Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Kosttillskott för ökad lust

En bristande lust i sovrummet är något de flesta råkar ut för någon gång i livet. Orsakerna kan vara många, men inte sällan är det perioder av mycket stress som sätter käppar i hjulet. Bristande lust kan vara påfrestande för en relation, men samtidigt är sängkammarproblem sällan något man vill prata högt om. Som tur är finns flera olika ämnen och tillskott som påstås fungera som afrodisiakum.

  • Maca
  • L-arginin
  • Zink
  • Vitamin B6
  • Tiggarnöt
  • Guarana
  • Rosenrot

Kvinna som sitter på sängkanten och en sovande man i bakgrunden.Bristande lust kan vara påfrestande för en relation, som tur är finns flera olika ämnen och tillskott som påstås fungera som afrodisiakum.

Ämnen som fungerar som afrodisiakum

Maca

Maca är en rotfrukt som växer på mycket hög höjd i Anderna. I Sydamerika har maca använts som medicin i århundraden och legenden säger att inkafolkets krigare åt maca innan strider för att få extra styrka. Maca går ibland under namnet ”peruansk ginseng”, vilket beror på att det sägs bidra till en ökad sexlust. Traditionellt har man gett maca till djur som haft svårt att få ungar och många påstår att resultatet blivit en ökad sexdrift hos djuren. På senare tid har maca även blivit ett livsmedel som människor använder för att förbättra sitt samliv. Macaroten innehåller glykosider av olika slag, och dessa kan påverka kroppens endokrina system, vilket innebär att maca kan ha effekt på matsmältningssystemet, kroppens energinivåer, sexualitet och nervsystem.

Det har endast gjorts ett fåtal studier på macarotens effekt på den mänskliga sexualiteten, men det finns vissa studier på djur som visat på intressanta effekter. I en studie på honråttor (3) såg man exempelvis att maca kunde öka nivåerna av hormonet LH i serum. En teori är att macaroten innehåller fytosteroler och fytoöstrogener som bidrar till dessa effekter (4). Förutom dessa ämnen innehåller maca även macaridin, macamider, macaalkolider och macanutrienter, vilka alla tros kunna bidra till macarotens effekter. Man har sett att råttor kan få förbättrat sexuellt beteende samt ökad fertilitet vid intag av maca. I samma studie presenterar man också fakta som säger att maca kan öka spermieantalet och spermiemotiliteten hos människor. Det råder dock mycket tvivel kring huruvida detta kan ha någon klinisk betydelse eftersom antalet studier på maca är relativt litet.

Macapulver har en god kolaaktig smak och pulver av rotfrukten passar utmärkt att blanda i smoothies eller proteindrinken. Många idrottare använder sig av maca eftersom de anser att det förbättrar uthållighet och minskar trötthet. Maca är rikt på vitaminer och mineraler så som B-vitaminer, järn, kalcium, magnesium och vitamin E. För den som vill testa om macaroten har några effekter på den sexuella lusten kan det vara värt ett försök, om inte annat innehåller ju macan flera hälsosamma näringsämnen som kan vara trevliga att få i sig.

Maca

 
Röd Maca Pulver
 
Maca och L-arginin

L-Arginin

L-arginin är en av de aminosyror som ingår som byggsten i proteiner. L-argnin finns med andra ord naturligt i proteinrika livsmedel som kött, ägg, mejeriprodukter, soja och nötter. I kroppen behövs arginin bland annat för tillverkningen av hemoglobin samt för tillverkningen av må-bra-hormonet dopamin. Dessutom behövs arginin för bildandet av kvävemonoxid, ett ämne som verkar blodkärlsvidgande och därmed bidrar till ökat blodflöde till kroppens muskler. Bland styrketränande är arginin ett populärt tillskott för att stimulera den så eftersträvade muskelpumpen. Att arginin ingår i produktionen av kvävemonoxid har även gjort det till sängkammarens aminosyra. Den blodkärlsvidgande effekten av kvävemonoxid kan potentiellt vara gynnsam för att förbättra erektionsförmågan och den sexuella lusten hos både män och kvinnor. Vissa forskare menar också att arginin kan ha positiva effekter på såväl spermieproduktion som -hastighet, men det behövs fler studier för att bevisa detta. Många som testat arginin upplever dock en förändring i sänghalmen så för den som vill kan det vara väl värt ett försök.

