Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Bli av med din vintertorra hud

Den långa vintern är över men har lämnat huden torr, irriterad och grå. I den här artikeln får du en snabb guide till hur du enklast gör huden mjuk och fräsch igen.

  • Orsaker till vintertorrhet
  • Vårfin hud – hur gör man?

Orsaker till vintertorrhet

Efter en lång vinter är det vanligt att huden känns torr och grå. När solen och ljuset kommer på vårkanten är det därför många som känner sig tråkiga och bleka på både kropp och ansikte. Men vad är det egentligen som gör att man får torr hud på vintern?

En burk kroppsskrubb.Antagligen är det flera faktorer som samverkar och gemensamt bidrar till att huden blir torr. På vintern är luftfuktigheten låg och luften är ofta torr. Samtidigt faller snö som lämnar huden fuktig när man är ute. För att stå emot kylan klär vi oss i varma tröjor, halsdukar och mössor som gör att huden blir instängd under lager av tyg. Under vintern är det även vanligt med kraftiga väderomslag och temperaturerna kan skifta väldigt. Allt detta påverkar naturligtvis vår hud och resultatet blir ofta att huden känns torr, stramande, irriterad och oelastisk. Många får klåda där huden är torr och det är inte ovanligt att huden spricker och får så kallade självsprickor.

Vårfin hud – hur gör man?

Det är viktigt att man tar hand om huden under hela vintern. Ett tips är att försöka duscha mindre, eller i alla fall ta kortare duschar. Vatten har en uttorkande effekt på huden och med tanke på att årstiden i sig verkar uttorkande är det något man gärna vill undvika. Dessutom bör man undvika att ta långa bad, eftersom man då spenderar mycket längre tid i vattnet jämfört med om man duschar. Under vintern är det därför bättre att duscha än att bada.

För att ge huden fukt och näring bör man smörja in huden regelbundet. Det är inget konstigt att smörja in huden två gånger om dagen under de kallaste vintermånaderna. Ett tips är även att byta ut lätta bodylotions mot fetare krämer, eller ännu bättre – en torr olja som exempelvis mandelolja.

För att bli av med den torra hud som finns överst är det bra att regelbundet skrubba kroppen. Detta kan göras med hjälp av skrubbvantar, kroppsskrubb eller på salong i form av kemisk peeling. Vid en kemisk peeling låter man olika syror avlägsna de döda hudcellerna så att nya, friska celler kan komma fram. Om man väljer en kemisk peeling eller använder en skrubbprodukt hemma i duschen spelar ingen roll, man väljer det som passar en själv bäst.

Under vintern spenderar man sällan speciellt mycket tid utomhus och detta i kombination med att solen ofta är en sällsam gäst på himlen gör att huden oftast är blek när vårsolen börjar kika fram. En brun utan sol-produkt kan därför göra underverk för att man ska känna sig lite fräschare. Dessutom kan man välja att komplettera sin kost med betakaroten för att tidigt lägga grunden till en jämn solbränna. För många kan detta vara den sista boost man behöver för att känna sig vårfräsch på riktigt.

Mot vintertorrhet

 
Gentle Peeling
 
Betakaroten 50

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
 
Därför är omega-6 bra

Därför är omega-6 bra

Omega-6 är en fleromättad fettsyra som bl.a. är av vikt för vår cellfunktion.