Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Därför är det bra att träna med kroppsvikten

-Tillbaka till urmänniskan

Föreställ dig urmänniskan. En hårig varelse som vi alla härstammar ifrån. Spola fram till något senare i tiden då evolution blåst utvecklingens varma vindar ner i halsen på denna skapelse och ställt den upp så att den nu står på två ben, precis som vi gör idag. Kanske har Mr. Evolution även fixat till och skalat av den bångstyriga hårväxten något också…

Som en naturlig del av vardagen använde denna vår förfader sin kropp till att svinga, klättra, hoppa, hänga, dra, trycka, m.m. Vår urmänniska använde sig av olika moment av rörelse för att ta sig någonstans och få saker uträttat. Vare sig det handlade om att klättra upp i ett träd för att hämta en smaskig frukt, eller kravla runt på marken för att följa upp ett spår.

Rörelse, alltså att förflytta oss och göra saker genom att använda HELA vår kropp (och inte bara delar av den) är en av de saker som vi var födda att göra och som för oss borde vara det mest naturliga som finns. Tyvärr är det inte alltid så, längre.

Evolution och rörelse

Fastän evolution får oss att utvecklas på oändligt många sätt så gör dess stormande framfart också så att vi glömmer. Glömmer att röra på oss och använda HELA vår kropp i rörelser som stimulerar HELA vårt system. Glömmer använda oss av våra kroppar på ett smart sätt som stärker vår p-p-proprioception (sorry, jag halkade med tungan) som är ett jättesvårt ord för vår förmåga om vår kroppsuppfattning för att kunna avgöra våra egna kroppsdelars position. Det betyder också vår sk. djupsensibilitet vilket är ett måste för att vi helt enkelt ska kunna hålla balansen. Något som de flesta av oss tar för givet och som jag själv varit mäkta skyldig till.

Så vad har det här att göra med att träna med kroppen? Om du gissade på ALLT så är det mitt i prick. Och med att träna med kroppen menas att träna utan vikter och att använda hela sin kropp till att inte bara förbättra sin fysik och styrka för att vända huvuden på stranden, utan mer än något annat för att skapa en bättre kroppsmedvetenhet.

Kroppsmedvetenhet, the mind-body connection

Man brukar många gånger tala om något som kallas mind-body connection, alltså hur sinne och kropp samspelar, och att man stärker det genom styrketräning. Vill man stärka det ännu mer så släng vikterna åt sidan för en stund och börja träna med kroppen istället. Det är en väldigt säker väg att gå för att skaffa sig en bättre känsla för sin egen kropp och hur man uppfattar den.

Det lustiga med det här är att många som tränar med vikter, och som gärna har gjort det i många år, finner det förvånande vilken utmaning det kan vara att ge sig på ren kroppsviktsträning och att kunna behärska sin kropp i denna nya rymd. Många är såklart skeptiska till en början (ofta otroligt nog för att det verkar vara enkelt) men finner stor värde i det när de väl sätter igång (och förstår att skenet kan bedra).

Kroppsviktsträning kan se enkelt ut för den oinvigde men det enda som egentligen är enkelt är att känna ödmjukhet inför den oändliga utmaning som att träna med sin egen kropp kan presentera för en.

Ofta finner man också en helt annan typ styrka som vikter inte kan ge på samma sätt. Något som såklart behövs upplevas för att kunna förstås. Med det här menas såklart inte att styrketräning med vikter inte är bra, tvärtom, det menas bara att det finns en annan värld som de flesta nog hade mått otroligt bra av att upptäcka.

Men för att upptäcka den så gäller det att vara ”stor” nog att göra det. Man skulle rent av kunna säga att för att skaffa sig en större flexibilitet (som man får genom kroppsviktsträning) så måste man först vara flexibel nog för att ge sig på det till att börja med.

Träna med kroppen VS med vikter

Med kroppsviktsträning rör du som oftast dig själv genom en rymd, medan med vikter är man oftast relativt still medan man istället då rör vikten genom en rymd. Det är såklart stor skillnad på de två och en kombination av båda är därför ett bra alternativ. Det ena behöver absolut inte förta det andra.

Jämför pull-ups med latsdrag till exempel. När vi gör latsdrag så drar vi stången med vikten genom en rymd, fram och tillbaka, medan kroppen är still. När vi däremot gör pull-ups så blir det tvärtom och vi drar då kroppen genom en rymd medan stången är och förblir still.

Det finns såklart många exempel på det här men det räcker antagligen med ett för att förstå skillnaden. Nähä, inte det. Vill du ha ett till? Ok, ta bänkpress där man pressar en skivstång genom en rymd och jämför med armhävningar där man istället rör kroppen genom en rymd. Att träna med kroppen utan redskap ger större kroppsmedvetenhet, en medvetenhet som expanderar och ökar ju mer man gör det och som förs över i all annan träning/sporter man gör.

