Allt du vill veta om vassleprotein
Proteinpulver är ett av de vanligaste kosttillskotten, och i synnerhet vassleprotein. Vassleproteinet har ett välförtjänt gott rykte med flera egenskaper. Om du tränar mycket och vill ha ett proteintillskott, är det definitivt vassleproteinet du ska välja i första hand.
- Varför äta vassleprotein?
- Vassle för dig som vill bygga muskler
- Vassle vid fettförbränning
- Vassle för återhämtning
- Olika tillskott med vassleprotein
Varför äta vassleprotein?
Protein har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat som transportör i blodet och som komponent i hormoner och enzymer. Det mest intressanta i träningssammanhang är dock proteinets uppgift som byggstenar till musklerna. Är du ute efter att bygga muskler är det därför viktigt att äta tillräckligt med protein, minst 2 gram per kg kroppsvikt varje dag. För att komma upp i den mängden utan att behöva äta mycket mer mat, kan ett proteinpulver underlätta i vardagen. Du får då i dig en större mängd protein på ett smidigt och relativt billigt sätt utan att behöva sätta i dig onödiga kalorier från kolhydrater och fett. Vassleprotein (whey protein på engelska) är standard bland proteinpulver och tas upp snabbt av kroppen.
Vassle framställs ur mjölk och är en naturlig biprodukt vid ostproduktion. Av mjölkens protein utgörs ungefär 20 % av vassle, och resterande andel utgörs av kasein. Vasslen filtreras tills det i princip bara finns protein kvar, och ju mer det filtreras desto högre proteinhalt får proteinpulvret.
Tips! Läs även vår nybörjarguide om protein.
Vassle för dig som vill bygga muskler
Om du vill fokusera på muskelbyggande är vassleprotein ett bra val av tillskott av flera anledningar. Vassleprotein har ett högt biologiskt värde med flertalet viktiga aminosyror och en större andel av de grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin, än övriga proteinsorter. De grenade aminosyrorna, speciellt leucin, är de som i högst grad har visat sig stimulera proteinsyntesen och signalera till kroppen att bygga muskler. Mycket forskning har gjorts kring proteinets förmåga att bygga muskler och hur ett tillskott kan påverka uppbyggnaden. Forskning (1) har visat att både muskelfibrer typ 1 och typ 2 ökar avsevärt om man äter extra protein i samband med styrketräning. Typ 1-fiber används primärt vid uthållighetsträning medan typ 2-fiber används vid kortintensiv träning så som styrketräning, så liknande forskningsresultat är särskilt intressant för dig som vill ha en ökad muskelmassa. Själva muskelstyrkan ökar dock i takt med träningen och är inte i samma grad beroende av proteintillförsel.
Vassle vid fettförbränning
Om ditt mål är att minska fettvikten kan vassleprotein hjälpa dig på traven. Det är sedan länge känt att protein påverkar kroppens värmeproduktion i mycket större utsträckning än andra energigivande näringsämnen. Denna process benämns även som termogenes och bidrar även till förhöjd energiproduktion, vilket är positivt för din förbränning. Senare forskning (2) har även visat skillnader i ökad termogenes mellan olika proteinkällor. Det har visat sig att vassleprotein är det som bidrar till kroppens termogenes mest, i jämförelse med kasein och sojaprotein. Dessutom ger ett ökat proteinintag automatiskt en mindre andel kolhydrat och fett i kosten, så att välja vassleprotein mellanmåltiderna kan genom det bidra till viktminskning samtidigt som du bevarar muskelmassan.
Vassle för återhämtning
Efter ett hårt pass kan din återhämtning förbättras med hjälp av vassleprotein. Tack vare dess snabba upptagningsförmåga lämpar det sig väl efter träning för att snabbt förse musklerna med protein. När vi tränar ökar den muskelnedbrytande fasen i kroppen, och då är det viktigt att snabbt fylla på med energi efter passet för att hejda nedbrytningen och istället stärka uppbyggnaden. Vassleproteinet ger direkt respons och är ultimat vid snabb påfyllning.
OLIKA Tillskott Med vassleprotein
Vassleprotein är vanligt som tillskott och finns i flera olika varianter av proteinpulver.
Vassleprotein som enskilt proteinpulver lämpar sig bra till de tillfällen du vill ha snabb tillförsel av protein till musklerna, och fungerar därför optimalt efter träning eller på morgonen. Du kan även använda det mellan måltider för att öka ditt proteinintag över dagen.
Vassleproteinisolat är en renare form av vassle. Det tillverkas genom att vasslen filtrerats i fler steg än traditionella vassleproteinpulver och resultatet blir ett proteinpulver med högre proteinhalt, nästintill kolhydratsfritt och dessutom mycket låglaktos. Proteinet når ut snabbare till musklerna och påbörjar muskeluppbyggnaden.
Hydrolyserat vassleprotein är den mest gynnsamma formen av vassleprotein. Här har långa kedjor av aminosyror brutits ner till mindre beståndsdelar så att kroppen inte behöver ödsla tid på spjälkning. Det medför ett omedelbart upptag som är mycket snabbare än vanligt vassleprotein.
Trefasprotein innehåller ofta vassleprotein som en av tre proteinsorter tillsammans med kasein och äggprotein. Vassleproteinet står då för det snabba proteinet, medan äggproteinet är medelsnabbt och kasein fungerar långsamt. Tillsammans ger de en kontinuerlig tillförsel av högvärdigt protein och passar utmärkt under diet.
Gainers med vassleprotein och snabba kolhydrater är den vanligaste formen av återhämtningstillskott. Kolhydraterna går då snabbt åt som energi, så att proteinet kan koncentrera sig på inlagring i musklerna.
Vill du läsa mer om gainer? Vi har gjort en stor guide med allt du behöver veta.
Vassleprotein fungerar alltså bra under diet, dels för att proteinet i sig gynnar viktnedgång, men framför allt för att motverka muskelnedbrytning vid kaloriunderskott. Vassleproteinets främsta kvalitet är dock som direkt proteinkälla efter träning tack vare dess snabba upptagningsförmåga. Så oavsett om du vill bygga muskler, öka din fettförbränning eller garantera din optimala återhämtning finns det ett vassleprotein som passar dig.
Vi rekommenderar
Referenser:
1. The effect of resistance training combined with timed ingestion of protein on muscle fiber size and muscle strength. Andersen, Tufekovic, Zebis, Crameri, Verlaan, Kjaer, Suetta, Magnusson, Aagaard. 2005.
2. Protein choices targeting thermogenesis and metabolism. Acheson, Blondel-Lubrano, Oquey-Araymon, Beaumont, Ammon-Zufferey, Monnard, pinaud, Nielsen-Moennoz, Bovetto. 2011.