Så sätter du träningsrutiner som håller i längden - Denice Mobergs 7 bästa tips
Hösten är här och lovar nytt liv och nya vanor. Gymmen är överfulla men allteftersom hösten övergår i vinter glesas de ut. Så hur gör man för att träningsglädjen ska hålla i sig även när motivationen tryter? Denice Moberg delar med sig av sina bästa tips för hur du kan lyckas med träningen i längden!
"Låt dig inte drivas av motivation, utan låt motivationen drivas av dig" menar fitnessprofilen Denice moberg.
Träningsprofilen Denice Moberg har lång erfarenhet av att jobba med både fysisk och mental hälsa. Hon är en av Sveriges största fitnessprofiler och har närmare en miljon följare på sitt Instagram-konto. Genom att låta livet ta plats och anpassa träningen efter vardagen lyckas hon med att upprätthålla träningsglädjen genom både toppar och dalar.
– Det är viktigt att justera träningen efter hur livet ser ut, säger Denice. Vill man ha träningen som en livsstil måste livet få komma emellan. Det gäller att acceptera det så att man inte ger upp bara för att det inte blir som man har tänkt sig.
1. Börja se dig som en person som tränar
När du börjar se dig själv som en person som tränar innebär det att du kliver in i ett djupare beslut, en identitetsbaserad förändring, snarare än ett ytligt löfte. Livet behöver ta plats ibland men har du intalat dig att du är en person som tränar kommer du fortfarande att vara det när tillfället kommer tillbaka. Det är en viktig psykologisk nyckel för hållbar utveckling och du kommer lättare att ta dig ur svackor när det känns som en självklarhet att du är en person som tränar – oavsett vad livet bjuder på.
2. Låt inte motivationen styra
Låt dig inte drivas av motivation, utan låt motivationen drivas av dig. Motivation är bara en känsla som vi jagar för att vi tror att vi presterar bättre när den finns där. Ofta söker vi den utanför oss själva, vilket gör att vi fastnar i väntan istället för att ta steg framåt. Vi blir passiva, och faller offer för omständigheterna. Men du behöver inte motivationen för att agera. Däremot kan du skapa rätt förutsättningar; en bra miljö, goda vanor och ett sunt mindset, som ökar chansen att du känner lust att fortsätta. Precis som ett frö växer i näringsrik jord, växer du genom att ge dig själv rätt inre och yttre stöd. Låt inte dagsformen styra, låt ditt syfte leda dig.
3. Sätt ett mål som känns
Fundera över varför du vill träna. Får det dig att må bra eller finns det någon annan anledning? Vill du känna dig stark, lycklig eller vill du springa ett lopp? Börja med att sätta ett mål som du är känslomässigt involverad i – ett mål som gör dig pirrig och som får dig att känna något. Annars blir det bara ytterligare en sak på listan över saker du ska göra.
Tips! Prova Denices Mobergs 5-dagars träningsschema!
Fundera över varför du vill träna – får det dig att må bra eller finns det någon annan anledning?
4. Gör det enkelt
Ju enklare saker är, desto roligare tycker vi att det är! Och när det är roligt tenderar vi att vilja göra mer av det. Då kommer vi automatiskt att utvecklas utan att vi behöver kämpa i motvind. Rent konkret kan det handla om att ta med träningsväskan till jobbet på morgonen så att det blir enkelt att gå och träna innan man kommer hem. Allt för att träningen ska bli av på ett smidigt sätt.
5. Hitta acceptans
Det gäller att hitta acceptans för att livet går upp och ner, och precis som vi tränar våra kroppsliga muskler så kan vi träna våra mentala muskler. En av dem är acceptans. Det är en avgörande mental förmåga att kunna släppa taget om det som är gammalt och blicka framåt, så att vi inte baserar våra framtida beslut på det förflutna. Ofta klandrar man sig själv när något går fel: “varför har jag ingen disciplin, varför klarar alla andra av det?”. Men alla idrottare har sina svackor, oavsett hur hög nivå man tränar på. Tricket är att hitta sina knep för att hålla sig flytande på ett sätt som är hållbart i längden. Ett av dom knepen är acceptans och att fortsätta ändå!
6. Tänk tvärtom
Vill du gå från stillasittande till vältränad kommer det att krävas engagemang och energi, men du kan agera på olika sätt. Att försöka se det svåra som lätt, och det tuffa som roligt kan hjälpa dig framåt. Det innebär att istället för att tänka att det gör ont när du tränar, kan du tänka att det är skönt. Just den där smärtan är faktiskt bra för dig, den utvecklar dig. Så istället för att tänka att du “klämmer in en träning på lunchen” kan du se det som att “vad härligt att jag har möjlighet att träna på lunchen idag, jag längtar tills jag kommer hem helt lugn och klar för dagen”. När du skiftar ditt mindset så kommer du att uppleva mer av det. Ditt fokus, din verklighet!
7. Se träningen som en investering
Tänk på träningen som en spargris som du fyller lite i taget där varje träningspass är ett mynt du lägger i. Även om det går några dagar utan träning finns allt du redan investerat kvar. Med tiden blir spargrisen full, och kroppen tackar dig. På så vis är inget bortkastat. På sikt gör även små insatser stor skillnad för hälsan - särskilt i jämförelse med att inte träna alls. Nyckeln är att se värdet i det lilla, men att hålla blicken på helheten. Precis som med sparande är det en investering i dig själv, oavsett takt.
Tips! Läs mer om hur du kommer igång med träningen efter uppehåll!