Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Påverka din prestation och uthållighet med PWO

Det finns idag mängder av olika sorters PWO:s som är utvecklade för speciella ändamål, och det är inte konstigt att det blir svårt att välja och veta vad som passar just dig. I denna artikel beskriver vi de vanligaste ämnena i PWO:s för prestation och uthållighet och hur de fungerar.

  • Att höja prestationen och uthålligheten
  • Vanliga ämnen i PWO:s för prestation
  • Vanliga ämnen i PWO:s för uthållighet
  • PWO för ökad pump

Rekommenderade produkter

 
Core Performance
 
RAW Rampage
 
Core PWO Power
 
Core PWO Zero
 
Core Preload

Att höja prestationen och uthålligheten

Att höja sin prestation och sin uthållighet är det många som har som mål oavsett vilken typ av träning man utövar. Man springer på löpbandet för att förbättra sin kondition och syreupptagningsförmåga, och man lyfter tyngre och mer för att bli starkare och för att klara av större påfrestningar under längre tid. Träning kan även bidra till en förbättrad lokal kapacitet, vilket är hur väl vi kan utnyttja det syre som tas upp i lungorna för att producera energi i de arbetande musklerna. Dock är även den mentala prestationen av stor vikt för hur väl man orkar prestera under träning och tävling, och är man trött mentalt upplevs ofta träningen som mer ansträngande. Missa inte artikeln om hur du kan träna dig till mental prestation.

PWO eller pre-workoutprodukter som det även kallas är ett kosttillskott som intas innan träning med aktiva ingredienser som är menade att bidra till prestationen, uthålligheten och muskelpumpen på olika sätt. Här nedan kan du läsa om vanliga ämnen som finns i dessa tillskott som är menade att bidra till prestationen och uthålligheten på olika vis.

PWO intas innan träning för att bidra till prestation, uthållighet och muskelpump på olika sätt.

Vanliga ämnen i PWO:s för prestation

Koffein är nog en av de vanligaste ingredienserna i stim-PWO:s. Detta på grund av att koffein bidrar till den mentala prestationen. Koffein är nämligen ett stimulantia med effekt på det centrala nervsystemet. Att koffein får oss att känna oss pigga beror på att det kan bidra till att hämma signalsubstansen adenosin, och därmed även dess negativa effekter på vår vakenhet som får oss att känna oss trötta. Utöver detta har man sett att koffein kan bidra till en ökad frisättning av hormonerna adrenalin och dopamin i kroppen. Adrenalin är mycket betydelsefullt för vår prestation i och med att det bland annat bidrar till ett ökat blodtryck för att mer blod ska kunna nå de arbetande muskelgrupperna samtidigt som det hjälper till att vidga luftrören. Allt detta för att förbereda kroppen för situationer där maximal prestation behövs. Dopamin i sin tur är en neurotransmittor som har en betydande roll i vår hjärnas kontroll över motorik och rörelse, men det bidrar även till känslan av glädje och välmående.

Guarana är en växt som härstammar från Amazonas. Växten kläds av stora blad och kluster av blommor samt små frukter som växten blivit mycket känd för. Dessa frukter har nämligen frön som naturligt innehåller rikligt med koffein, och faktum är att de innehåller upp till 2 gånger så mycket koffein som kaffebönor. Därför kan du ibland se att guaranaextrakt står som en ingrediens på innehållsförteckningen på PWO:s eftersom att det är en mycket bra källa till koffein.

Rosenrot har använts i många år för att hjälpa till att motverka trötthet. Rosenroten sägs vara en så kallad adaptogen vilket är ett ämne som tycks kunna bidra till kroppens förmåga att anpassa sig till olika typer av stress. En fördel med rosenroten är att kroppen inte blir van vid det likt kroppen kan bli när det kommer till stimulantias (ex. koffein), och med andra ord kan man inta rosenrot i samma dos under en längre tid utan uppehåll och utan att effekten avtar.

Vill du läsa mer om rosenrot? Läs mer i vår artikel.

Vanliga ämnen i PWO:s för uthållighet

Arginin och citrullin är två aminosyror som kan fungera som föregångare till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid i sin tur bidrar till att blodkärlen vidgas. Detta genom att bidra till aktiveringen av enzymet guanylylcyklas (GC) som bidrar till en kaskadreaktion i den glatta muskelväven (musklerna i blodkärlen) som leder till relaxation och avslappning. När kärlen vidgas blir det lättare för blodet att rinna igenom och på så vis kan det syresätta blodet snabbare och nå ut till de arbetande musklerna. Förutom arginin och citrullin har man även sett att nitrat kan bidra till bildningen av kväveoxid. Därför har nitrat blivit ett mer vanligt förekommande ämne i exempelvis PWO:s på senare år, ofta bundet till kreatin eller i form av rödbetspulver/rödbetsextrakt då rödbetor naturligt innehåller en hel del nitrater.

