Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Vitaminer och mineraler vid celiaki & glutenallergi

Celiaki innebär att kroppen reagerar på gluten och skapar en inflammation i tarmen, något som kan medföra att kroppens näringsupptag försämras och brist på flera vitaminer och mineraler kan uppstå. I denna artikel kan du läsa mer om vad celiaki är och vilka näringsämnen som är extra viktiga när gluten utesluts ur kosten.

  • Vad är celiaki och veteallergi?
  • Vitaminer och mineraler vid glutenfri kost
  • Tillskott vid glutenintolerans

Vad är celiaki och veteallergi?

Celiaki är en sjukdom där kroppen reagerar mycket kraftigt på gluten som förekommer i maten. Gluten finns i alla produkter som innehåller spannmål i form av vete, råg och korn. Havre innehåller inte gluten, men spår kan förekomma eftersom havregryn ofta bearbetas i samma fabriker som gluteninnehållande spannmål. Bröd, pasta och pizza är typiska maträtter och livsmedel som innehåller gluten. Celiaki kallas även för glutenintolerans, och ibland felaktigt för glutenallergi.

När gluten från maten når tarmen aktiveras kroppens immunförsvar och en inflammation initieras i tarmen. Detta medför att det tarmludd som täcker tarmens yta mer eller mindre förstörs, vilket i sin tur försämrar tarmens upptag av näringsämnen från maten. Ju mer gluten man äter, desto större blir skadan på tarmen och desto sämre blir upptaget av näring från maten.

Celiaki kan ge upphov till en rad olika symtom om sjukdomen inte behandlas. De vanligaste symtomen inkluderar diarré, uppsvälldhet, trötthet, viktnedgång, illamående, blåsor i munnen och på huden samt skelettvärk. Symtomen kan vara mycket olika mellan olika personer och de kan också vara olika allvarliga. Misstänker man att man har celiaki bör man uppsöka läkare för att bli undersökt.

Veteallergi är till skillnad från celiaki en typ av födoämnesallergi där kroppen reagerar med en allergisk reaktion mot gluten, på samma sätt som vissa personer reagerar på nötter, ägg eller äpplen. Veteallergi är alltså inte samma sak som celiaki, och de två tillstånden ska inte förväxlas. Den gemensamma faktorn är behandlingen, vilken sker i form av att alla produkter innehållande gluten utesluts ur kosten.

Vitaminer och mineraler vid glutenfri kost

Vid celiaki är det oftast de första delarna av tarmen som blir inflammerade och det är i denna tidiga del av tarmen som upptaget av järn och kalcium sker. Detta resulterar i att en person med obehandlad celiaki kan uppvisa brist på dessa mineraler. Dessutom är det även relativt vanligt att ha brist på mineralerna zink och koppar samt vitaminerna B12 och folsyra. Dessa brister uppkommer till följd av att tarmens yta är skadad och inte kan ta upp näringsämnen från maten på samma sätt som en frisk tarm.

När celiaki eller veteallergi upptäcks och behandling med glutenfri kost påbörjas får tarmen chans att läka ihop och tillfriskna. Många upplever stor förbättring redan efter en kort tids behandling och många av de brister som är vanliga vid diagnostiseringen försvinner och värdena återgår till de normala. Dock kan den glutenfria kosten ge upphov till andra brister då ett flertal råvaror och livsmedel utesluts ur kosten. Efter en tid med glutenfri kost är det relativt vanligt att man uppvisar brist på fibrer samt på vitaminerna folsyra, niacin och vitamin B12. En glutenfri kost kan vara relativt fattig på fullkorn och det är därför viktigt att få i sig fullkorn och fibrer från andra källor. Detta gäller även för de vitaminer som kan vara speciellt kritiska vid glutenintolerans.

Fibrer finns rikligt i grönsaker, fullkornsris, glutenfria gryner, havre, rotfrukter och baljväxter. Niacin (vitamin B3) finns i kött, inälvsmat, nötter samt i baljväxter som bönor, linser och kikärter. Folsyra (vitamin B9) finns framför allt i mörkgröna bladgrönsaker som spenat och grönkål, men även i baljväxter, frukt och bär. Kobalamin (vitamin B12) finns i animaliska produkter som fisk, skaldjur, kött, ägg, mjölk och ost. För dig som vill säkerställa ett fullgott dagligt intag finns flera kosttillskott at välja mellan. Du kan läsa mer om tillskott för glutenintoleranta nedan.


