Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Skaffa och behåll dina träningsrutiner

Tankarna om att börja regelbundet är något som många känner väl igen sig i, men det är lätt att lova, desto svårare att hålla. Här går vi igenom våra bästa tips för att komma igång med nya träningsrutiner, och hur du sedan håller fast vid dem!

  • Att göra en förändring
  • Hitta rutinen
  • Tips för dig som kämpar

Passande kosttillskott

 
Core Vitamins
 
Core Gainer
 
Core Whey Protein
 
Core BCAA Powder
 
Core EAA Powder
 
BCAA med Koffein
 
Core Casein

Att göra en förändring

En tränad och stark kropp är vad många av oss drömmer om, och det märks inte minst på januari månads försäljningsrekord på våra träningsanläggningar runt om i landet. Dessvärre sinar ofta besöken framåt slutet av februari. Vill vi ha resultat krävs det att vi skaffar oss träningsrutiner, och att vi håller oss till dessa mer än bara i januari.

Hör du till skaran som inte tränat på länge, eller bara tränar i perioder, kanske du tycker att ett liv med regelbunden träning verkar svårt att hålla fast vid. Faktum är att de flesta som tränar tvärtom tycker att livet blir enklare med träning, och svårigheten ligger i själva förändringen. Du kommer att få kämpa den första månaden för att hitta rutiner som passar dig, men sedan kommer det att flyta på precis som med tandborstningen.

Hitta rutinen

För att hitta träningsrutiner som passar dig, behöver du se över ditt dagliga schema med arbete, familj och vardagsliv som inte går att ändra på. Den resterande tiden bör du anpassa efter dina träningspass.

Var realistisk när du lägger upp en plan över dina nya träningsvanor och vilken typ av träningsform som passar sig. Kan du ta dig till ett gym regelbundet eller behöver du träna hemma och utomhus? Lever du ett liv där du kommer att hinna med 4-5 pass per vecka eller behöver du begränsa det till 2-3 pass per vecka? Har du periodvis mycket att göra, bör du även förutse det och planera för mer träning under lugna perioder och mindre träning under stressiga perioder. Alla veckor behöver inte se likadana ut!

Börja långsamt och undvik att gå ut för hårt. Det allra vanligaste misstaget är att vi intalar oss själva att vi ska träna hårt, länge och ofta redan från dag ett, vilket ofta bara resulterar i en ökad skaderisk eller infektionsrisk med avbruten träning till följd.

Ta en vana i taget. Börja med det du tycker är viktigast och få in det i dina vardagsrutiner. När denna aktivitet känns som en vana, lägger du till ytterligare en aktivitet, ända tills du befinner dig på den nivå du önskar.

Börja med träningen och låt kosten komma efter. Många som vill starta upp ett hälsosammare liv vill både komma igång med träningen på en betydligt högre nivå än man är van vid, samtidigt som man börjar äta drastiskt mycket mindre eller nyttigare. Detta är dock en stor förändring för kroppen, och äter du mindre än du brukar men rör dig mer än vanligt, kommer du att känna en besvärande hunger och det är sällan lyckat för att motivera sig till att fortsätta. Börja med att få upp träningsrutinerna, så kommer kosten ofta med efter hand, när du känner på vilken energinivå du behöver ligga.

Tips till dig som kämpar

Tycker du att det är svårt att motivera dig själv till att träna, eller om du efter några veckor känner att motivationen tryter, finns det flera tips som kan göra det hela lite roligare.

Sätt upp en utmaning en bit fram i tiden, som kräver att du tränar hårt för att klara av, och för en träningsdagbok där du antecknar träningspass och dina framsteg. En klar motivation att vilja fylla i! Idag finns det även ett stort urval av appar att ladda ner, där du ser hur mycket du tränar och kan hämta inspiration från andra.

Har du svårt att ta dig upp ur soffan på kvällen efter middagen? Planera upp veckans träningar och boka in pass med en Personlig Tränare eller en coach. Då är det mycket svårare att avboka i sista stund, och du får dessutom hjälp att utvecklas. Ett annat hett tips är att träna med en kompis, som du också behöver boka med. Perfekt för dig som vill förena nytta med nöje! Välj helst en kompis som strävar åt samma håll. Har du istället svårt att hitta tid i ditt stressiga vardagsschema, gäller det att planera väl och hellre träna ett kortare pass än att hoppa över det helt!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  5 anledningar att träna på semestern

5 anledningar att träna på semestern

5 tips på hur du undkommer dina värsta ursäkter för att träna på semestern.
  Vi listar: 8 vanligaste nybörjarmisstagen

Vi listar: 8 vanligaste nybörjarmisstagen

Vi listar de åtta vanligaste nybörjarmisstagen i gymmet som du bör undvika.