Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så påverkar vitlök hälsan

Vitlök är en omtyckt smaksättare i mat och bröd och har använts sedan urminnes tider. Vitlök har länge använts för att motverka förkylning, men faktum är att den doftstarka löken även kan ha positiva effekter på blodtryck och blodfetter.

  • Kort om vitlök
  • Vad innehåller vitlök?
  • Vitlökens hälsoeffekter

Kort om vitlök

Vitlök (Allium sativum) tillhör familjen liljeväxter och är en lök med långa anor. I Sverige odlades löken redan på vikingatiden och på medeltiden använde man vitlök för att behandla pest. Man tror att vitlöken ursprungligen härstammar från Central- eller Västasien och man vet att den användes i Kina samt i dagens Turkiet, Irak och Iran för tusentals år sedan. Även i Egypten har vitlöken använts som hälsobringande föda, bland annat under byggnationen av pyramiderna. I det gamla Grekland användes vitlöken av soldater för att bringa styrka och ge motståndskraft mot infektioner. Att vitlök har positiva effekter på hälsan och besitter antibakteriella egenskaper har man alltså vetat länge, men det är först i modern tid som man kunnat bevisa detta rent vetenskapligt.

Vad innehåller vitlök?

Vitlöken innehåller en rad olika ämnen, bland annat vitaminer och svavelföreningar. Det är de olika svavelföreningarna som ger vitlöken sin speciella lukt, och halten av dessa föreningar varierar beroende på vitlöken delas (krossas, pressas, hackas etc.) och hur den tillagas. När vitlöksklyftorna pressas eller krossas kommer de olika föreningarna fram tydligare och det blir också lättare för ämnena att verka. För att få ut den mesta effekten av vitlöken bör man inte tillsätta den till mat som har allt för hög temperatur, rekommendationen är att inte tillsätta vitlök till mat som är varmare än 40 grader.

Vitlöksklyftor innehåller stora mängder av föreningar som kallas för gamma-glutamylcysteiner. När dessa föreningar hydrolyseras eller oxideras bildas ett ämne som kallas alliin. Alliin i sin tur, spjälkas av ett enzym som heter allinas för att bilda ett ämne som kallas allicin. Allicin och andra, liknande föreningar, bryts sedan ner till andra föreningar som kallas för DAS, DAT och DADS. Vissa gamma-glutamylcysteiner omvandlas till S-allylcystein (SAC) som tillsammans med DAS, DAT och DADS står för många av de hälsoeffekter man kan koppla samman med vitlök.

Förutom dessa mer avancerade kemiska ämnen innehåller vitlök även flera vitaminer och mineraler, bland annat i form av vitamin C och K samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, kalium, fosfor, natrium och zink.

Vitlökens hälsoeffekter

Många av vitlökens hälsoeffekter kan tillskrivas de ämnen som presenterades i stycket ovan, det vill säga allicin, DAS, DAT, DADS och SAC. Allicin har antibakteriella egenskaper som förklaras av att allicin kan påverka ett enzym som reglerar fettsyrametabolismen i bakterier. Våra förfäder var alltså inte fel ute när de använde vitlök för att förebygga och behandla infektioner för tusentals år sedan. Det är dock viktigt att påpeka att de flesta studier som gjorts har utförts på möss, råttor eller kaniner och endast ett fåtal på människor. Med andra ord kan man inte vara helt säker på att vitlök har samma effekt på människor, även om det finns studier som indikerar det.

Ämnena som kallas DAS, DAT och DADS har visats kunna hjälpa till att sänka nivåerna av kolesterol och triglycerider i blodet hos personer som lider av förhöjda blodfetter (1). För att uppnå denna effekt sägs man behöva äta 2 g färsk vitlök om dagen, vilket motsvarar ungefär en vitlöksklyfta om dagen. Svavelföreningar likt DAS, DAT och DADS har även visats kunna sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Detta då de verkar kunna påverka levringstiden i blodet och göra det mer lättflytande, vilket i sin tur bidrar till att sänka blodtrycket och minska risken för blodpropp. För att få en blodtryckssänkande effekt av vitlök behöver man äta ungefär en klyfta om dagen.

Vitlök har i studier visats kunna påverka kroppens immunceller samt påverka utsöndringen av så kallade cytokiner i kroppen (1). Cytokiner är en typ av signalmolekyler som produceras av immunsystemet och som binder till receptorer på olika celler i kroppen. Detta ger i sin tur upphov till någon form av respons, exempelvis kan cytokiner initiera en inflammation i kroppen, eller reglera tillväxt eller sårläkning. Cytokinaktiveringen orsakad av ämnen i vitlök leder sannolikt till aktivering av cytokiner som påverkar immunsystemet.

