Guide: Välj rätt kosttillskott

Att välja rätt kosttillskott kan vara en djungel för den som inte är så insatt. Denna guide är för dig som ännu inte vet vad som passar just dig, men som gärna vill testa något. Beroende på vad du är ute efter, kan något av nedanstående förslag vara ett alternativ.

  • Allmän hälsa
  • Viktminskning
  • Bygga muskler
  • Uthållighet
  • Mental prestation

Allmän hälsa

Grunden till en god hälsa ligger i vår livsstil. En sund kosthållning och motionsvanor krävs för att lyckas med sina mål och vara frisk. Har du av någon anledning svårt att få i dig tillräckligt av något viktigt ämne, finns det däremot bra hjälpmedel i form av olika kosttillskott.

Multivitamin innehåller de flesta vitaminer och mineraler och kan vara ett bra alternativ att säkerställa sitt dagliga intag av dessa. Det finns många olika multivitaminer och många är anpassade för specifika behov så som kvinna, man, barn, vegetarian eller sport.

Omega-3 är en viktig fettsyra som vi framförallt får i oss genom att äta fet fisk. Många av oss har svårt att få i sig en tillräcklig mängd och äter du inte fet fisk några gånger i veckan, kan ett tillskott av fiskolja vara ett lämpligt alternativ. Vill du inte äta just fiskolja, finns istället linfröolja i flytande- eller kapselform.

Fiskoljekapslar

Kalcium får vi vanligen i oss genom att äta mjölkprodukter. Den som inte konsumerar tillräcklig mängd mjölkprodukter kan må bra av ett kalciumtillskott, en enkel och billig försäkring till ett starkt skelett. Magnesium kommer ofta tillsammans med kalcium i tillskott, då dessa kan sägas har motsatta uppgifter i kroppen.

Järn är ett viktigt mineral för kvinnor i fertil ålder och gravida. Kvinnor som menstruerar förlorar en liten mängd järn varje månad och kan riskera att få i sig för lite. Gravida behöver tillskott av järn för att fostret ska utvecklas normalt. Järn ingår även ofta i multivitaminer som är specifikt riktade till kvinnor. Vegetarianer kan också behöva extra järn, eftersom det mesta järn vi får i oss kommer från kött.

D-vitamin bildas främst i huden när vi utsätts för solljus. Därför kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D under de mörka vintermånaderna i Sverige. D-vitamin spelar en viktig roll för vårt skelett och immunsystem.

Folsyra, eller folat och vitamin B9 som det också kallas, ingår i de flesta multivitaminer och även som enskilt tillskott. Det genomsnittliga intaget i Sverige är under rekommendationerna, men det är främst den som planerar en graviditet eller är gravid som brukar äta ett tillskott. Det behövs i fostrets tidiga stadium för att barnet ska utvecklas ordentligt.

Allmän hälsa

 
Core Vitamins
 
Folsyra
 
Arctic Omega-3
 
Kalcium + magn.
 
Järn
 
Vitamin D3 2500 IE

Viktminskning

Att gå ner i vikt är det många som vill, antingen för att man lagt på sig onödigt hull eller för att man inför tävling behöver genomgå dietperioder. Tänk på att under viktminskningskurer även få i dig tillräckligt med livsnödvändiga vitaminer, mineraler och fettsyror. Det finns flera olika former av kosttillskott som kan vara till hjälp vid viktminskning och fettförbränning, men kom ihåg att även motionera för att lyckas med dina mål.

Måltidsersättning i form av shakes eller bars är en populär metod för viktminskning. Antingen för att ersätta alla måltider i en kur eller ersätta några måltider per dag. De flesta ersättningar innehåller alla vitaminer och mineraler som behövs för att undvika brister. Metoden ger ett stort kaloriunderskott och därför fungerar den, men det krävs förstås att man i övrigt håller en sund livsstil.

Proteindrink i glas med hantlar

Fibrer i form av glukomannan sväller i magen och på så vis ökar mättnadskänslan och gör att man håller sig mätt längre. Det kan vara ett effektivt sätt att minska sitt matintag och gå ner i vikt. Om man inte vill äta fibrerna som de är, finns det i enkel tablettform som tillskott.

Fettförbrännande tillskottstyper finns i en uppsjö av varianter, men som gemensam nämnare brukar de innehålla en mängd verksamma ämnen som höjer förbränningen. Vanliga ämnen är koffein, grönt te, chiliextrakt med mera.

Kalcium i form av pyruvat är ett vanligt tillskott för fettförbränning och vid uthållighetsidrotter. Pyruvat ingår i kroppens energibildande process, citronsyracykeln, och deltar i kroppens fettförbränning.

