
Detox Greens

Detox med juice

Detox är egentligen en förkortning på ordet detoxifikation, som betyder avgiftning. Och en avgiftning är precis vad som är målet med en detox. Det finns flera olika detoxmetoder att välja mellan, där vissa är tuffare än andra. Beroende på vilken metod man väljer pågår detoxen under olika lång tid. Väljer man att göra en lättare variant kan detoxen pågå i upp till fyra veckor, medan en tuffare variant enbart pågår under några dagar upp till en vecka.

En traditionell detox innebär att man äter en kost som baseras på naturliga och ekologiska råvaror och där fokus ligger på vegetarisk mat. Man undviker kaffe, alkohol, tobak, socker och processade livsmedel. Vill man rena sin kropp på riktigt kan man välja att göra en detox där man enbart dricker färskpressade juicer. Detta är en tuffare variant av detox och bör därför inte pågå i mer än sju dagar. En juicedetox innebär att man dricker ungefär tre liter juice om dagen, vilket delas upp på fem eller sex tillfällen.

En detox är inte i första hand en bantningsmetod, även om många erfar en viktnedgång som en trevlig och välkommen bieffekt av detoxen. Tanken med en detox är, som nämndes ovan, att avgifta kroppen. Nedan kan du läsa mer om de hälsoeffekter man noterat hos personer som genomfört en juicedetox.

Obs! En detox ska enbart göras om du är fullt frisk. Äter du några mediciner, har diabetes eller har några andra hälsoproblem ska du rådfråga din läkare innan du gör en detox. Är du gravid eller ammar ska du inte göra en detox eller fasta.

Varför gör man en juicedetox?

Det finns flera anledningar till att man vill göra en detox. Det kan vara för att bryta en tradition av dåliga vanor med mycket onyttig mat och stress för att sedan börja med nya, hälsosamma vanor. Man tror även att rester av bekämpningsmedel, tungmetaller och andra kemikalier kan lagras i kroppen, vilket också det kan vara en anledning till att man vill göra en detox med jämna mellanrum.

Med en detox kan man maximera kroppens egen reningsprocess och de flesta som genomför en detox upplever positiva effekter på hälsan. Tyvärr finns det endast ett mycket begränsat antal studier där man vetenskapligt undersökt effekterna av att göra en detox. Med andra ord är hälsoeffekterna främst baserade på upplevelser från personer som genomfört en detox. I en studie såg man dock att detoxkurer generellt sett bidrar till ökad leveravgiftning samt till att persistenta organiska föreningar elimineras ur kroppen (1). I övrigt är det svårt att hitta studier som bevisar att en detox faktiskt renar kroppen från lagrade gifter.

De flesta som genomför en juicedetox (eller detox generellt) upplever dock att magen och tarmarna fungerar bättre, att hyn känns renare och klarare samt att de blir piggare och mer energiska.

Vad ska jag äta och vad ska jag undvika?

Att gå på detox innebär för många att man får göra relativt stora förändringar i sin kost. Många av de livsmedel man är van vid att kunna äta obegränsat av är strikt förbjudna under en detox. Detta kan för många vara en stor utmaning, så att vara ordentligt förberedd är något av en nyckel för att lyckas.

Många oroar sig för att inte få i sig tillräckligt med näring under en detox och det är framför allt proteinintaget många bekymrar sig över. Under en juicedetox intar man inget annat än färskpressade juicer, vilket naturligtvis medför att man utelämnar ett stort antal livsmedel. Många tror dock att det enbart är kött och fisk som innehåller protein, vilket inte stämmer. Växter är också mycket proteinrika, men däremot innehåller de inte alla essentiella aminosyror. Olika växter saknar olika aminosyror, så för att komma runt problemet kan man kombinera olika vegetabilier och på så sätt få i sig alla de aminosyror kroppen behöver. Vill man vara säker på att man får i sig tillräckligt med protein kan man använda sig av ett naturligt proteinpulver, exempelvis hampaprotein, och blanda i sin juice. Om man är osäker kring näringsintaget under sin detox bör man alltid kontakta en läkare som kan ge råd baserade på vad just du och din kropp behöver. Man ska också komma ihåg att en juicedetox enbart pågår i några dagar och det är därför inte troligt att man hinner utveckla en brist på något näringsämne under denna korta tidsperiod. Men är man orolig bör man alltså rådfråga sin läkare innan man bestämmer sig för att börja.

Innan man börjar sin juicedetox bör man se till att ha allting man behöver färdigt och förberett. För det första behöver man ha en råsaftcentrifug så att man kan göra sina egna juicer hemma i köket. Med en centrifug pressas juicen från frukterna och grönsakerna ut och fruktköttet kasseras. Detta skiljer sig från om man använder sig av en blender, där hela frukten – både juice och fruktkött – mixas till en smoothie.

Man bör även se till att ta fram en rad olika juicerecept och ha redo under detoxen. Med färdiga recept behöver man aldrig vela om vad man ska göra för juice, vilket minskar risken för att man ska äta något annat på grund av hunger. Dessutom kan man enkelt förbereda hur många frukter och grönsaker man behöver köpa genom att skriva detaljerade inköpslistor. Att ha allting förberett underlättar avsevärt när man är mitt uppe i själva detoxen.

Ett tips kan även vara att påbörja sin detox under en helg när man är hemma och i lugn och ro kan känna av hur kroppen reagerar på detoxen. Vissa får biverkningar i form av magproblem, hungerkänslor och humörsvängningar de första dagarna och då kan det vara skönt att vara hemma. Det kan också vara lämpligt att några dagar innan detoxens start börja trappa ner på exempelvis kaffe och socker, speciellt om man är van vid att få i sig stora mängder av dessa varje dag.

I tabellen nedan ser du vad du ska välja under en juicedetox samt vad du ska välja bort. För att få tips och inspiration till dina juicer kan du klicka på bilden nedan, där du ser vilka olika egenskaper och hälsoeffekter olika grönsaker har på kroppen.

UteslutInkludera
KaffeFrukt
Svart teGrönsaker
AlkoholIngefära
MejeriprodukterChiafrön
KöttChlorella
FiskSpirulina
FågelSpiskummin
SockerKanel
ÄggKoriander
TobakRotfrukter (ex. morot, rödbeta)
Raffinerad matHampafrön eller veganskt hampaprotein
Processad mat & halvfabrikatVetegräs & korngräs

Tillskott att komplettera med

Det finns flera olika tillskott som kan användas som komplement under en juicedetox. Färska frukter och grönsaker som pressas till juicer utgör naturligtvis grunden i din detox, men för att öka proteininnehållet i juicen eller maximera resultaten av detoxen finns flera olika tillskott att välja bland.

Maskros

Maskros är av de flesta främst känt som ett ovälkommet ogräs i rabatten, men faktum är att örten har ett mycket högt näringsinnehåll. Maskros innehåller bland annat betakaroten, vitamin C och ett brett spektrum av mineraler. Under en detox kan man välja att använda sig av maskrosorna från trädgården för att brygga te eller göra sallad på bladen. Om man inte vill eller har möjlighet att plocka maskrosor själv kan man köpa maskros i tablettform.

Produkter med maskros

 
Dandelion Root
 
Maskrosrot Extrakt

Alger

Alger är mycket nyttiga och kan ätas som tillskott året om, men de passar sig speciellt bra för användning i samband med detox. Alger är mycket näringsrika och innehåller rikligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter och det gröna färgämnet klorofyll. Dessutom är alger rika på protein och fleromättade omega-3-fettsyor, vilket kan vara speciellt välbehövligt under en detox. Algerna spirulina och chlorella är vanligast att använda och kan enkelt blandas i en juice för att höja näringsinnehållet.

Alger

 
Chlorella EKO
 
Spirulina EKO
 
Spirulina EKO
 
Chlorella EKO

Korngräs och vetegräs

Dessa växter är mycket vanliga när man pratar om hälsokost och med deras höga näringsinnehåll är det inte så konstigt. Både korngräs och vetegräs har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och klorofyll. Dessutom sägs både korngräs och vetegräs ha renande effekter på tarm och lever.

Korngräs och vetegräs

 
Vetegräs EKO
 
Korngräs

Hampaprotein

Hampa förknippas ofta med otillåtna preparat, men från hampaväxten kan man få betydligt bättre och helt tillåtna produkter. Faktum är att människan använt sig av den näringsrika hampaväxten i tusentals år och hampaprotein är ett av de mest naturliga proteintillskotten som går att finna. Eftersom hampafrön är otroligt rika på protein passar ett hampaprotein speciellt bra i samband med en detox. Hampaprotein blandas enkelt i en juice för att öka proteinhalten, perfekt för dig som oroar dig för att inte få i dig tillräckligt med protein under din detox.

Hampaprotein

 
Hampaprotein EKO
 
Hampaprotein

Referenser

[1] Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015:28;675-86.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Så fungerar taurin

Så fungerar taurin

Taurin är en aminosyra som ofta används för ökad muskelpump och uthållighet.
 
Stor guide: Allt om detox

Stor guide: Allt om detox

Detox är en renande kur där du maximerar kroppens reningsprocess.
 
Så fungerar enzymer i kroppen

Så fungerar enzymer i kroppen

Enzymer hjälper till att byta ned maten vi äter så att vi kan ta upp näringen.
 
Så fungerar maltodextrin

Så fungerar maltodextrin

Maltodextrin är en kolhydrat som används främst i gainers eller sportdrycker.
 
Så fungerar CLA och fettförbränning

Så fungerar CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
 
Så fungerar gurkmeja (curcumin)

Så fungerar gurkmeja (curcumin)

Gurkmeja innehåller curcumin som aktiv ingrediens, en kraftfull antioxidant.
 
Så fungerar betaglukaner

Så fungerar betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber som har flera positiva effekter på kroppen.
 
Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Syefrin kommer från pomeransskal och används i tillskott för fettförbränning.
 
Så fungerar aminosyran L-citrullin

Så fungerar aminosyran L-citrullin

Citrullin är en aminosyra som ofta ingår i PWO för att öka muskelpumpen.
 
Så fungerar ärtprotein

Så fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett vegetabilsikt protein fri från gluten och laktos.
 
Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Björksocker, xylitol, är en energisnål sockeralkohol. Naturlig sockerersätting.
 
Så fungerar äggprotein

Så fungerar äggprotein

Äggprotein är ett medelsnabbt och mycket potent protein.
 
Så fungerar GLA (nattljusolja)

Så fungerar GLA (nattljusolja)

Nattljusolja är rikt på GLA och används i samband med PMS och övergångsåldern.
 
Därför pratar alla om spirulina

Därför pratar alla om spirulina

Spirulina är en av de mest näringsrika växterna man känner till.
 
Så fungerar aminosyran L-cystein

Så fungerar aminosyran L-cystein

L-Cystein är en icke-essentiell aminosyra som finns i hud, hår och GTF.
 
Så fungerar ingefära och gingeroler

Så fungerar ingefära och gingeroler

Ingefäran är inte bara god utan även rik på nyttigheter.
 
Så fungerar paleodieten

Så fungerar paleodieten

Paleo, stenålderskost, är dieten som värdesätter matens kvalité i första hand.
 
Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbetor är fulla av nitrater, gynnsamt för dig som tränar uthållighetssport.
 
Så fungerar stenålderskost för dig som tränar

Så fungerar stenålderskost för dig som tränar

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
 
Så fungerar aminosyran L-arginin

Så fungerar aminosyran L-arginin

Aminosyran L-arginin används både för prestation vid träning och sexuell lust.