Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

När ska jag ta mina kosttillskott?

Kosttillskott har olika egenskaper vilket gör att det passar att intas vid olika tidpunkter på dygnet. När och hur du ska ta dina kosttillskott beror på vilken vitamin eller mineral du ska ta och vilka egenskaper de har.

Kosttillskott kan intas vid olika tidpunkter på dygnet beroende på dess egenskaper.

Olika kosttillskott vid olika tidpunkter

För att få det bästa upptaget och effekten av vitaminerär det bra att tänka på att det finns fettlösliga vitaminer och vattenlösliga vitaminer. Fettlösliga vitaminer som A, D, E och K behöver fett för att de ska tas upp, medan de som är vattenlösliga så som C och B kan tas på tom mage. Multivitamin är bra att ta i samband med måltid. Probiotika bör tas i början av måltiden, likaså matsmältningsenzymer, vid frukost, lunch eller middag.

Vilka kosttillskott ska jag ta på morgonen?

På morgonen kan det vara passande att ta tillskott som är uppiggande. Exempelvis bidrar B-vitamin till ökad energi och Rosenrot verkar uppiggande och därför är dessa två bra på morgonen. Något att tänka på, om du dricker kaffe på morgonen, är att kaffe kan blockera upptaget av vissa näringsämnen. Så om man vill vara på den säkra sidan kan man undvika kaffe en timme före och efter intag.

Kosttillskott att ta på morgonen:
B-vitamin
Kalcium
Koppar
Q10
Rosenrot

Kosttillskott för morgonen

 
Super B-Komplex
 
QURE Liposomal Q10
 
Koppar
 
Rosenrot Plus
 
Q10 Plus
 
Cal-Mag Complex+
 
Core B-Complex
 
Calcium Complex+
 
Q10

Kosttillskott att ta under dagen

C-vitamin kan du ta både på morgon och kväll och på tom mage. Om du vill optimera ditt upptag av vitaminer kan du kombinera det med järn. Omega-3kan du också ta över hela dygnet och är även bra att ta vid flera tillfällen under dagen.

Vilka kosttillskott ska jag ta på kvällen?

På kvällen vill vi komma till ro, då passar bland annat magnesium och zink bra. Dessa två kan med fördel tas på kvällen, magnesium för sin avslappningsförmåga i musklerna och zink som är en antioxidant som hjälper till att motverka oxidativ stress.

Kosttillskott att ta på kvällen:
Magnesium
Zink
Vitamin C
Ashwagandha

Kosttillskott för kvällen

 
Core Zink
 
Cal-Mag Complex+
 
Ashwagandha Prem.
 
Vitamin C 1000+
 
Zink
 
Ashwagandha
 
Magnesium Citrat+

Tips! Vill du veta när du ska äta ditt protein? Läs vår artikel Stor guide: Få resultat med proteintiming.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej