Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Så optimerar du dina studier med hjälp av rätt kost och träning - 5 tips för en hälsosam livsstil

För att klara av krävande studier behöver du ha en livsstil som gör gott för både hjärnan och kroppen. Genom kost och träning kan du lyckas bättre med dina studier och hålla dig frisk och pigg under tiden. Här har vi samlat 5 enkla tips för att må bra under studietiden!

Killar och tjejer som sitter vid ett runt bord och studerar. Optimera dina studier med en livsstil som gör gott för både hjärna och kropp.

1. Bra rutiner

Studietiden kan variera mycket från år till år och vecka till vecka. Vissa veckor har du koll på tillvaron för att sedan dyka ner i långa studietimmar under tentaperioderna. För att orka med på ett så bra och effektivt sätt som möjligt är det viktigt att försöka hålla sina rutiner. Att bryta av plugget med ett kortare träningspass eller kanske en löprunda kan göra stor skillnad för hur resten av dagen går och hur mycket kunskap du kommer kunna ta in. Så steg ett kan kännas enkelt men det är förmodligen det allra viktigaste: gör ett schema över dina dagar där du lägger in tid för både återhämtning, träning och studier så ska du se att de goda vanorna blir lättare att hålla.

2. Näringsrik mat för mental prestation

Hjärnan är ett organ som kräver mycket energi för att orka hålla igång och så mycket som 20 % av vår energiförbrukning går åt till just hjärnan. Precis som att vår kropp behöver näringsrik mat för att fungera så behöver även våra hjärnor det. Så vad kan du göra för att optimera funktionen av just din hjärna? Det finns många nyttiga livsmedel och näringsämnen som har extra positiva effekter på just hjärnan.

Fet fisk är rik på omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. DHA är särskilt viktigt för hjärnan då den bidrar till normal funktion hos hjärnans neuron. För foster och barn är omega-3 helt nödvändigt för att hjärnan (och ögonen!) ska utvecklas normalt. Omega-3 har många andra funktioner i kroppen och vi rekommenderas äta fisk och skaldjur tre gånger i veckan för att tillgodose vårt behov av dessa fettsyror. Har du svårt att få i dig tillräckligt är ett kosttillskott med omega-3 att rekommendera!

Mat som är bra för blodsockret är viktigt då vi vill kunna fokusera längre stunder i sträck. Hjärnan använder nämligen glukos som bränsle, vilket betyder att för att kunna koncentrera dig en längre tid måste du se till att du får i dig tillräckligt med kolhydrater. Svängningar i blodsockret kan även göra dig trött. Ett hjälpmedel för att hålla blodsockret i balans kan vara mineralet krom som du kan få i dig genom att äta till exempel musslor, tonfisk, nötter eller ta ett kromtillskott.

Både salvia och ägg har visat sig ha positiva effekter på minnet. Salvia innehåller kamosinsyra vilket bidrar till att minska nedbrytningen av signalsubstansen acetylkolin. Acetylkolin är involverad i just minne och inlärning. Ägg är fullt av näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det innehåller mycket protein, vitamin B och E samt mineralerna jod, fosfor, zink och selen. Förutom det innehåller det kolin, ett ämne som liknar B-vitamin, och som behövs för kroppens produktion av just acetylkolin. Kolin förekommer ofta i kosttillskott för minnet.

Mörk choklad har studerats för sitt innehåll av flavonoider och sina antioxidativa egenskaper. Forskare har sett att efter intag av mörk choklad har blodflödet till den grå massan i hjärnan ökat (3) och av denna anledning spekuleras det i om kakaons flavonoider kan vara gynnsamma för personer med exempelvis demens eller som haft en stroke. Det krävs mer forskning för att veta om mörk choklad även fungerar i förebyggande syfte, men om man gillar mörk choklad kan man med största sannolikhet njuta av en bit med gott samvete.

Tips! Lär dig ännu mer om vilken mat som är bra för hjärnan.

3. Träning för energi och fokus

Som student är det lätt att bli stillasittande och det kan ta emot att lämna skrivbordet för att ägna sig åt någonting annat. Men faktum är att motion både har en positiv inverkan på vår sinnesstämning och underlättar inlärningen (2). När vi rör oss och motionerar utsöndras hormon som har en positiv inverkan på vår sinnesstämning så att vi blir piggare och gladare och det kan till och med minska risken för depression. För att uppnå dessa effekter krävs inte mycket utan en 40-minuters promenad tre gånger i veckan kan göra underverk för ditt mående! Forskning visar att även ett enstaka träningspass förbättrar uppmärksamheten, koncentrationsinlärningen och långtidsminnet hos vuxna (2).

4. Sömn och återhämtning

Det är när vi sover som hjärnan och kroppen återhämtar sig allra bäst. Sömnen påverkar din förmåga att lära dig nya saker och minnas det du redan lärt dig. Enstaka nätter med sämre sömn är ingen fara men att långvarigt lida av sömnbrist kan ha stor påverkan på inlärningen.

GABA finns naturligt i kroppen och är ett ämne som har en lugnande effekt. Men om du däremot stressar under en längre period, har sämre kostvanor och får sömnbrist kan nervsystemet hamna i obalans vilket kan sänka dosen av GABA i kroppen.

