Vitaminer och mineraler för kvinnor
Vitaminer och mineraler är viktiga för alla men vilket behov vi har av varje näringsämne beror på flera faktorer, bland annat vår könstillhörighet. Kvinnor har biologiskt större behov av flera vitaminer och mineraler vid olika tillfällen i livet.
Vitaminer och mineraler
Bra vitaminer och mineraler
Vitaminer, mineraler och spårämnen är livsviktiga för oss alla, om än i små mängder. Behovet av näringämnen varierar beroende på faktorer som könstillhörighet, ålder och aktivitetsnivå. Kvinnor har generellt ett lägre behov än killar av olika näringsämnen på grund av en mindre kroppsstorlek, men det finns även de ämnen som kvinnor behöver i en större mängd.
Järn ingår i blodets röda färgämne hemoglobin som syretransportör från lungorna och ut i kroppen. Förutom det ingår järn även i vissa enzymer och är viktig för produktionen av hormonet dopamin som inverkar på vårt humör. Ett för litet intag av järn kan orska så kallad blodbrist, vilket yttrar sig i lågt humör och huvudvärk. Kvinnor i fertil ålder har ett större behov av järn på grund av den månatliga blodförlust som kommer med mensturationen.
Värt att veta är att C-vitamin ökar upptaget av järn i kroppen väsentligt. Tänk därför på att gärna äta c-vitamin tillsammans med ditt järn för att ta vara på järnets effekter.
Kalcium är mineralet som bygger upp vårt skelett och våra tänder. Skelettet byggs upp under vår barndom och redan i 30-årsåldern börjar skelettet att brytas ned. Kvinnors skelett bryts ned något snabbare än mäns, och nedbrytningen ökar ju äldre vi blir. Ett högt intag av kalcium motverkar nedbrytningen och vi rekommenderas därför ett högt kalciumintag. Vår främsta källa är mejeriprodukter, och det finns även tillskott för den som inte får i sig tillräckligt. Kalcium verkar dock hämmande mot järnupptaget, så se till att äta dessa mineraler vid separata tillfällen för att kunna tillgodogöra dig båda maximalt.
D vitamin är generellt en bristvara för oss i Sverige under vintermånaderna, eftersom vår främsta källa är solens strålar. D vitaminet har många viktiga roller i kroppen, men bland annat reglerar det kalciumbalansen och bidrar till upptaget av kalcium från maten. Ett adekvat intag av D vitamin är därför av stor vikt om du vill öka ditt kalciumintag.
Bibehåll en normalhälsa och håll dig frisk med anpassade vitamin- och mineraltillskott.
Vitaminer och mineraler Vid graviditet
När du är gravid ökar ditt behov av näringsämnen i takt med att magen växer och du behöver dela med dig av ditt näringsintag. Det finns några ämnen som är speciellt viktiga att få i sig vid en graviditet.
Folsyra, vitamin B9, brukar rekommenderas till den som planerar eller redan väntar barn. Folsyra är nämligen viktigt för att vår arvsmassa ska fungera normalt, för celltillväxten och för bildningen av röda blodkroppar. En grav brist på folsyra under graviditetens första månader kan därför leda till fosterskadan ryggmärgsbråck. Runt 400 mikrogram är en rekommenderad daglig dos.
Även järn är viktigt vid den senare delen av graviditeten för att barnet ska utvecklas normalt. Det ingår i bildningen av röda blodkroppar och i immunsystemets normla funktion.
Tillskott För skönheten
Knappast någon kan ha missat att brist på vitaminer och mineraler påverkar kvaliteten på håret och huden. Perioder av stress eller dålig kost syns genast utåt. Genom att fylla på med specifika näringsämnen kan vi märka skillnad på hårets och hudens kvalitet.
För huden används ofta tillskott av pantotensyra (vitamin B5), kisel och betakaroten av olika anledningar. Pantotensyra är känt för att motverka akneproblem och kisel ingår som beståndsdel i vår bindväv där det främjar bildningen av kollagen och hudens förmåga att binda vatten. Effekten av betakaroten märks tydligast under sommarmånaderna. Betakarotenet lagras under huden där det bidrar till en solbrun färg när solen lyser på oss.
För håret är biotin, selen och koppar vanliga tillskott. Biotin (vitamin B7) bidrar till hårets tillväxt och används flitigt i hårprodukter. Selen fungerar som en antioxidant och motverkar cellnedbrytning. Låga nivåer av de båda kan ge upphov till en försämrad hårstruktur. Även koppar är en antioxidant som även medverkar till hårets pigmentering.
Läs mer! Vår guide om kosttillskott för hud, hår och naglar.