Kreatin är mäkta populärt i gymvärlden och många studier har genomförts för att studera kreatinet, dess funktion och dess effekter. Kreatin finns nämligen naturligt i våra muskler i form av kreatinfosfat och kan hjälpa till att omvandla den energiurladdade ADP-molekylen till en energifylld ATP-molekyl genom att donera sin fosfatgrupp. I kroppen används ATP som cellenergi, och musklerna använder ATP som bränsle för att kunna arbeta. ATP utvinns från energirika födoämnen såsom kolhydrater, fett och protein. När vi tränar går dock åt mycket ATP och kroppen kan då ha svårt att tillverka ATP i samma takt som det förbrukas, och det är då kreatin kan komma till hjälp för att vi ska orka lite längre.

Vill du veta lära dig mer om kreatin? Läs vår stora guide!

Beta-alanin är ett grymt tillskott för den som tränar, och med hjälp av bland annat beta-alanin kan karnosin bildas i musklerna. Karnosin i sin tur har påvisats ha en pH-buffrande förmåga som verkar vara av betydelse för att neutralisera den sura mjölksyran som bildas vid intensiv träning och som kan bidra till försurning av våra muskler. Med andra ord skulle alltså ett tillskott med beta-alanin innan och/eller under träning kunna hjälpa dig som ofta besväras av mjölksyra.

PWO för ökad pump

Intressanta ingredienser i pump-produkter

  • Nitrat (ofta i formen kreatin-nitrat)
  • Mineraler
  • Citrulin
  • Arginin
  • Kolhydrater

Pump är när musklerna sväller upp och blir stenhårda, ett tillstånd många strävar efter vid varje träningspass. Det finns några ingredienser som anses kunna öka pumpen, framförallt genom att öka mängden kväveoxid(NO). Kväveoxid är en signalmolekyl som säger åt blodkärlen att vidga sig. Det är främst nitrat, arginin och citrullin som ska ha denna effekt och det är de du ska leta efter. Arginin bör tas i doser på runt tre till 5 gram och citrullin på ungefär halva det. Som tidigare så bör man ta minst 500 milligram nitrat.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbetor är fulla av nitrater, gynnsamt för dig som tränar uthållighetssport.
 
Så påverkar Q10 vår kropp

Så påverkar Q10 vår kropp

Q10 är en antioxidant och viktig komponent i alla celler och vitala organ.
 
PWO-guiden: Så får du pump i musklerna

PWO-guiden: Så får du pump i musklerna

Läs om PWO:s för pump och dess mest vanligt förekommande ingredienser.
 
Så påverkar vitlök hälsan

Så påverkar vitlök hälsan

Vitlök är en illaluktande, men hälsovänlig lök.
 
Så påverkar kolin fettförbränningen

Så påverkar kolin fettförbränningen

Kolin deltar i fettförbränningen och kan även påverka minnesförmågan.
 
Så påverkas du av koffein

Så påverkas du av koffein

Koffein är ett ämne som ökar din vakenhet, fokus och prestation!
 
Så påverkas kroppen av gröna kaffebönor

Så påverkas kroppen av gröna kaffebönor

Gröna kaffebönor är rikt på klorogensyra och används vid fettförbränning.
 
Vad är Inositol: Guide & produkttips

Vad är Inositol: Guide & produkttips

Inositol tillhör B-vitaminerna och ingår i förbränningen.
 
Så påverkar sötningsmedel kroppen

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.
 
Så fungerar taurin

Så fungerar taurin

Taurin är en aminosyra som ofta används för ökad muskelpump och uthållighet.
 
Så påverkas kroppen av fruktos

Så påverkas kroppen av fruktos

Fruktos är en enkel sockerart som ofta används i gainers, sportdryck och bars.
 
Så påverkas du av vitt socker (sackaros)

Så påverkas du av vitt socker (sackaros)

Sackaros, eller socker, är en snabb kolhydrat som ofta diskuterats.
 
Så påverkar kreatin-nitrat din träning

Så påverkar kreatin-nitrat din träning

Nya lovande tillskott dyker hela tiden upp som t.ex. kreatin-nitratet.
 
Honungens effekter vid träning

Honungens effekter vid träning

Lär dig om hur du kan använda honung som prestationshöjare vid träning.
 
Så påverkar glukosamin rörligheten

Så påverkar glukosamin rörligheten

Glukosamin är ett kroppseget ämne som används i kosttillskott för ledhälsa.
 
Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
 
Kan kyla öka din prestation?

Kan kyla öka din prestation?

Kryoterapi är en hälsotrend som växer sig starkare. Kan kyla öka din prestation?
 
Träna dig till mental prestation

Träna dig till mental prestation

8 effektiva tips på hur du förbättrar din mentala vardagsprestation.
 
Så påverkas kroppen av eterisk olja

Så påverkas kroppen av eterisk olja

Eteriska oljor används som doftgivare i hudvårdsprodukter och vid aromaterapi.
 
Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.