L-arginin

 
Arginine Complex
 
Arginin 500
 
Core Arginine
 
L-Arginine
 
L-Argiplex Man
 
L-Argiplex Kvinna

Zink

Zink är ett mineral som deltar i flera mycket viktiga kroppsfunktioner, bland annat celldelning, hormonreglering och ämnesomsättning. Mannens prostata står för en stor del av mannens zinklager och förutom prostatan innehåller även hjärnan, ögonen och skelettet en hel del zink. Zink är mycket vanligt som tillskott och ingår bland annat i det välkända tillskottet ZMA tillsammans med magnesium och vitamin B6. Tillsammans bidrar dessa tre ämnen till normala nivåer av muskeluppbyggande hormoner i kroppen, bland annat manligt könshormon.

Zink

 
Core Zink
 
Zink 25 Plus
 
Zink 25

Vitamin B6

Vitamin B6, eller pyridoxin som det också kallas, har flera viktiga funktioner i kroppen. Mest känt är det för sin roll i förbränning och hormonreglering. Av denna anledning ingår vitamin B6 i ZMA, ett populärt tillskott bland aktiva som förutom av vitamin B6 även består av magnesium och zink. Brist på vitamin B6 är mycket ovanligt, men kan ge symtom i form av trötthet och nedstämdhet. Ett ökat intag av vitamin B6 kan enligt vissa ha positiva effekter på lusten.

Vitamin B6

 
Vitamin B6 100
 
Vitamin B6 25
 
Folsyra 400
 
Folsyra+B6+B12+D
 
Premium Vitamin B6

Tiggarnöt (tribulus terrestris)

Tiggarnöten har länge använts inom den traditionella naturmedicinen, framför allt i Indien och Kina och speciellt använt är det av män och kvinnor som önskar öka sin sexlust. Tiggarnöten har i djurförsök visats kunna ha en erektil effekt (1) och man tror att detta beror på att tiggarnöten kan stimulera utsöndring av, alternativt mima beteendet hos hormonet LH som frisätts från hypofysen (2). LH har i sin tur förmågan att stimulera produktionen av könshormon. Tiggarnöten innehåller alltså inga hormoner eller ämnen som omvandlas till hormoner, men verkar däremot kunna påverka utsöndringen av hormoner. Tiggarnöten är helt naturlig och är absolut inte dopingklassad eller otillåten på något sätt. Tiggarnöt finns att köpa som tillskott för ökad uthållighet, prestation, energi samt i tillskott som marknadsförs för ökad lust.

Tiggarnöt

 
Core Tribulus 90
 
Tribulus Terrestris

Guarana

Guarana är ett av de mest koffeinrika ämnen man känner till och innehåller dubbelt så mycket koffein som kaffe. Koffein har som bekant uppiggande effekter och förutom koffein innehåller guarana även två andra ämnen som har en stimulerande effekt på vårt nervsystem, nämligen teobromin och teofyllin. Guarana har länge använts som afrodisiakum, men om det är koffeinet eller något annat ämne som står för den påstått lusthöjande effekten är oklart. Forskningen kring guarana som lusthöjande ämne är mycket sparsam, för att inte säga obefintlig, och det är svårt att hitta några säkra, vetenskapliga bevis för att guarana verkligen fungerar för att höja stämningen i sängkammaren. Det är dock vanligt som ingrediens i diverse olika lusthöjande tillskott och en extra energikick kan naturligtvis vara positiv om man vill återfå lusten i sovrummet.

