Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Unna dig choklad! Så nyttigt är kakao

Naturens bruna guld

De flesta av oss är överens om att kakao och choklad är något av det bästa som naturen skapat. Är det dessutom hälsosamt för oss, desto bättre! Här får du en gång för alla veta hur nyttig kakao egentligen är, och vilken sorts choklad du bör välja.

  • Hur framställs kakao?
  • Sunda ämnen i kakao
  • Vilken sorts choklad ska jag välja?

Råkakao

 
Kakaopulver Raw

Hur framställs kakao?

Kakaon har varit uppskattad under flera tusen år och har ansetts vara gudarnas föda, och dess latinska namn Theobroma cacao betyder just det. Kakaobönan växer över stora delar av Asien, Afrika och Sydamerika där klimatet är tropiskt. Kakao som vi gör choklad av finns i tre olika varianter: Criollo, Forastero och Trinitario. Träden blir flera meter höga och frukten växer direkt på stammen. En kakaofrukt är ungefär 20 centimeter lång, där alla bönor finns gömda inuti.

För att framställa kakao och choklad, plockar man fram bönorna ur frukten och låter de torka och rostas i olika steg. Bönorna varmpressas och filtreras, där man får fram kakaomassa och kakaosmör. Beroende på vilken choklad som ska tillverkas, blandas kakaomassan med olika delar kakaosmör. Rent kakaopulver är helt enkelt pulvriserad kakaomassa.

Sunda ämnen i kakao

Hur hälsosam kakaon är för oss är vida omdiskuterat, och de flesta av oss hoppas nog på att de revolutionerande tidningsartiklar som försäkrar oss om att choklad är nyttigt ska stämma. Allt från blodtryckssänkande och ökad lust till att främja immunsystemet har diskuterats.

Faktum är att kakao innehåller flera intressanta ämnen för oss. Här ingår flavonoler, ett slags antioxidanter som verkar aktivt för att neutralisera fria radikaler i kroppen. En annan typ av antioxidant är polyfenoler som också förekommer i kakao, ämnen som stimulerar kvävgas, vilket i sin tur medför att blodkärlen kan slappna av och därmed minska blodtrycket.

Choklad har även ansetts vara en riktig lusthöjare, och det är inte bara för att det är gott som vi blir glada, utan även på grund av att det innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan hjälper nämligen till att bygga upp serotonin i kroppen, en signalsubstans som reglerar känslan av att vi mår bra och känner sexlust. En smaskig chokladdessert kanske är att rekommendera på dejten nästa gång?

Till syvende och sist innehåller kakao även teobromin och koffein, som verkar uppiggande. Teobromin bidrar till vidgade luftrör, så att blodet lättare kan syresättas. Koffein verkar mentalt uppiggande och finns i kakaobönan precis som i kaffebönan, om än inte i lika stor mängd.

Vilken choklad ska jag välja?

Att kakao innehåller bra ämnen är det ingen tvekan om, men det beror dessvärre på vilken choklad du väljer. Generellt kan man utgå från att ju mörkare en choklad är, desto nyttigare är den, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte heller!

Vit choklad innehåller till största del kakaosmör, med tillsatt socker och inget av de nyttiga ämnena finns kvar. Vit choklad kan du äta bara för att du tycker om det om du är lagd åt det hållet, men du tjänar inget på att försöka jaga nyttigheter här.

Mjölkchoklad innehåller skiftande delar kakaomassa och kakaosmör, och har dessutom tillsatt mjölkpulver och socker för smakens skull. Även här är innehållet av nyttiga näringsämnen lågt, och du bör därför välja en mörkare sort om du vill få i dig antioxidanter. Väljer du mjölkchoklad får du i dig betydligt mer fett och socker än näring.

Mörk choklad förekommer som de flesta andra livsmedel i både bra och mindre bra kvalitet. Generellt innehåller mörk choklad mer näring, eftersom mer kakao har använts. Däremot är beteckningen "kakaomassa" på innehållsförteckningen väldigt diffus, eftersom det inte finns någon regel för hur stor del kakao och kakaosmör som ska ingå, och här kan istället prislappen ge en liten hint om vad som gäller. En mörk pralin i julasken är med andra ord inte lika kvalitativ som en mörk chokladkaka med 90 % kakao.

Råchoklad är det allra bästa alternativet för dig som vill ha den ultimata chokladbiten. Råchoklad är rena kakaobönor som krossats, utan att ha varmpressats. Eftersom många av de nyttiga näringsämnen som finns i kakaon från början förstörs av värmen, har råchokladen dessa bevarade. Anledningen till att man från början vill avlägsna dessa ämnen vid framställningen av choklad, är för att dessa även har en bitter smak som inte tycks passa in i godistillverkning. Äter du råchoklad känner du en tydlig skillnad på just bitterheten, och även hårdheten.

Slutsatsen blir att riktigt mörk choklad med hög kakaohalt samt råchoklad är de bästa alternativen om du vill tillföra nyttiga ämnen, resterande choklad får du lov att äta bara för den goda smakens skull. Om du känner dig besvärad av den mörka chokladens bitterhet, är ett bra tips att inte tugga på chokladbiten, utan låta den smälta sakta på tungan. Tänk också på att chokladens aromer kommer fram tydligt vid värme, och är en av anledningarna till att en mörk chokladbit smakar ljuvligt efter att du ätit en mustig chiligryta, medan den inte alls är lika god efter en kall sallad. Testa själv, och upplev skillnaden!

Värt att veta är att kakao och choklad är giftigt för både hundar och katter. Njut gärna av en chokladbit, men behåll den för dig själv!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Nyttiga chokladbollar med banan

Nyttiga chokladbollar med banan

Enkla chokladbollar på banan, kasein och havregryn.
 
Recept: Proteinchokladbollar

Recept: Proteinchokladbollar

Socker- och glutenfria chokladbollar med mycket protein.
 
Varför är havtorn nyttigt?

Varför är havtorn nyttigt?

Havtorn är ett bär fullt av nyttiga egenskaper du kan läsa mer om här.
 
Proteinrik varm choklad

Proteinrik varm choklad

Njut av en god kopp varm choklad i vinterkylan som är laddad med protein.
 
Stor guide: Allt du behöver veta om nyttigt fett

Stor guide: Allt du behöver veta om nyttigt fett

Lär dig grunderna om vad fett är och vad det har för funktion.
 
Recept: Ischoklad med kokosolja

Recept: Ischoklad med kokosolja

Ischokladen blir nyttig med kokosolja och sockerfri choklad.
 
Recept: Jordnöt- och chokladgodis

Recept: Jordnöt- och chokladgodis

Lyxig och lättlagad fudge med jordnötssmör och chokladprotein.
 
Recept: Havre- och chokladpudding

Recept: Havre- och chokladpudding

Havrepudding med chokladsmak som god frukostkick eller mättande mellanmål.
 
Protein chokladmuffins med mandelfyllning

Protein chokladmuffins med mandelfyllning

Chokladmuffins fullproppade med protein - inget tillsatt socker eller gluten.
 
Recept: Nyttigt bananbröd med protein

Recept: Nyttigt bananbröd med protein

Ett krämigt och proteinrikt bröd som smakar nästan som en kaka.
 
Recept: Kalorisnåla chokladtryfflar

Recept: Kalorisnåla chokladtryfflar

Krämiga och fantastiskt goda chokladtryfflar att avnjuta med gott samvete.
 
Recept: Glutenfri påsktårta med choklad

Recept: Glutenfri påsktårta med choklad

En enkel och lite nyttigare påsktårta som även är fri från gluten.
 
Recept: Proteinrik chokladbomb

Recept: Proteinrik chokladbomb

En underbar dessert med en dold gömma av smält choklad.
 
Mat för hjärnan

Mat för hjärnan

Vill du förbättra minnet eller koncentrationen? Här är maten du ska välja!
 
Pannkakstårta med citron, rostad kokos & chokladfrosting

Pannkakstårta med citron, rostad kokos & chokladfrosting

Härlig pannkakstårta på proteinpannkakor. Med citron, kokos och chokladfrosting!
 
Dadelchokladmousse med rostade hasselnötter

Dadelchokladmousse med rostade hasselnötter

Choklad och hallonmousse gjord på dadlar och kokosgrädde.
 
Recept: Proteinrika muffins med chokladfyllning

Recept: Proteinrika muffins med chokladfyllning

Muffins på Core Protein Pancakes med en klick Protein Spread Hazelnut i mitten.
 
Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Pimpa din kopp chagate med en gnutta kakao och kokosolja.
 
Livsmedel som sänker kolesterolet

Livsmedel som sänker kolesterolet

Här får du tips på ämnen och livsmedel som är bra för kolesterolet.
 
Så mycket förbränner du när du tränar

Så mycket förbränner du när du tränar

Så många kcal bränns vid träning och så lång promenad krävs för att bränna godis