Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Xylitol

Björksocker är ett naturligt sötningsmedel från björkar och kallas även xylitol. Det tycks ha många fördelar i jämförelse med både socker och artificiella sötningsmedel, men används trots det mest i dryck och tuggummin. Idag finns möjligheten att köpa det rent för att används på egen hand i matlagning och bakning.

  • Vad är björksocker?
  • Användning
  • Biverkningar

Vad är björksocker?

Björksocker, som sedan årtionden mest varit bekant som xylitol, är en sockeralkohol utvunnet ur björkar. Det var under andra världskrigets Finland då sockerproduktionen var bristande, som man började utvinna detta fiberämne från björkens sav. Sedan dess har den syntetiska framställningen av xylitol varit alltmer framträdande.

Björksocker

 
Total Sweet Xylitol
 
Björksocker

Björksocker både ser ut och smakar som vanligt socker, ett lättlöst och kristallint pulver. Trots det ger björksocker nästan 40 % färre kalorier än socker, med 2,4 kcal per gram. Vi har nämligen inte förmågan att bryta ner och ta upp all den mängd kolhydrater som björksockret innehåller.

Björksocker i en skål

Användning

I dagens industri används xylitol mest som sötningsmedel i dryck, tuggummin och tandkräm. Tack vare björksockrets kemiska struktur, kan munnens bakterier inte bruka det som näring och därmed förhindras att växa i munnen och ge upphov till plack och karies. Dessutom är det ett basiskt ämne som förhindrar syraangrepp. Detta har gjort att man sett xylitol både som en god smakgivare och som en aktiv ingrediens i tandkräm och tuggummin.

Björksocker säljs även enskilt som sötningsmedel till hemmen, och kan användas istället för socker i matlagning, bakning och söta drycker. Vill du själv testa björksocker är det enkelt att byta ut; björksocker har nästan en identisk sötma och vikt som strösocker. Det är enbart i jäsdegar som det kan bli problematiskt, och du kan behöva en liten mängd vanligt socker för att få en fluffig deg.

Biverkningar

Det finns flera studier som undersökt xylitolets påverkan på människan, och det har aldrig visat sig vara farligt. En hög konsumtion kan däremot ha en laxerande effekt, vilket framförallt kan vara besvärande för människor med magproblem, och medför en kraftig begränsning i användandet. Det räcker med runt 50 gram för att en känslig mage ska protestera, men att söta sitt kaffe eller en enstaka måltid med xylitol är för de flesta inga problem.

Värt att påpeka är även att björksocker är mycket giftigt för hundar och endast en liten mängd kan ge allvarliga symtom. Du bör därför aldrig dela med dig av dina bakverk till dina fyrfota vänner!

Björksocker är ett perfekt sötningsmedel för dig som vill ha naturlig sötning med sockersmak, men med färre kalorier.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.
 

Vad är aspartam?

Aspartam är ett av de vanligaste och mest omdiskuterade sötningsmedlen.
 

Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Här kan du lära diig mer om E-nummer och vad de används till.
 

Hur påverkas kroppen av sukralos?

Sukralos är ett kalorifritt sötningsmedel som används flitigt i mat och dryck.
 

Så påverkas kroppen av fruktos

Fruktos är en enkel sockerart som ofta används i gainers, sportdryck och bars.
 

Det dolda sockret - i dessa livsmedel hittar du socker

Upptäck det dolda sockret i livsmedel och gör smartare val för att undvika det!
 

Så fungerar maltodextrin

Maltodextrin är en kolhydrat som används främst i gainers eller sportdrycker.
 

Rececpt: Bullar med proteinfyllning

Baka saftiga bullar med proteinrik fyllning för alla tillfällen.
 

Proteinrik chokladmousse med toffee-kräm

Proteinrik chokladmousse med krämig toffee som smälter i munnen.
 

Det här är L-fenylalanin

Fenylalanin är en essentiell aminosyra och ingår i prestationshöjande tillskott.
Visa fler