Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Allt du behöver veta om EAA

EAA är ett aminosyratillskott som är populärt hos de som vill bygga muskler. Den innehåller essentiella aminosyror och påverkar proteinsyntesen. Är du nyfiken på vad ett tillskott av EAA kan göra för dig, eller vill du bara lära dig mer om vad det är, kommer här en grundläggande guide.

  • Tillskott av aminosyror
  • EAA och proteinsyntesen
  • Skillnaden mellan EAA och BCAA

Populära EAA-produkter

 
Core EAA Powder
 
Self EAA Pro
 
Better You EAA
 
EAA Powder

Tillskott av aminosyror

Aminosyror fungerar som byggstenar till protein, som i sin tur bygger upp våra muskler. Det finns 20 aminosyror totalt, som konstruerar proteiner med olika egenskaper. 9 av dem är essentiella, livsnödvändiga, och måste tillföras via maten. Ett extra tillskott av aminosyror är populärt främst hos kroppsbyggare för att bygga upp och behålla muskelmassa. Tillskott av specifika aminosyror kan ge en effekt som vanligt proteinpulver inte klarar av. Protein måste nämligen brytas ned innan det kan tas upp av kroppen, medan aminosyrorna redan är delade. Dessutom konkurrerar aminosyrorna om upptaget i tarmen, så är man ute efter en enskild aminosyras egenskap, kan man ha nytta av att ta den separat. En annan fördel med aminosyror i jämförelse med proteintillskott är att de ger de positiva effekterna på muskeluppbyggnaden utan att ge något fett eller kolhydrater.

Core EAA Powder och en tjej som står i plankan utomhus.

EAA och proteinsyntesen

EAA är en förkortning på Essential Amino Acids, alltså essentiella aminosyror. Det är ett tillskott av essentiella aminosyror i olika variationer och finns både i pulverform och tablettform.

L-leucin är den aminosyra som vanligen förekommer i störst mängd i ett EAA-tillskott och har en viktig roll i proteinsyntesen. Det är nämligen leucinnivåerna i blodet som ger en indikation på hur mycket aminosyror som finns tillgängligt. Om leucinnivåerna är höga, kommer proteinsyntesen att starta. Genom ett extra intag ger vi kroppen signaler att bygga muskler.

De essentiella aminosyrorna ingår i proteinsyntesen, en process som ger musklerna tillväxt. Det pågår ständigt både uppbyggnad och nedbrytning av musklerna i kroppen. Man kan föreställa sig två personer med varsin spade vid en grop. Den ena gräver upp gropen hela tiden, medan den andra skyfflar igen gropen. De arbetar ungefär lika snabbt. Grävaren kommer igång lite mer under fysisk aktivitet, och dina muskler bryts ner i snabbare takt, och det är här som aminosyrorna kommer in i bilden. De sätter fart på gubben som skyfflar igen gropen, och reparerar och bygger musklerna efter träningen. Så har du fått en positiv proteinbalans och hämmat nedbrytningen.

Ett extra intag av EAA kan öka proteinsyntesen och transporten av aminosyror till musklerna. Dock krävs att man äter det på fastande mage strax före ett styrketräningspass. Om vi samtidigt äter mat, störs upptaget av EAA, och det gäller främst när vi äter proteinrika livsmedel. Kroppen kommer nämligen behöva bearbeta det proteinet också, vilket förhalar upptaget av EAA och effekten på proteinsyntesen fallerar. Det bästa är därför att inta EAA på tom mage innan träningspasset, eller direkt på morgonen. Runt 10 gram per portion är en lagom dosering. Det är främst den som vill bygga muskler eller behålla sin muskelmassa under dietperioder som kan ha nytta av tillskott av EAA, och det har länge varit populärt inom kroppsbyggarsporten.

Populära EAA-produkter

 
Core EAA Powder
 
Self EAA Pro
 
Better You EAA
 
EAA Powder

Studier* har visat att en hög aminosyratillgänglighet är en viktig faktor vid proteinomsättningen. Efter ett träningspass har vi stor nytta av både kolhydrater och fett för att återhämta oss, men det är de essentiella aminosyrorna som har förmåga att bygga upp muskelproteinet. Ett bra återhämtningsmål tillsammans med en ökad aminosyratillgänglighet, maximerar stimuleringen av proteinsyntesen och resulterar i en större muskeltillväxt än om man enbart äter mat efter träning utan närvaro av aminosyror. Diagrammet nedan visar hur proteinsyntesen ökade i en studie* där testpersonerna fick enbart 6g flytande essentiella aminosyror (EAA), både aminosyror och 35 g flytande kolhydrater (EAA+KHY) samt enbart kolhydrater (KHY) efter fysisk aktivitet jämfört med i vila. Resultatet visar att proteinsyntesen (PS) ökade 3,5 gånger när det fanns aminosyror tillgängligt och den förväntade proteinnedbrytningen (PN) uteblev. Proteinbalansen (PB) blev positiv och ändrades från nedbrytande till uppbyggande. Enbart kolhydrater hade inte alls samma effekt, men en blandning av dem gav ett ungefärligt lika resultat. I denna studie visade det sig att närvaron av essentiella aminosyror har en viktig roll för muskeluppbyggnaden, men det behövs fortfarande mer forskning för att säkerställa tillskott av enskilda aminosyrors betydelse.