I Arnold Schwarzeneggers självbiografi Arnold: the Education of a bodybuilder, berättar den forna Mr. Universum själv hur han, tillsammans med andra österikiska kroppsbyggare, började med att träna med kroppen utan redskap, och utomhus dessutom. Arnold är ju känd för att ha en extremt välutvecklad mind-body connection, något som experimenterande med den egna kroppen, på land och i vatten, och inte bara med vikter kan frambringa.

Från urmänniska till medveten urmänniska

Vi skulle kunna sätta ihop en lista här som skulle kunna inkludera en massa fördelar med att träna med kroppen som redskap. Men vad är meningen med det när du antagligen redan vet att det är bra. Och när du väl ger dig på det och således inleder ett nytt spännande förhållande med något som alltid funnits dig till hands – din kropp – så kommer det vara värt det flera gånger om. Som du vet är alla bra förhållanden något vi ständigt måste jobba på.

Experimentera med egen kroppsviktsträning och lär känna din kropp på nytt och var uppmärksam på vad som händer och hur det känns i den när du rör dig genom olika övningar. Eller varför inte pröva några roliga yogaövningar  för att bli mer medveten om kroppen?

Upptäck och bli medveten om rymden runt omkring dig samtidigt som du rör dig genom en kroppsviktsövning. Hoppa så högt det bara går och ställ dig sen på händer mot en vägg och gör handstående armhävningar. Fatta tag om en trädgren nästa gång du är ute och bara häng där en stund, släpp sen taget med ena armen och se hur länge du kan hänga kvar. Möjligheterna är oändliga… bara fantasin sätter gränser.

Det bor en slumrande urmänniska i dig som inte vill något hellre än att hoppa, klättra, svinga och dra. Jag tror det är dags att väcka den håriga rackaren och låta honom dela med sig av sin naturligt inbyggda visdom. Vad tror du?

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Så mycket förbränner du när du tränar

Så mycket förbränner du när du tränar

Så många kcal bränns vid träning och så lång promenad krävs för att bränna godis
 
Därför är psylliumfrön bra för magen

Därför är psylliumfrön bra för magen

Psylliumfrön är rika på fiber och används vid magproblem och viktminskning.
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt och var du vill med gummiband! Lätt att ta med och ger resultat!
 
Därför pratar alla om spirulina

Därför pratar alla om spirulina

Spirulina är en av de mest näringsrika växterna man känner till.
 
Kost: Därför är fett viktigt för dig som tränar

Kost: Därför är fett viktigt för dig som tränar

Därför behöver du fett när du tränar.
 
Därför är linfröolja bra

Därför är linfröolja bra

Linfröolja är rikt på omega-3-fettet ALA och vitamin E!
 
Så tränar du löpning - sprint

Så tränar du löpning - sprint

Lär dig hur du bör äta och träna för att utvecklas som sprinter.
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!
 
Vitaminer för dig som tränar

Vitaminer för dig som tränar

Vitaminer är organiska föreningar som behövs i små mängder men är livsnödvändiga
 
Därför behöver kroppen fibrer

Därför behöver kroppen fibrer

Lär dig vad fibrer är och vad det har för funktion.
 
Därför är aminosyror bra för din träning

Därför är aminosyror bra för din träning

Enskilda aminosyrorna en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen.
 
Träna med Magnus Samuelsson - ett utmanande benpass

Träna med Magnus Samuelsson - ett utmanande benpass

Utmana dig i benstyrka och explosivitet med Magnus Samuelsson.
 
Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Lär dig vad kolhydrater är och hur de fungerar.
 
Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
 
Styrketräning för dig som konditionstränar

Styrketräning för dig som konditionstränar

Hur kan en konditionstränande dra nytta av styrketräning? Svaret får du här.
 
Så undviker du att bli sjuk när du börjar träna

Så undviker du att bli sjuk när du börjar träna

En hård igångsättning av träning kan lätt leda till att man blir sjuk.
 
Nå beachformen - Ät rätt

Nå beachformen - Ät rätt

Planera din kost och träning och låt det här bli sommaren du kommer i form!
 
Därför är fiskolja bra för oss

Därför är fiskolja bra för oss

Fiskolja innehåller fett som bidrar till hjärtat och hjärnans normala funktion.
 
Därför snackar alla om: Chiafrön

Därför snackar alla om: Chiafrön

Chiafrön är rika på protein, kostfibrer och omega-3.
 
Träningsprogram: Träna ben hemma

Träningsprogram: Träna ben hemma

I den andra delen av vår benträning går vi vidare med mer avancerade övningar.