Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Vegansk Janssons Frestelse

Här är en vegansk variant på julbordsklassikern Janssons Frestelse. Du byter helt enkelt ut ansjovis mot aubergine som får stå några dagar i en god lag för att få rätt smaker. Resultatet blir en smaskig "Vegansson"!

Vegansk Janssons Frestelse, Vegansson, med aubergine istället för ansjovis.

Ingredienser vegansk ansjovis:
• 1 msk malen kanel
• 1/2 tsk malen kardemumma
• 4 krm malen kryddnejlika
• 5 lagerblad
• 1/2 tsk malen muskot
• 1/2 msk oregano
• 0.6 dl salt
• 1 msk sandelträ
• 2 dl socker
• 1 tsk malen svartpeppar
• 4.5 dl vatten
• 1 tsk malen vitpeppar
• 1 tsk ättikssprit (12 %)
• 1 st liten aubergine

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser utom aubergine i en kastrull och koka upp. Skala och hyvla sedan auberginen i tunna, ansjovisliknande bitar. Lägg ner bitarna i lagen medan den fortfarande är varm så att de mjuknar något. Låt stå i kylskåp i 3-4 dagar och rör gärna om någon gång per dag.

Ingredienser till Janssons frestelse:
• 1 omgång vegansk ansjovis på aubergine
• 10 st medelstora potatisar (mjölig sort)
• 1 stor gul lök
• 5 dl Oatly iMat eller liknande
• 0.5-1 dl ströbröd
• 2-3 msk mjölkfritt smör
• Salt och peppar
• Olja till stekning

Gör såhär:

Ställ in ugnen på 220 grader. Skala och hacka löken i fräs i lite olja i en stekpanna tills den blir mjuk. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Lägg en tredjedel av potatisen i botten på en ugnsfast form och lägg på hälften av löken samt hälften av auberginebitarna (spara lagen till senare!). Lägg på ytterligare ett varv med potatis, lök och aubergine och avsluta med ett lager potatis på toppen. Blanda grädden med 3-4 msk av lagen från auberginen och häll över gratängen. Strö på ströbröd och placera ut några klickar mjölkfritt smör på toppen. Grädda i cirka 60 minuter.

Tips på produkter

 
Mald Kardemumma
 
Lagerblad
 
Mald Svartpeppar
 
Raw ceylonkanel

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej