Q10

Populär antioxidant

Q10 är ett viktaminlikt ämne som har flera funktioner i kroppen, och är därför populärt som tillskott av flera olika anledningar. Bland annat deltar det i energiproduktionen och förekommer i våra vitala organ.

  • Vad är och gör Q10?
  • Q10 som kosttillskott, för vem?

Vad är Q10?

Q10 är ett coenzym, ett kroppseget vitaminlikt ämne som förekommer i våra vitala organ och celler, bland annat i stora koncentrationer i hjärtat och immunsystemets celler. Den egna kroppstillverkningen sker i levern och vi får även i oss en liten mängd från maten, där rapsolja och makrill är två framstående källor. Produktionen i kroppen minskas med åren och börjar avta redan när vi är i 30-årsåldern. Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva orkeslöshet och i värsta fall även hjärt- och kärlproblem.

Oljekapslar i en makrillsburk

Q10 är verksam i cellernas mitokodrier, där all energiomvandling sker, så att kroppen kan använda energin från näringsämnena vi äter. Q10 medverkar till denna process och är en viktig komponent för att det ska fungera.

Även som antioxidant har Q10 är viktig roll, där det motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler. Q10 motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet, som i dagligt tal brukar benämnas som det onda kolesterolet.

På 1990-talet var det kosttillskott med Q10 som florerade på allas läppar och det sas vara bra för såväl hjärta och hjärna som för immunsystem och som uppiggande kosttillskott. Dess popularitet har fortsatt och nya studier kring dess verkan kommer med jämna mellanrum. I en av de senaste studierna* som genomfördes i Danmark, undersökte man patienter som medicinerades för hjärtsvikt. Över 400 patienter deltog, där hälften av dem utöver sin vanliga medicin även fick 300 mg Q10 dagligen under två års tid, medan resterande fick placebo. Det revolutionerande resultatet fastställdes till ca 43 % färre komplikationer för de som åt Q10 som kompletterande tillskott med slutsatsen att Q10 kan ha stor betydelse för hjärt- och kärlhälsan.

EKG Hjärta

Q10 som kosttillskott, för vem?

Q10 finns som separat tillskott och ingår även i kombinerade hälsokosttillskott. Q10 kan användas av den som vill säkerställa sitt intag av ämnet och kan speciellt gynna oss ju äldre vi blir för en normal hjärt- och kärlhälsa eller vid tillfällen då energinivån upplevs låg. Q10 kan även ätas som en antioxidant och för ett normalt immunsystem.

I kosttillskott benämns Q10 som ubikinon, som är namnet på Q10 i kemisk form. Det är lätt för kroppen att ta upp och motsvarar det ämne som kroppen tillverkar själv. Vill du testa ett tillskott med Q10 bör du veta att det är ett fettlösligt ämne som behöver närvaro av fett för att kunna tas upp. Ät därför Q10 tillsammans med en måltid.

Q10

Referenser:

* The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!