Så reagerar kroppen på stress, oro och sömnbrist
Stress är en del av livet och är en kroppslig reaktion som kan uppstå vid tillfällen som kräver lite extra. Att stressa under kortare perioder är inget dåligt utan kan rent ut sagt vara bra för att exempelvis få extra kraft till att fullfölja en uppgift som kan kännas stressande såsom att ställa upp inför en tävling. Dock är det inte bra att vara stressad under en längre tid just för att det är så pass krävande för kroppen. Stressar man för mycket och för ofta kommer dessutom oros- och sömnproblemen ofta som ett brev på posten. Därför är det viktigt att man lär sig hantera stressen, och att man låter kroppen återhämta sig och vila ibland. Här ger vi dig tips på hur du kan göra för att varva ner.
- Kroppens svar på stress
- Tips för stressiga situationer
- Kosttillskott & andra hjälpmedel
Hjälpmedel & Kosttillskott
Kroppens svar på stress
Den aktivitet som sker i kroppens organ styrs av nerver som vi inte kan påverka med viljan. Dessa nerver tillhör det så kallade autonoma nervsystemet, som delas upp i två delar; det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Enkelt kan man säga att det parasympatiska nervsystemet är aktivt när kroppen behöver extra kraft, medan det parasympatiska nervsystemet är mer aktivt vid vila och i lugnare situationer. Det parasympatiska nervsystemet kan fungera som en dämpare av det sympatiska nervsystemet och bidrar på så vis till kroppens återhämtning. Med andra ord är det mycket viktigt att man har en balans mellan dessa två delar av nervsystemet och dess aktivitet.
Det finns generellt två typer av stressreaktioner i kroppen, kamp-flyktreaktionen och spela-död-reaktionen. Kamp-flyktreaktionen innebär att kroppen ställer in sig på att antingen kämpa mot det hot som upplevs eller att fly ifrån det. Detta sker genom att hjärnan skickar signaler som aktiverar det sympatiska nervsystemet. Detta leder i sin tur till att hormon såsom adrenalin, noradrenalin och kortisol frisätts som bland annat bidrar till att kroppen går in i ett energisparande läge där processer såsom matsmältningen går på sparlåga för att kroppen istället ska ha energi nog till att fly eller fäkta. I detta läge kan man känna att pulsen höjs och man får ofta en stirrig känsla i kroppen till svar till adrenalinutsöndringen.
Spela-död-reaktionen är vanligare än man kan tro, och inträffar när hjärnan registrerar faran som allt för stor för att man ska kunna hantera den. Denna reaktion gör att ofta känner sig svimfärdig och man kan även känna av muskelsvaghet och en känsla av trötthet. För det mesta vill man även isolera sig i sitt hem och minska den sociala kontakten. Depression och nedstämdhet är vanligt vid denna typ av stressreaktion.
Tips för stressiga situationer
Om man ska klara av en stressig period i livet är det viktigt att man har en bra balans mellan att vara aktiv och att vara stillsam. Känner man sig stressad räcker det ofta att försöka dra ner på tempot en aning för att kunna vila lite mer än vad man kanske gör i vanliga fall. Det är viktigt att du lär känna din kropp och att du lär dig se de signaler kroppen sänder ut när stressen börjar bli allt för påtaglig. Det är nämligen då du har chansen att parera den för att minska risken för att stressen ska leda till mer tyngande stressbesvär.
Är det svårt att dra i nödbromsen när du känner att stressen börjar ta övertaget är det dags att försöka göra förändringar och ta kontroll. Stressar du till exempel över din ekonomi kan det vara en bra plan att lägga upp en budget för att känna att du har kontroll över dina inkomster och utgifter. I vissa fall kan man även vara stressad för att det känns som att kraven är för höga. I dessa fall kan du ställa dig frågan om det kanske är du som har de högsta kraven på dig själv, och att det kanske faktiskt är så att du gör mer än vad andra önskar att du gör. Om du överväldigas av känslan att du har allt för mycket att göra hela tiden är det bästa knepet för de flesta att helt enkelt skriva en lista där du rangordnar dina uppgifter efter prioritet, för att sedan beta av listan med en sak i taget. När du jobbar för att fullfölja uppgiften är det bra om du försöker låta bli att tänka på resterande uppgifter för att effektivisera tiden.
Sömn och motion är nyckeln. Att sova ordentligt och att röra på sig är a och o för att kroppen ska kunna hantera vardagsstressen. För de flesta räcker det med måttlig motion genom att till exempel cykla eller promenera till jobbet och att ta trapporna istället för hissen. En halvtimmes motion om dagen hjälper dig att öka din motståndskraft mot stress markant. Har du ett stillasittande arbete är det bra om du försöker minska tiden där du sitter. Har du ett höj- och sänkbart skrivbord är det jättebra om du kan växla mellan att stå och sitta under dagen.
För vissa är det lättare sagt än gjort att lyckas somna och sova ordentligt, men du kan alltid försöka. Sömn behövs nämligen för att kroppen ska kunna återhämta sig och bearbeta alla intryck som hjärnan fått under dagen. För de flesta behövs minst 7 timmar per natt, men vissa klarar sig med mindre. Försök aldrig hinna mer om dagarna genom att sova mindre. Det är en dålig idé som ofta slutar med att saker tar längre tid än vad de skulle behövt samtidigt som det lätt leder till en negativ spiral. Har du svårt att somna och bli trött när det väl är dags kan det vara bra att försöka hitta en kvällsrutin. Det kan exempelvis vara att du tar dig en kopp koffeinfritt te 30 minuter innan du går och lägger dig, lyssnar på rogivande musik och läser en avslappnande bok. Efter ett tag kommer hjärnan att lära sig att teet, musiken och boken innebär att det snart är dags att sova.
Koffeinfritt te
Kosttillskott & andra hjälpmedel
Sömnen är som tidigare sagt mycket viktig för att man ska klara av att hantera stressen, och bör därför ligga i centrum för dig som känner dig stressad men var noggrann med att inte göra sänggåendet till något negativt och stressigt i sig. Ibland är det lätt hänt att man släcker lampan med tanken ”nu måste jag sova, annars kommer jag aldrig mäkta med morgondagen”. En sådan inställning är helt fel och stjälper mer än vad det hjälper.
För dig som har det lite svårt med sömnen och som ofta vaknar upp och inte känner dig helt utvilad finns det många hjälpmedel. Exempelvis finns det sömnmonitorer som kan hjälpa dig att se hur bra du faktiskt sover men det finns även kosttillskott och vissa receptfria växtbaserade läkemedel som kan vara till hjälp för dig och din sömn.
Snarkar din partner eller störs du av ljuset från gatan? Testa då att använda dig av en skön sömnmask som stänger ute ljuset och be din partner testa en snarkspray som hjälper till att reducera snarkningar. Under kategorin Stress, oro & sömn hittar du det mesta för att underlätta för dig som har svårt att sova.