Så fungerar enzymer i kroppen
Enzymer är mikroskopiska proteinmolekyler som hjälper till att bryta ned maten vi äter så att kroppen kan ta upp näringen. I denna artikel går vi igenom vilka olika typer av enzymer som finns och vad de gör i kroppen.
- Hur fungerar enzymer?
- Koenzym
- Olika typer av enzymer
Hur fungerar enzymer?
Enzymer är ett välkänt ord, med inte alla vet säkert hur de fungerar eller varför de behövs i kroppen. Enzymer består av proteiner och olika enzymer har mängder av olika egenskaper och funktioner. En cell kan innehålla hundratals olika enzymer. Primärt kan man säga att dessa små mikroskopiska ämnen fungerar som katalysatorer, och alltså hjälper till att reglera hastigheten på olika processer i kroppen. Maten vi äter är sammansatt i olika kemiska strukturer, och dessa strukturer behöver brytas ned till minsta beståndsdel för att vi ska kunna tillgodogöra oss ämnet. Enzymerna agerar då genom att klippa banden mellan de kemiska strukturerna och på så vis sönderdela ämnet.
Faktum är att enzymer även har betydelse för att vitaminer, mineraler och hormoner ska kunna verka i kroppen. Kroppens enzymtillverkning avtar med stigande ålder, och då är det extra viktigt att få i sig enzymer via kosten. Vi får i oss enzymer när vi äter frukt och grönsaker och framstående livsmedel med mycket enzymer är vetegräs, aloe vera och papaya. Vissa aminosyror fungerar även som enzymer, exempelvis tyrosin. För den som upplever matsmältningen problematisk finns även kosttillskott att tillföra extra till maten, och det finns olika varianter beroende på vilken typ av kost du har svårt att bryta ned.
Enzymrika produkter
Koenzym
Koenzymer är små molekyler som hjälper till att transportera kemiska grupper mellan enzymer i samband med dess enzymatiska reaktion. Molekylerna binder till enzymerna och bidrar till dess aktivitet. Många koenzymer tillverkas utifrån vitaminer - Q10 och flera B-vitaminer fungerar till exempel som koenzymer. För att hålla antalet koenzymer på en jämn nivå i cellerna, återskapas vanligen dessa molekyler regelbundet och används rikligt.
Ämnen som fungerar som koenzymer
Olika typer av enzymer
Som tidigare nämnts finns det flera typer av enzymer och de brukar samlas i tre huvudgrupper. Det ena är metaboliska enzymer som arbetar i blodomloppet, i vävnader och organ. Matsmältningsenzymer är den andra gruppen, som tillverkas av kroppen för att kunna bryta ner protein, kolhydrater och fett ur maten så att kroppen kan ta upp näringen på bästa sätt. Sista gruppen är matenzymerna, som vi får i oss via maten vi äter. Matenzymerna är viktiga komponenter i maten och hjälper till att smälta upp till 75 procent av all mat vi äter. Precis som matsmältningsenzymerna hjälper de till att bryta ner maten så att vi kan ta upp näringen. Många menar dock att dessa matenzymer är känsligare för värme, och förstörs vid upphettning över 48 grader. Därför kan det vara viktigt att tänka på att äta en del råa frukter och grönsaker.
Nedan har vi listat de vanligaste enzymerna, och vilken typ av kost som behöver respektive enzym. Äter du en hög andel protein kan du med andra ord behöva en större andel av ett visst enzym jämfört med om du äter en kolhydratrik kost.
Protein | Bryts ned av pepsin som förekommer naturligt i magsaften där nedbrytningen startar. Även växtenzymerna proteas, bromelain och papain bryter ned protein. |
Kolhydrater | Spjälkas av amylas som börjar nedbrytningen redan i munnens saliv. |
Fett | Bryts ned av enzymet lipas, vilket sker i tarmarna. |
Frukt & Grönt | Cellulas främjar nedbrytningen av frukt och grönsaker och vi får också i oss detta enzym när vi äter just frukt och grönt. |
Vissa av oss saknar helt och hållet vissa enzym, och ett vanligt problem är avsaknaden av laktas, det enzym som bryter ned laktos (mjölksocker) Laktosintolerans är ett utbrett problem som gör det svårt att bryta ned mjölkprodukter. Det finns laktas att tillsätta de tillfällen man vill äta mjölkprodukter, men annars är det allra bästa att avstå helt från mjölkprodukter eller välja laktosfria alternativ.
Upplever du problem med matsmältningen kan det med andra ord bero på en otillräcklig mängd enzymer. Andra faktorer som kan påverka matsmältningen negativt är stora portioner mat och enformig kosthållning. Försök att variera din mat och ät mycket frukt och grönt till att börja med och förse dig med extra tillskott av matsmältningsenzymer när det behövs.