Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Allt om: Mandelmjöl - naturligt glutenfritt

Mandelmjöl är gjort på uteslutande malen mandel och går utmärkt att använda istället för vanligt vetemjöl för att göra maten och bakningen lite nyttigare och glutenfritt.

  • Mandelns nyttigheter
  • Mandelmjöl till mat och bak

Mandelns nyttigheter

Mandelnöten är en av våra allra vanligaste nötsorter, och används både som snacks och ingrediens i bakverk, bröd och desserter. På senare år har även utbudet och efterfrågan på mandelmjöl istället för vetemjöl ökat lavinartat, vilket är fullt förståeligt med tanke på dess innehåll. Mandelmjöl är relativt billigt och helt fritt från gluten. Mjölet består uteslutande av malda mandlar, de flesta sorter helt utan tillsatser.

Mandelmjöl innehåller ca 20 % protein och har en liten andel kolhydrater med lågt GI-värde. Mandel är även rikt på flera näringsämnen med ett utmärkande högt innehåll av hälsosamma fettsyror och vitamin E, ett vitamin som även fungerar som antioxidant.

Mandelmjöl till mat och bak

Mandelmjöl är ett utmärkt alternativ att använda i matlagning och bakning för dig som är glutenintolerant, äter enligt LCHF och GI eller om du vill baka lite nyttigare. Dessutom har mandelmjöl en god, nötig smak som gärna förhöjer bakverket till en ny nivå.

Eftersom mandelmjölet är glutenfritt är det dock svårare att baka bröd med fluffigt resultat om du byter ut allt mjöl till mandelmjöl, och på grund av sin frånvaro av gluten kan det inte jäsa. Gluten är det som fungerar som effektivt bindemedel. Det optimala är därför att bara byta ut viss andel vetemjöl mot mandelmjöl om du har möjlighet. Vill du byta ut allt mjöl till mandelmjöl, kan du använda mer ägg, eller fiberhusk, för att få det fluffiga resultatet. Mandelmjöl suger åt sig mer vätska än vanligt mjöl, så modifiera dina traditionella recept med mer vätska eller mindre mjöl.

Mandelmjöl

 
Jordmandelmjöl

Tips! Testa att mala ditt eget mandelmjöl av hel mandel, med hjälp av nötmal eller mixer. Du kan även testa att göra din egen mandelmjölk, genom att blanda 1,25 dl mjöl med 1 dl vatten och valfri smaksättning. Använd som bas i smoothies eller matlagning.

För hemmagjort mandelmjöl

 
Biofood Mandlar
 
Mandel EKO
 
Jordmandel EKO

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Börja din viktnedgång nu. Snabbguide till hur du lyckas med LCHF.
 
Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 
Allt du vill veta om ashwagandha

Allt du vill veta om ashwagandha

Ashwagandha är en av de mest kraftfulla örterna inom traditionell Ayurveda.
 
Alltid trött? Så blir du piggare

Alltid trött? Så blir du piggare

Känner du dig trött och orkeslös? Här får du tips på hur du blir piggare!
 
Allt om superfrukten Acai

Allt om superfrukten Acai

Acaibäret är rikt på både näringsämnen och antioxidanter.
 
Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
 
Allt du vill veta om vassleprotein

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 
Allt du behöver veta om EAA

Allt du behöver veta om EAA

EAA innehåller alla essentiella aminosyror och bidrar till muskeluppbyggnad.
 
Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
 
Stor guide: Att äta glutenfritt

Stor guide: Att äta glutenfritt

Här kan du läsa om gluten, den glutenfria dieten och om glutenintolerans.
 
Allt om muskel- och ledhälsa

Allt om muskel- och ledhälsa

Så ska du träna och äta för att förbättra din muskel-och ledhälsa.
 
Allt om kolhydraten dextros

Allt om kolhydraten dextros

Dextros är en snabb kolhydrat som används i sportdrycker och gainers.
 
Allt om: Råmjölk - colostrum

Allt om: Råmjölk - colostrum

Colostrum är en extra näringsrik råmjölk som produceras hos kon efter kalvning.
 
Guarana - naturligt koffein

Guarana - naturligt koffein

Guarana är en allt mer vanligt förekommande ingrediens i kosttillskott.
 
Allt om antioxidanten Astaxanthin

Allt om antioxidanten Astaxanthin

Astaxanthin är en antioxidant med många potentiella hälsoeffekter.
 
Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Björksocker, xylitol, är en energisnål sockeralkohol. Naturlig sockerersätting.
 
Stor guide: Allt om magnesium

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 
Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

I den här artikeln kan du läsa mer om RDI och andra begrepp av betydelse.
 
Allt om: Björkaska

Allt om: Björkaska

Björkaska är rikt på mineraler och antioxidanter och används ofta vid detox.
 
Allt du behöver veta om alger

Allt du behöver veta om alger

Alger som spirulina och chlorella är mycket näringstäta av livsviktiga ämnen.