Viktnedgång

 
Diet Shake
 
Diet Fiber
 
BURN
 
Core Green Tea

Bygga muskler

Att bygga muskler och bli stark är en vanlig målsättning på gymmet. För att lyckas ordentligt krävs stort engagemang och de flesta märker framgång genom att lägga till olika kosttillskott i sin övriga kosthållning.

Proteintillskott är nummer ett att rekommendera för den som vill bygga muskler. Protein är det som bygger upp våra muskler och ett tillskott kan behövas för den som vill utvecklas. Proteinpulver passar både för att utöka protein i måltiderna och som mellanmål. Det finns flera olika sorters proteinpulver med olika ursprung och upptagningsförmåga, men vanligast är vassle.

Gainer är ett säkert kort när man strävar efter viktökning. Det består av snabba kolhydrater och protein i olika stora mängder. Det lämpar sig utmärkt som återhämtning efter all sorts träning, och kan även drickas som mellanmål för den som vill gå upp i vikt.

Kreatin tas i små doser före träningspasset för att höja pumpen och prestationsförmågan. Kreatin finns i våra muskler och utnyttjas snabbt under intensitetsökning. Ett tillskott av detta ökar inlagringen och leder till att man orkar mer under träning och därmed utvecklas. Det finns många bevis för att det verkligen fungerar och har blivit mycket populärt bland kroppsbyggare. Det finns flera olika sorters kreatintillskott och det ingår även ibland i prestationshöjande tillskott.

Aminosyror är det som utgör grunden i protein och ingår därför i alla proteintillskott. Det finns även piller och pulver med specifika aminosyror för att öka intaget av just dessa. Olika aminosyror tas för olika ändamål men slutmålet är vanligtvis muskeluppbyggnad genom prestationshöjning.

Bygga muskler

 
Core Protein Pro
 
Core Gainer
 
Core Creatine
 
Core Whey Protein

Uthållighet

För att få märkbara resultat får man inte vara rädd att satsa. Det finns många metoder för att kunna höja sin prestationsförmåga och i längden utvecklas.

Pre-workout finns det gott om både i pulver- och pillerform. Meningen är att inta detta innan träning för att få en uppiggande effekt och orka prestera mer.  Det finns flera olika varianter, men de flesta innehåller en rad uppiggande ämnen som koffein, prestationshöjande kreatin, aminosyror samt vissa mineraler.

Löpare springer i landskap

Beta alanin är en essentiell aminosyra som har visat sig kunna öka mjölksyratåligheten. Det är främst riktat till dig som håller på med uthållighetsidrott, men kan även passa för styrketräning med många repetitioner.

Sportdrycker, geler och energibars består av mycket snabba kolhydrater för att ge energi och mineraler som går förlorade under långa pass. Det förekommer i flera olika varianter med olika typer av kolhydrater och det finns även de som innehåller andra ingredienser, som koffein och protein.

Prestation & uthållighet

 
Core Beta Alanine
 
RAW Rampage
 
RAW Pumped
 
Power Fuel

Mental prestation

Kropp och knopp är tätt sammanlänkande och utan det ena fungerar sällan det andra på topp. Vill du få ökade resultat för kroppen, kan svaret finnas lika väl mentalt som fysiskt.

Vitaminer och mineraler. Det finns flera vitaminer och mineraler som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Det inkluderar folsyra, järn, magnesium, niacin, riboflavin, B6, B12 och C-vitamin.  Pantotensyra, vitamin B5 har visat sig speciellt kunna öka den mentala prestationsförmågan och minska trötthet och utmattning.

Koffein är ett vedertaget hjälpmedel för att pigga upp och minska den upplevda ansträngningen. Koffeintillskott brukar vara högdoserade så var försiktig om du är känslig för koffein eller i övrig får i dig mycket koffein från kaffe.

Rosenrot är en ört som länge använts för att öka orken och vakenheten. Rosenroten ökar fokus och koncentrationsförmågan och precis som koffein rekommenderas det att tas tidigt på dagen för att inte störa nattsömnen.

Mental prestationsförmåga

 
B5 Pantotensyra
 
Rosenrot Plus
 
Core Caffeine

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning är ett snabbt och effektivt sätt att gå ner i vikt.
 

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 

Guide: Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
 

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
 

Guide: Välj rätt multivitamin

Hitta rätt bland multivitaminerna, några enkla tips om vad du ska leta efter.
 

Stor guide: Så bygger du muskler

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 

Stor guide om kreatin

Sanningen om kreatin en gång för alla!
 

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.
 

Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Laktosintoleranta har flera potenta proteinsorter att välja bland.
Visa fler