Nattljusolja

Med GLA

Nattljusolja är en gammal traditionell örtmedicin och används än idag som kosttillskott. Nattljusolja är rikt på GLA, en omega-6 som påverkar både vårt inre och yttre.

  • Nattljusolja och GLA
  • Användning och rekommendationer

Nattljusolja och GLA

Nattljus är en gul örtväxt som under lång tid använts inom naturmedicinen och används fortfarande idag. Från blommans frön får man fram nattljusolja, eller jättenattljusolja, som kallpressas och tas tillvara som hälsokost och hudvård. Nattljusoljan är uppskattad främst för sitt rika innehåll av gammalinolensyra, i dagligt tal GLA. GLA är en fettsyra som hör till familjen omega-6, och besitter flera åtråvärda egenskaper för oss.

Jättenattljusolja i kapslar

Användning och rekommendationer

GLA kan tillverkas till viss del av kroppen själv och förekommer även i vissa växter. Nattljusoljan är en av de vanligaste naturliga källorna och finns som tillskott både i flytande form och i kapselform. Många kvinnor som lider av besvär vid PMS och klimakteriet upplever en förbättring vid extra intag av nattljusolja. Den verksamma komponenten tros vara just GLA, eftersom det fungerar som en förelöpare till prostaglandin, en hormonliknande substans.

Det finns en del forskning som undersökt kopplingen mellan nattljusolja och klimakterie- och PMS-besvär. Resultaten går isär och antyder att mer forskning behövs för att förstå sambandet. Vissa symptom tycks kunna avhjälpas, medan andra är svårare att bevisa. I en studie* undersökte man hur intag av nattljusolja påverkade problemen med värmevallningar hos kvinnor i övergångsåldern. Under 6 veckor deltog 56 kvinnor, som alla hade lika hög nivå av värmevallningar, mätt av en flergradig skala med flera olika test. Försöksgruppen blev tilldelade antingen två kapslar dagligen med totalt 500 mg nattljusolja, alternativt placebo. Efter perioden undersökte man resultaten med samma skala av värmevallningar. Resultatet visade märkbart att gruppen som fått nattljusolja hade betydligt mindre problem med vallningarna, med en tydlig sänkning på alla de test som utfördes.

Studier har även visat att ett intag av GLA potentiellt kan vara en fördel vid fettförbränning. Exakt hur detta fungerar är inte helt kartlagt, men en studie* visar att försökspersoner som nyligen tappat mycket vikt, bättre kunnat bibehålla sin nya vikt. Detta i jämförelse med personer som inte ätit GLA och då lättare lagt på sig vikt igen.

Nattljus med sitt innehåll av omega-6 påverkar även vårt yttre. GLA tycks ha en lugnande verkan på både kropp och hud, och används därför ofta vid irriterad hud och hudproblem som akne och eksem.

Idag finns det inget rekommenderat dagsintag för nattljusolja och GLA. Tillskott med nattljusolja brukar ligga runt 100 mg GLA för 1 gram nattljusolja, vilket anses vara lämpligt vid behandling av PMS-besvär. För hudproblem kan kallpressad olja strykas direkt på huden.

*Referens: The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. F Farzaneh, S Fatehi, MR Sohrabi, K Alizadeh. 2013.

Gamma-linolenate reduces weight regain in formerly obese humans. MA Schrimmer, SD Phinney. 2007.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!