Tabell över essentiella aminosyror

Vad är skillnaden mellan EAA och BCAA?

BCAA är ett annat mycket populärt aminosyratillskott i träningssammanhang, och det är ibland svårt att avgöra vad skillnaden mellan dem är och vilken som är det bästa alternativet för en själv. EAA innehåller essentiella aminosyror, medan BCAA enbart innehåller tre av dem; L-leucin, L-valin och L-isoleucin. Båda tillskott är bra för den som vill få ökad muskelmassa, eller hindra en nedbrytning av den under dietperioder.  Det finns ännu alltför få studier som kan påvisa hur aminosyrorna i kombination med varandra kan utgöra störst effekt på proteinsyntesen, men vill man vara riktigt säker på att få maximal effekt, är det förmodligen EAA som passar bäst. BCAA har dock fördelen att den viktigaste aminosyran L-leucin förekommer i högre mängd och behöver inte konkurrera med lika många aminosyror, utan kan tas upp snabbare i kroppen. Vilken du väljer spelar troligtvis ingen större roll, utan det viktigaste är att aminosyran l-leucin finns med i riklig mängd.

*Referenser:

Protein and amino acid metabolism during and after exercise and the effects of nutrition. Rennie MJ, Tipton KD. Division of Metabolism , Departmen t of Surgery, Universit y of Texas Medica l Branch,
Shriner s Burn s Hospital , Galveston Texas. 2000.

Exercise, Protein Metabolism, and Muscle growth. Tipton KD, Wolfe RR. Metabolism Division, Department of Surgery, University of Texas Medial Branch-Galveston, Galveston, TX 77550-2720, USA.. 2001.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Stor guide om BCAA

Stor guide om BCAA

BCAA är ett aminosyratillskott som stimulerar proteinsyntesen.
  Vad är bäst - aminosyror eller protein?

Vad är bäst - aminosyror eller protein?

Vad är fördelen med att äta aminosyror kontra att äta proteinpulver?
  Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
  Därför är aminosyror bra för din träning

Därför är aminosyror bra för din träning

Enskilda aminosyrorna en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen.
  Vad gör aminosyran L-leucin?

Vad gör aminosyran L-leucin?

L-leucin är en essentiell aminosyra som ingår i proteinsyntesen.
  Recept: Isglass med aminosyror

Recept: Isglass med aminosyror

Gör glass med essentiella aminosyror - ett superenkelt recept!
  Berryjelly på aminosyror

Berryjelly på aminosyror

Kalorisnål bärjelly, full av aminosyror.
  Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
  Stor guide: Avancerad näringstiming

Stor guide: Avancerad näringstiming

Avancerad näringstming är för dig som vill optimera ditt matintag.
  Kost för maximal muskeltillväxt - Del 1

Kost för maximal muskeltillväxt - Del 1

Grundläggande kostguide för dig som vill uppnå maximal muskeltillväxt.
  Optimera dina muskler med rätt kosttillskott

Optimera dina muskler med rätt kosttillskott

Vill du optimera din muskeltillväxt? Då är det här artikeln för dig!
  Kost för maximal muskeltillväxt - Del 2

Kost för maximal muskeltillväxt - Del 2

Andra delen av vår snabbguide till kostupplägg för maximal muskeltillväxt.
  Nybörjarguide om protein

Nybörjarguide om protein

En guide kring hur protein fungerar och hur mycket vi behöver.
  Fitnesscoachen tipsar: Så får du maximal muskeltillväxt

Fitnesscoachen tipsar: Så får du maximal muskeltillväxt

Bygg maximal muskelmassa, med heta tips från coachen Martin Gilck!
  5 kosttips för ökad muskelmassa

5 kosttips för ökad muskelmassa

Fem viktiga och enkla tips för att öka muskelmassan
  Hur tillverkas kosttillskott?

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
  Vad gör aminosyran L-glycin?

Vad gör aminosyran L-glycin?

Glycin är en aminosyra som tros kunna påverka sömnen.
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Fitness för tjejer: Diet

Fitness för tjejer: Diet

Deff innebär fettförbränning och kaloriunderskott, ett måste för fitnessformen.
  Recept: Svalkande amino-smoothie

Recept: Svalkande amino-smoothie

En svalkande aminosmoothie med vattenmelon - innan eller efter träningen.