Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Honungens effekter vid träning

Honung är både gott och anses vara bra för vår hälsa, men visste du att honung även kan förhöja prestationen vid både styrketräning och uthållighetsträning? Läs mer om varför honung är bra samt hur du kan använda honung för att maximera din träning.

  • Varför är honung bra?
  • Honung som PWO
  • Honung vid uthållighetsträning

Tips på produkter:

 
Honung Vildblom
 
Manukahonung
 
Energy Gel Honung
 
Energy Gel Blandpack

Varför är honung bra?

Honung är ett naturligt sötningsmedel som till största del består av sockerarten fruktos. Fruktos har en sötare smak än till exempel sackaros, som är den sockerart som finns i vanligt vitt raffinerat socker. Det innebär att man med honung kan få samma sötma men samtidigt få i sig mindre mängd socker. Dessutom har sockret i honung inte lika stor påverkan på blodsockret och ger därmed en jämnare energinivå. Honung är också hälsosammare för kroppen då det till skillnad från vanligt socker även innehåller vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror samt inhibiner som är ett bakteriehämmande ämne. Speciellt hälsosam anses manukahonungen från Nya Zeeland, vilken sägs ha särskilt positiva och antibakteriella egenskaper. Den används därför ofta vid förkylningar, inflammationer och är även förekommande i olika sportprodukter.

Honung i en glasburk med vaxkakor bredvid.
Honung är en hälsosam energibomb.

Honung som pwo

Honung kan med fördel användas som en PWO, eller pre-workout. PWO är ett tillskott som tas innan träning för att öka prestationen under passet. Främst används PWO vid styrketräning där den bland annat hjälper till med styrka, muskelpump, uthållighet, energi och fokus. Honung kan med sitt höga fruktosinnehåll fungera som en ren och naturlig energiboost som ger en snabb kick inför passet. Innan styrketräning kan man till exempel tillsätta en sked honung till komplexa kolhydrater som havregrynsgröt eller ringla på lite frukt för en långvarig effekt.

Tips! Honung hjälper också vid återhämtning efter träningen. Blanda en tesked honung i proteinshaken för att fylla på energidepåerna efter ett tufft pass.

Honung vid uthållighetsträning

Förutom att honung kan ge en bra boost inför styrketräning kan det med fördel också användas för ökad uthållighet vid långa och krävande pass. Honung har i studier visat sig vara en i stort sett lika effektiv kolhydratskälla vid uthållighetsträning som sportgel, och är dessutom både naturligt och billigt. Man bör dock tänka på att trots att honung har lägre GI än vitt socker kan det ändå ge blodsockerdippar. Vid längre pass är det därför bra att fylla på ungefär varje halvtimme för för att säkerställa att energin hålls på en jämn nivå. Ett bra alternativ är att göra honungsvatten och dricka med jämna intervaller under passet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej