Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Allt om: Råmjölk - colostrum

Råmjölk

Colostrum, kolostrum eller råmjölk är den första mjölken som produceras hos en nybliven ko, och denna mjölk är betydligt mer näringsrik än den fortsatta mjölken. Colostrum används alltmer i kosttillskott riktade till personer som tränar och vill hålla sig aktiva.

  • Kort om colostrum
  • Colostrum i livsmedel och produkter
  • Vem kan ha nytta av colostrum?

Kort om colostrum

Råmjölk, den allra första mjölken som en ko producerar vid kalvning, kallas colostrum och är avsevärt mer näringsrik än den fortsatta mjölkproduktionen. Den första mjölken är nämligen ämnad att ge extra mycket näring till den nyfödde kalven som inte har något immunförsvar. Alla kvinnliga däggdjur producerar en mer näringsrik råmjök de första dagarna åt sina ungar.

Råmjölkens sammansättning ser något annorlunda ut gentemot den mjölk som kommer senare. Framförallt är den mer proteinrik och har en högre halt av vissa mineralämnen, A-vitamin och E-vitamin. Mjölken innehåller över 90 intressanta komponenter med en perfekt balans mellan aminosyror, vitaminer och mineraler. Det som är extra eftertraktat när det kommer till colostrum är dess rika innehåll av immunglobuliner och tillväxtfaktorer.

Immunglobuliner, eller antikroppar, är en typ av proteiner som används av kroppens immunsytem. Dess uppgift är att identifiera okända ämnen i blodet, exempelvis virus eller bakterier. Dessa immunglobuliner tas upp i kalvens tarmkanal, något som är nödvändigt för den nyfödda kalven som föds helt utan immunförsvar.

Tillväxtfaktorerna som ingår i råmjölken ger nödvändiga byggstenar till celler, muskler och vävnad för den nyfödda. Tillväxtfaktorer bidrar till en fortsatt normal tillväxt och reparation av skadad vävnad, exempelvis muskler eller hud.

Colostrum i livsmedel och produkter

Råmjölk är svårt att få tag på i dagligvaruhandeln, och det lättaste sättet att få tag på det är att handla direkt från en mjölkbonde. Råmjölken används till viss del i matlagning och det är dess förmåga till koagulation i värme som gör den uppskattad. Den klassiska efterrätten kalvdans är baserad på råmjölk, och är en puddingliknande ugnstillagad dessert.

För den som vill testa råmjölkens hälsoeffekter utan att behöva få tag i mjölkbondens eftertraktade skörd, finns kosttillskott att tillgå både i pulverform och tablettform. Vissa kosttillskott marknadsförs mot hälsosektorn, medan andra riktar sig mer mot tränande personer.

Colostrum

 
Colostrum Kapslar
 
Colostrum Råmjölk

Colostrum har använts under hela historiens gång, och ännu har man inte noterat några hälsorisker med att äta det trots att man är en vuxen människa.

Vem kan ha nytta av colostrum?

Colostrum innehåller många näringsämnen som i kombination kan vara svårt att jämföra hos andra livsmedel, och vill du ta del av dessa verksamma ämnen kan det vara värt att testa ett tillskott med colostrum. Colostrum har en potent sammansättning av extra hög proteinhalt och tillväxtfaktorer, som är intressant för dig som tränar mycket, speciellt styrkebaserade träningsformer.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej