Vad gör aminosyran L-lysin?

Lysin är en av de essentiella aminosyrorna som vi inte kan tillverka själva i kroppen och ingår precis som övriga aminosyror i proteiner, främst animalier. Lysin har länge studerats för dess påverkan på hud, hår och naglar.

  • Vad är lysin?
  • Tillskott
  • Var finns lysin?

Lysin

 
Core Lysine
 
Self Lysine
 
L-Lysine 500 mg
 
Core Lysine Pulver
 
Lysin 500

Mått med pulver och mjölk

Vad är lysin?

Lysin förekommer i kroppens kollagen, det protein som bygger upp cellvävnad så som brosk, hud och hår. Elasticiteten i vener, huden och annan vävnad är helt beroende av närvaro av lysin. Lysin hjälper även till vid upptaget av kalcium i tarmen, och har därför även betydelse för benstommens normala funktion. Lysin fungerar som en föregångare till aminosyran karnitin, som i sin tur ingår i kroppens mitokondrier där all förbränning av fett förekommer.  

Lysin har varit aktuellt i mycket forskning kring hur det kan påverka munsårsvirus. Något fastställt resultat finns ännu inte, men i forskningen har man utgått från hur ett virusangrepp går till. För att ett virus ska kunna attackera en cell och åstadkomma ett permanent virusangrepp krävs nämligen att lysinnivåerna i kroppen är låga.

För att undersöka hur tillskott av lysin kan påverka detta, genomfördes en studie* där runt 50 personer med munsårsvirus deltog. Hälften av gruppen fick lysintabletter tre gånger dagligen under sex månaders tid medan resterande i gruppen fick placebo. Lysingruppen kunde efter försöket uppvisa betydligt minskade symptom av viruset i jämförelse med kontrollgruppen. Dessutom reducerades läkningstiden signifikant.

Tillskott

Många som äter extra lysin i fri form (L-Lysin) upplever att de får starkare hår och naglar samt finare hud av detta. En del tar tillskott av lysin för att minska akneproblem, om detta fungerar eller inte måste du prova själv.

Lysin ingår som en del av proteinet i proteintillskott och säljs också som tillskott i ren form. Om du vill prova ett tillskott med lysin så observera att lysin i proteintillskott konkurrerar om upptaget i kroppen med de dussintals andra aminosyror som finns i proteintillskottet och har därför inte samma effekt som ett fritt tillskott av L-lysin. En vanlig dos är tre gram L-lysin en eller flera gånger om dagen.

Var finns lysin?

Lysin finns i alla animalier, det vill säga livsmedel som kommer från djur, som kött, ägg och mjölk, men även baljväxter innehåller en del lysin. Helvegetarianer som uteslutande äter sädesslag riskerar att få i sig för lite lysin och behöver tänka extra på att få i sig detta.

*Referenser: Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Griffth, Walsh, Myrmel, Thomson, Behforooz. 1987.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Guide: Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
 

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Läs mer om de vitaminer och mineraler som vegetarianer och veganer bör tänka på.
 

Det här är vitamin B12 (kobalamin)

Du som är helvegetarian behöver med stor sannorlikhet ett tillskott av B12.
 

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
 

Vi listar: Hälsofördelarma med vegetarisk kost

Att äta vegetariskt har flera hälsofördelar som du kan läsa mer om här.
 

Vad gör aminosyran L-glycin?

Glycin är en aminosyra som tros kunna påverka sömnen.
 

Så fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett vegetabilsikt protein fri från gluten och laktos.
 

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 

Guide: Det här är Raw Food

I denna artikel får du lära dig allt om raw food och dess fördelar.
 

Recept: Hampaproteinbar

Rawfood proteinbar med hampaprotein. RAW, vegan, laktos- och glutenfritt!
Visa fler