Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein
Som laktosintolerant är det inte bara näringsinnehållet som ska motsvara förväntningarna utan även innehållsförteckningen måste lusläsas innan man bestämmer sig för vilket proteinpulver som passar bra. Inte desto mindre vill även laktosintoleranta bygga muskler eller fylla på med välbehövligt protein. Det är kanske inte så lätt att hitta rätt, men faktum är att dagens marknad erbjuder flera laktosfria varianter att välja bland och i denna artikel får du lite vägledning.
Följande tillskott är laktosfria eller mycket låglaktos
- Vassleproteinisolat och -hydrolysat
- Äggprotein
- Sojaprotein
- Växtprotein
Vassleproteinisolat och hydrolysat
Vassleprotein utvinns ur mjölk och vanligt vasslekoncentrat innehåller därför en mängd laktos som är besvärande för känsliga magar. Vassleprotein som är utformade för att ge en högre andel protein per portion, innehåller något som kallas vassleisolat eller vasslehydrolysat. Ett isolat är en renad form av vassleprotein där det mesta av mjölksockret och fettet tagits bort. Resultatet blir en ännu mer koncentrerad form av protein som dessutom är mycket låglaktos. Hydrolysat är ett isolat som brutits ner i mindre beståndsdelar för att ge omedelbar upptagningshastighet och är liksom isolat mycket låglaktos. De proteinpulver som är anpassade för laktosintoleranta innehåller just isolat och hydrolysat. Innan du inhandlar ett vassleprotein, se då bara till att det inte innehåller en blandning av isolat och koncentrat, då laktoshalten blir högre.
Vassleisolat
Äggprotein
Äggprotein är ett medelsnabbt proteinpulver gjort på äggvita som även kan användas av mjölkproteinallergiker. Ägg har en lite långsammare upptagningshastighet än vassle, men har den stora fördelen att naturligt innehålla obefintliga mängder fett och kolhydrater. Äggprotein kan ersätta vassleprotein efter träning eller som mellanmål.
Äggprotein
Sojaprotein
Sojaprotein brukar ses som en motsvarighet till vassleprotein för såväl vegetarianer som laktosintoleranta. Sojaprotein är trots att det är vegetabiliskt ändå högvärdigt med alla essentiella aminosyror. Sojaprotein har länge ratats i gymkretsar på grund av sojabönans innehåll av fytoöstrogener, ett ämne som liknar det kvinnliga könshormonet. Men det finns ingen anledning till oro, alla proteintillskott är renade från dessa ämnen och kan användas av både män och kvinnor.
Sojaprotein
Växtprotein
Om inget av ovanstående alternativ passar finns det även olika växtprotein att tillgå. Vegetabiliska proteinkällor har generellt ett lägre biologiskt värde än animaliska proteiner men det finns några som sticker ut i mängden. För en högre aminosyratillgänglighet kan du med fördel kombinera olika växtbaserade proteiner eller lägga till enskilda aminosyratillskott. Hampaprotein och risprotein är två varianter som blivit mer populära på senaste tiden. Hampaprotein innehåller fullvärdigt protein från hampafrön med samma näringsprofil som hampan. Risprotein är koncentrat från proteinet i ris där kolhydraterna är separerade. Fördelen med växtproteiner är att de är tillverkade utan tillsatsämnen och passar därför såväl laktos- och glutenintoleranta som mjölkprotein- och sojaproteinallergiker.
Växtprotein
Som laktosintolerant kan du med andra ord välja bland hypersnabba, medelsnabba och vegetabiliska alternativ med goda förutsättningar för att nå dina mål!
Lär dig mer om respektive proteinsort genom att ta del av artiklarna om vassleisolat, vasslehydrolysat, sojaprotein, hampaprotein och risprotein.