Idag finns vitlök att köpa i många former. I matbutiken hittar vi färsk vitlök och kryddburkar med vitlökspulver. I hälsokostbutiken finns även kapslar och tabletter med vitlök, då ofta i högre koncentrationer än man får i sig om man äter vitlökskryddad mat.

Produkter med vitlök

 
Vitlökskapslar
 
Kyolic Original

Vitlök har idag inga kända bieffekter, förutom möjligtvis den mindre angenäma lukten. Man bör dock aldrig använda vitlök istället för vanlig medicin för att behandla exempelvis högt blodtryck eller höga blodfetter. Man bör heller inte kombinera ett högt intag av vitlök med föreskrivna läkemedel mot dessa åkommor. Vitlök verkar ha flera positiva hälsoeffekter, men bör inte ätas i för stora mängder av gravida. Förr i tiden användes vitlök för att framkalla abort och av säkerhetsskäl bör gravida därför vara försiktiga med vitlök i för stora mängder.

Referenser

[1] Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, Ortuño-Sahagún D. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Recept: Köttgryta med svamp och vitlök

Recept: Köttgryta med svamp och vitlök

Köttgryta med svart vitlök som ger en ny dimension till din matlagning.
  Recept: Rostad kyckling

Recept: Rostad kyckling

Snabb och välsmakande rätt med kyckling som huvudingrediens.
  Recept: Nudlar med tofu och ostronskivlingssås

Recept: Nudlar med tofu och ostronskivlingssås

En nudelrätt som passar dig som är vegetarian.
  Recept: Proteinrik kyckling med paprikaröra

Recept: Proteinrik kyckling med paprikaröra

Nyttig kyckling och paprikaröra med vitlök som fungerar antibakteriellt.
  Recept: Kyckling, potatis och ratatouille

Recept: Kyckling, potatis och ratatouille

Kyckling med ratatouille som är rik på antioxidanter.
  Recept: Kalorisnål gryta på torsk

Recept: Kalorisnål gryta på torsk

Härlig och kalorisnål gryta på torsk.
  Recept: Tacokryddad lax

Recept: Tacokryddad lax

Gillar du tacos har du hur en variant med lax istället för köttfärs.  
  Recept: Pulled chicken

Recept: Pulled chicken

Njut av mör och smakrik pulled chicken som tillagas på nolltid!
  Recept: Kyckling med sweet chili-sås

Recept: Kyckling med sweet chili-sås

Kyckling med chilisås som ger en smakrik hetta i maten och tillför C-vitamin.
  Recept: Kyckling och rostad pumparöra

Recept: Kyckling och rostad pumparöra

Härlig kyckling med färgglad pumparöra rik på fibrer och mineraler.
  Recept: Proteinrik kyckling med stekt ris

Recept: Proteinrik kyckling med stekt ris

Denna blandning med kyckling och stekt ris kan bli en ny vardagsfavorit!
  Tomatpasta med tonfisk

Tomatpasta med tonfisk

Ladda upp inför träningen med en god och proteinrik pastarätt med tonfisk.
  Proteinrik kycklingpasta med spenat

Proteinrik kycklingpasta med spenat

En hänförande god pastarätt med krämig sås av kyckling, tomat och spenat.
  Pestopasta med räkor

Pestopasta med räkor

En snabblagad, krämig pastarätt med smakrik pesto och räkor.
  Recept: Nyttiga fiskburgare

Recept: Nyttiga fiskburgare

Smakrika, krispiga och otroligt goda fiskburgare med obligatoriska tillbehör!
  Recept: Kyckling- och broccolikompott

Recept: Kyckling- och broccolikompott

Kyckling med broccoli kompott rik på kalcium.
  Recept: Nyttig lasagne

Recept: Nyttig lasagne

Nyttig och kalorisnål lasagne som både är krämig och har fantastisk smak. 
  Recept: Kyckling med kantarell och valnötsröra

Recept: Kyckling med kantarell och valnötsröra

Kyckling med potatis och en valnötsröra som ger dig tillskott av omega-3 och -6.
  Recept: Nötfärs med fiberrik blomkålskompott

Recept: Nötfärs med fiberrik blomkålskompott

Blomkålen är en utmärkt källa till C-vitamin och även K-vitamin och kostfibrer.
  Recept: Muskelbyggande kyckling med basilika

Recept: Muskelbyggande kyckling med basilika

Pinjenötter är en god smaksättare i denna rätt och dessutom källa till E-vitamin