Glutenfria livsmedel

 
Ljust Bovetemjöl
 
Havregryn
 
Spaghetti
 
Protein Pancakes

Tillskott vid glutenintolerans

För dig som vill komplettera din vanliga kost med ett kosttillskott finns det en stor mängd produkter att välja mellan. Välj glutenfria livsmedel rika på de viktiga vitaminerna och se ett tillskott som komplement till din vanliga kost. 

Niacin bidrar till en normalt fungerande ämnesomsättning, produktion av vissa hormoner samt till DNA-reparation. Niacin finns naturligt i fullkornsprodukter och eftersom många fullkornsprodukter innehåller gluten försvinner en källa till både fullkorn och niacin i och med en glutenfri kost.

Folsyra behövs för normalt fungerande celldelning och celltillväxt och är därför viktigt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Det rekommenderade intaget för gravida är 400 mikrogram per dag och för alla andra ligger rekommendationen på 300 mikrogram per dag. Folsyra finns både som enskilt tillskott och tillsammans med andra B-vitaminer i så kallade B-komplex.

Vitamin B12 bidrar till hjärnans och nervsystemets normala funktion och behövs även för blodbildningen. Vitamin B12 finns både som enskilt tillskott och i B-komplex tillsammans med andra B-vitaminer.

Kostfibrer är en typ av kolhydrater som bidrar till att hålla tarmarna igång. Fibrerna tas inte upp som näring i kroppen, men är trots det mycket viktiga för att tarmarna ska hållas igång och må bra. Vi behöver få i oss mellan 25 och 35 gram fibrer per dag och för dig som har svårt att få i dig tillräckligt finns flera olika fibertillskott som kan fungera som komplement till din kost.

Bra att veta

B-vitaminerna är vattenlösliga, vilket innebär att det är svårt att överdosera dem, då ett eventuellt överskott utsöndras med urinen. Eftersom niacin, folsyra och kobalamin alla tillhör familjen B-vitaminer kan du således välja att använda tillskott av dessa utan att behöva oroa dig för biverkningar.

Tillskott för glutenintoleranta

 
Diet Fiber
 
B12 500 Metylerad
 
Folsyra 400
 
Vitamin B-Komplex 50
 
MultiVitamin
 
Vitamin B-Komplex 100


Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vissa vitaminer och mineraler har kvinnor ett ökat behov av.
 
Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
 
Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Läs mer om de vitaminer och mineraler som vegetarianer och veganer bör tänka på.
 
Vitaminer för dig som tränar

Vitaminer för dig som tränar

Vitaminer är organiska föreningar som behövs i små mängder men är livsnödvändiga
 
När ska jag ta mina kosttillskott?

När ska jag ta mina kosttillskott?

Olika kosttillskott passar att intas vid olika tidpunkter på dygnet.
 
Hur tillverkas kosttillskott?

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
 
Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 
Stor guide: Att äta glutenfritt

Stor guide: Att äta glutenfritt

Här kan du läsa om gluten, den glutenfria dieten och om glutenintolerans.
 
Allt du behöver veta om B-komplex

Allt du behöver veta om B-komplex

Vad är ett B-komplex och vem behöver det? Det får du svar på i denna artikel.
 
Allt du behöver veta om alger

Allt du behöver veta om alger

Alger som spirulina och chlorella är mycket näringstäta av livsviktiga ämnen.
 
Alltid trött? Så blir du piggare

Alltid trött? Så blir du piggare

Känner du dig trött och orkeslös? Här får du tips på hur du blir piggare!
 
Därför pratar alla om spirulina

Därför pratar alla om spirulina

Spirulina är en av de mest näringsrika växterna man känner till.
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Behöver ungdomar äta tillskott och i så fall - vad behöver de?
 
Så går du ner i vikt

Så går du ner i vikt

Det enda du behöver veta för att lyckas med din viktnedgång.
 
Stor guide: Allt om magnesium

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 
Kosttips för tränande

Kosttips för tränande

För dig som tränar hårt och vill få bättre koll på kosthållningen.
 
Vitaminer och mineraler för atleter

Vitaminer och mineraler för atleter

Läs mer om vilka vitaminer och mineraler som är extra viktiga för dig som atlet.
 
Allt om superfrukten Acai

Allt om superfrukten Acai

Acaibäret är rikt på både näringsämnen och antioxidanter.
 
Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.