Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Som laktosintolerant är det inte bara näringsinnehållet som ska motsvara förväntningarna utan även innehållsförteckningen måste lusläsas innan man bestämmer sig för vilket proteinpulver som passar bra. Inte desto mindre vill även laktosintoleranta bygga muskler eller fylla på med välbehövligt protein. Det är kanske inte så lätt att hitta rätt, men faktum är att dagens marknad erbjuder flera laktosfria varianter att välja bland och i denna artikel får du lite vägledning.

Följande tillskott är laktosfria eller mycket låglaktos

  • Vassleproteinisolat och -hydrolysat
  • Äggprotein
  • Sojaprotein
  • Växtprotein

Mått med pulver och mjölk

Vassleproteinisolat och hydrolysat

Vassleprotein utvinns ur mjölk och vanligt vasslekoncentrat innehåller därför en mängd laktos som är besvärande för känsliga magar. Vassleprotein som är utformade för att ge en högre andel protein per portion, innehåller något som kallas vassleisolat eller vasslehydrolysat. Ett isolat är en renad form av vassleprotein där det mesta av mjölksockret och fettet tagits bort. Resultatet blir en ännu mer koncentrerad form av protein som dessutom är mycket låglaktos. Hydrolysat är ett isolat som brutits ner i mindre beståndsdelar för att ge omedelbar upptagningshastighet och är liksom isolat mycket låglaktos. De proteinpulver som är anpassade för laktosintoleranta innehåller just isolat och hydrolysat. Innan du inhandlar ett vassleprotein, se då bara till att det inte innehåller en blandning av isolat och koncentrat, då laktoshalten blir högre.

Vassleisolat

 
Core Protein Pro
 
MWA Lactose Free

Äggprotein

Äggprotein är ett medelsnabbt proteinpulver gjort på äggvita som även kan användas av mjölkproteinallergiker. Ägg har en lite långsammare upptagningshastighet än vassle, men har den stora fördelen att naturligt innehålla obefintliga mängder fett och kolhydrater. Äggprotein kan ersätta vassleprotein efter träning eller som mellanmål.

Äggprotein

 
Egg Protein

Kläckta ägg på marken

Sojaprotein

Sojaprotein brukar ses som en motsvarighet till vassleprotein för såväl vegetarianer som laktosintoleranta. Sojaprotein är trots att det är vegetabiliskt ändå högvärdigt med alla essentiella aminosyror. Sojaprotein har länge ratats i gymkretsar på grund av sojabönans innehåll av fytoöstrogener, ett ämne som liknar det kvinnliga könshormonet. Men det finns ingen anledning till oro, alla proteintillskott är renade från dessa ämnen och kan användas av både män och kvinnor.

Sojaprotein

 
Core Soy Protein
 
Soy Protein
 
ISO Soy

Växtprotein

Om inget av ovanstående alternativ passar finns det även olika växtprotein att tillgå. Vegetabiliska proteinkällor har generellt ett lägre biologiskt värde än animaliska proteiner men det finns några som sticker ut i mängden. För en högre aminosyratillgänglighet kan du med fördel kombinera olika växtbaserade proteiner eller lägga till enskilda aminosyratillskott. Hampaprotein och risprotein är två varianter som blivit mer populära på senaste tiden. Hampaprotein innehåller fullvärdigt protein från hampafrön med samma näringsprofil som hampan. Risprotein är koncentrat från proteinet i ris där kolhydraterna är separerade. Fördelen med växtproteiner är att de är tillverkade utan tillsatsämnen och passar därför såväl laktos- och glutenintoleranta som mjölkprotein- och sojaproteinallergiker.

Växtprotein

 
Hampaprotein EKO
 
Risprotein

Som laktosintolerant kan du med andra ord välja bland hypersnabba, medelsnabba och vegetabiliska alternativ med goda förutsättningar för att nå dina mål!

Lär dig mer om respektive proteinsort genom att ta del av artiklarna om vassleisolat, vasslehydrolysat, sojaprotein, hampaprotein och risprotein.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.
 

Stor guide: Vad är kasein?

Kasein är ett långsamt protein som passar bra för att bevara muskelmassa.
 

Stor guide: Få resultat med proteintiming

Lär dig om fördelarna att inta rätt proteinsort vid rätt tillfälle!
 

Guide: Protein för träning

Varför är protein så viktigt för träningsresultaten? Svaret finner du här.
 

Därför är vassleproteinisolat kungen av proteinpulver

Vassleproteinisolat är en renare variant av vassleprotein med högre proteinhalt.
 

Hur bra är sojaprotein?

Sojaprotein är den vegetabiliska motsvarigheten till vassleprotein.
 

Nybörjarguide om protein

En guide kring hur protein fungerar och hur mycket vi behöver.
 

Fördelarna med hydrolyserat vassleprotein

Hydrolysat är mycket snabbupptagligt, minimalt med fett och kolhydrater.
Visa fler