Guarana

 
Guarana Extrakt
 
Guarana

Rosenrot

Rosenrot är en klassiker på hyllan för lusthöjande tillskott. Rosenroten innehåller ämnen som påstås hjälpa till att sänka nivåerna av stresshormonet kortisol, samtidigt som halterna av må-bra-hormonet serotonin höjs. Den senare effekten tillskrivs ämnena salidrosid och rosavin, vilka påstås kunna höja serotoninnivån avsevärt. Resultatet blir att rosenrot kan ha positiva effekter vid stress.

Vid stress drar blodkärlen ihop sig, vilket för män kan leda till erektionsproblem eftersom penis inte fylls med blod. Hos kvinnor medför stressen att slidan inte svullnar på samma sätt och kort sagt kan stress alltså orsaka problem i sängkammaren. Eftersom rosenroten påstås kunna minska stressnivåerna kan den vara till hjälp under stressiga perioder då sexlivet blir lidande. Genom att äta rosenrot ska vi alltså hjälpas att slappna av och lättare kunna känna lust och njutning.

Rosenrot

 
Rosenrot Extrakt
 
Rosenrot Forte

Referenser

[1] Chhatre S, Nesari T, Somani G, Kanchan D, Sathaye S. Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris. Pharmacogn Rev. 2014 Jan-Jun; 8(15): 45–51.

[2] Moghaddam MHG, Khalili M, Maleki M, Abadi MEA. The Effect of Oral Feeding of Tribulus terrestris L. on Sex Hormone and Gonadotropin Levels in Addicted Male Rats. Int J Fertil Steril. 2013 Apr-Jun; 7(1): 57–62.

[3] Uchiyama F, Jikyo T, Takeda TR, Ogata M. Lepidium meyenii (Maca) enhances the serum levels of LH hormone in female rats. J Ethnopharmacol. 2014 Feb 3;151(2):897-902.

[4] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010; 10: 44.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
När ska jag ta mina kosttillskott?

När ska jag ta mina kosttillskott?

Olika kosttillskott passar att intas vid olika tidpunkter på dygnet.
 
Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Behöver ungdomar äta tillskott och i så fall - vad behöver de?
 
Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
5 tips för ökad muskelmassa

5 tips för ökad muskelmassa

Fem viktiga och enkla tips för att öka muskelmassan
 
Hur tillverkas kosttillskott?

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
 
Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 
Svenskt Kosttillskott lanserar nya generationens kosttillskott

Svenskt Kosttillskott lanserar nya generationens kosttillskott

Svenskt Kosttillskott är i ständig utveckling och lanserar nu varumärket QURE
 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Tre starka sanningar för ökad muskelmassa

Tre starka sanningar för ökad muskelmassa

Vi listar 3 starka sanningar för ökad muskelmassa!
 
Kosttillskott för ögon och synen

Kosttillskott för ögon och synen

Vad ska man äta för att ta hand om sina ögon och sin syn? Här får du svaret.
 
Så får du bättre kondition med kosttillskott

Så får du bättre kondition med kosttillskott

Optimera din konditionsträning med rätt kosttillskott, för maximala resultat.
 
Så ökar du din fettförbränning

Så ökar du din fettförbränning

Så bränner du fett samtidigt som du bibehåller din muskelmassa.
 
Kosttillskott för vegetarianer

Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
 
Magnus Samuelsson: Kosttillskott ska hjälpa dig nå dina mål

Magnus Samuelsson: Kosttillskott ska hjälpa dig nå dina mål

Rent innehåll och spårbara råvaror är tanken bakom Enough.
 
5 träningstips för ökad muskelmassa

5 träningstips för ökad muskelmassa

Fem tips för att hjälpa dig öka din muskelmassa.
 
Träning och kosttillskott för armbrytning

Träning och kosttillskott för armbrytning

Läs om träning och kostillskott som passar vid kraftsporter såsom armbrytning.
 
Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Ät rätt kost och kosttillskott för CrossFit. Peter Bláha ger dig tips.
 
Nå beachformen - Kosttillskott vid träning

Nå beachformen - Kosttillskott vid träning

Detta är del 2 i vår artikelserie för beachformen.