Rosenrot tillhör den grupp växter som kallas adaptogener. Ordet adaptogen kommer från engelskan “to adap” vilket betyder att anpassa sig. Rosenrot har effekt på bland annat mental prestation och trötthet och det är många som upplever sig mer mentalt skärpta och mindre trötta vid intag av rosenrot.

Magnesium deltar vid avslappningen av våra muskler. Ett för lågt intag av magnesium kan märkas på neuromuskulära funktioner, såsom avslappningsförmågan när vi sover, muskelspänningar och muskelkramp.

Aktiv återhämtning
Vila behöver inte innebära att inte göra någonting utan att röra på sig för att få aktiv återhämtning kan ge mycket mer än att sitta stilla. En promenad eller ett lättare yogapass kan ge energi i vardagen.

Tips på aktiv återhämtning:

  • En rask promenad på 30 minuter rensar både hjärnan och får igång blodcirkulationen
  • Yoga låter dig röra på hela kroppen och får igång en lugn och skön andning
  • Simning i lugnt tempo kan vara ett bra sätt att varva ner på och förhoppningsvis underlätta sömnen.

5. Kosttillskott för hjärnan - För fokus och mental skärpaKosttillskott för hjärnan - För fokus och mental skärpa

Allting samverkar i kroppen men vill du lägga extra fokus på din hjärna finns det en del ämnen som kan vara spännande att kika närmare på.

Rosenrot har en lång historia som läkeväxt och hör till gruppen adaptogener. Det bedrivs mycket forskning om rosenrot och dess effekter på mental prestation och fokus (1). Många som äter rosenrot upplever en mental skärpa redan 45 minuter efter intagandet, men det behövs fler studier som bevisar effekten.

B-vitamin, även kallat pyridoxin, är ett viktigt vitamin för kroppens normala energiomsättning samt är nödvändigt för omsättningen av protein. Vitaminet bidrar även till ett normalt fungerande immunsystem, nervsystem samt till bildandet av röda blodkroppar, vilket i sin tur motverkar trötthet och utmattning. Vitamin B6 är ett vattenlösligt vitamin som inte lagras i kroppen och behövs därför intas via en mångsidig kost eller i form av tillskott.

Tyrosin och dopamin - Dopamin fungerar som en neurotransmittor i hjärnan och spelar en central roll i flera viktiga fysiologiska processer i kroppen. Dopamin är särskilt avgörande för reglering av sömn, uppmärksamhet, minne och inlärning. Produktionen av dopamin börjar i binjurarna, med aminosyran tyrosin som grundläggande byggsten. Därför väljer många att ta tillskott av tyrosin när de strävar efter att optimera sin mentala prestation.

Zink har en viktig roll för nervsystemets funktion och till normal kognitiv funktion, som är hjärnans mentala funktioner som tänkande och minne.

Förslag på tillskott

 
Core Omega-3
 
Core Omega-3+
 
Core Zink
 
Magnesium Citrat
 
Diet Caps+
 
Core GABA
 
GABA Mega Caps
 
Vitamin B12
 
Core Rosenrot

REFERENSER:

  1. Mao J, Xie S, Zee J, Soeller I, Li Q, Rockwell K, Amsterdam J. 2015. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. (Hämtad 2023-06-07)
  2. Artikel från Jönköping University. 2020. Träning gör dig smart.(Hämtad 2023-06-07)
  3. Kiyotaka Nemoto, Keisuke Kokubun, Yousuke Ogata, Yasuharu Koike, Tetsuaki Arai, Yoshinori Yamakawa. 2022. Dark Chocolate Intake May Reduce Fatigue and Mediate Cognitive Function and Gray Matter Volume in Healthy Middle-Aged Adults. (Hämtad 2023-08-22)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 
Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
 
Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 
Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 
Träningsschema för 2 dagar i veckan

Träningsschema för 2 dagar i veckan

Kom igång! Träningsprogram för 2 dagar i veckan.
 
Nå beachformen - Ät rätt

Nå beachformen - Ät rätt

Planera din kost och träning och låt det här bli sommaren du kommer i form!
 
Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
 
Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Det finns många anledningar till att börja träna helkroppsträning.
 
5 tips för ökad muskelmassa

5 tips för ökad muskelmassa

Fem viktiga och enkla tips för att öka muskelmassan
 
När ska jag ta mina kosttillskott?

När ska jag ta mina kosttillskott?

Olika kosttillskott passar att intas vid olika tidpunkter på dygnet.
 
Träningsprogram: Axlar och armar

Träningsprogram: Axlar och armar

Träningsprogram för axlar och armar, med superset!
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
Så når du fitnessformen med rätt kost och träning

Så når du fitnessformen med rätt kost och träning

Kom i fitnessform - vi tipsar om bäst kost och träning för uppbyggnadsfasen.
 
Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Få dig ett par snyggt muskulösa ben likt en hockeyspelare och testa detta pass!
 
Aerob och anaerob träning: skillnader och fördelar

Aerob och anaerob träning: skillnader och fördelar

Lär dig skillnaden mellan aerob och anaerob träning!
 
5 träningstips för ökad muskelmassa

5 träningstips för ökad muskelmassa

Fem tips för att hjälpa dig öka din muskelmassa.
 
Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
 
Så ökar du din fettförbränning

Så ökar du din fettförbränning

Så bränner du fett samtidigt som du bibehåller din muskelmassa.