Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Välj rätt produkt för fettförbränning

Att komma i form och bli av med några extrakilon är för många en välprioriterad målsättning under vissa perioder i livet. Det finns inga genvägar till en svarvad figur, men det finns en hel del produkter som kan gynna dina resultat och beroende på viken metod du väljer finns det olika kosttillskott som kan komplettera din fettförbränning.

  • Fettförbränning med fokus på träning
  • Fettförbränning med fokus på diet
  • Fettförbränning inför tävling

Fettförbrännare för tränande

 
BURN
 
Diet Carnitine
 
Diet Synephrine
 
Garcinia Cambogia
 
Diet Green Tea
 
Diet Forskolin

Fettförbränning med fokus på träning

Tränar du redan mycket och vill svarva figuren genom att minska i fettvikt, är den enklaste och roligaste metoden att träna sig i form. Här gäller det att få in mycket fettförbränningsträning, såväl lågintensiva powerwalks som intervallträning i någon konditionsform. För att undvika att samtidigt förlora muskelmassa behöver du se till att äta en större andel protein i dina måltider och minska ner på kolhydrater och mättat fett. Att räkna kalorier är ditt bästa verktyg här, för att kunna mäta att du gör av med mer kalorier än du få i dig men samtidigt får i dig tillräckligt mycket näring för att orka träna. Vill du komplettera din träning och kosthållning med dietprodukter, finns det några ämnen du kan leta efter.

Träning på cykel

Klassiska fettförbrännare med ett komplex av verksamma ämnen fungerar oftast alldeles utmärkt här. De flesta av dessa produkter innehåller koffein, som ger en mentalt uppiggande effekt så att du kan få mer energi till att träna ännu hårdare. Dessutom innehåller de en kombination av olika växtextrakt, aminosyror och vitaminer med olika egenskaper.

Chiliextrakt, capsaiciner, är ett ämne som finns både i separata tillskott och som verksamt ämne i fettförbränningstillskott. Capsaiciner som finns i chilifrukter har en temperaturhöjande effekt i kroppen, och det är därför vi ofta känner oss lite varma när vi äter stark mat. Genom denna effekt tänker man sig att mer energi går åt till att producera värme och på så vis medverkar det till energiförbrukningen.

Synefrin anses kunna påverka det centrala nervsystemet och det räknas därför till stimulantia, även som det är en mildare variant än exempelvis koffein. Precis hur synefrin fungerar krävs det fortfarande fler studier för att kunna fastställa, men ämnet har liknats vid vårt kroppsegna adrenalin, som utsöndras vid träning och vid tuff stress. Detta tillstånd för med sig en tydligare alerthet, samtidigt som hungerkänslorna minskar. Det skulle i så fall vara ultimat för dig som vill träna dig i form.

Karnitin är en aminosyra som främst marknadsförs för fettförbränning. Karnitin har nämligen en central roll i cellernas mitokondriter, där all förbränning sker och energi skapas. Karnitin har därför tillskrivits två olika epitet, både som fettförbrännare och för uthålligheten. Ett tillskott med karnitin är därför utmärkt att ta precis innan din morgoncardio.

Grönt te är rikt på katekiner, bland annat EGCG som fått mest uppmärksamhet. Detta har en kraftigt antioxidativ verkan, och det finns även studier som påvisat resultatet att EGCG motverkar nedbrytningen av adrenalin och noradrenalin i kroppen. Teorin är då att dessa två signalsubstanser kan verka i kroppen ytterligare en tid medan vi tränar och ett tillskott med grönt teextrakt kan därför vara intressant för dig som tränar hårt.

Forskolin är ett ämne som utvinns från örten Coleus forskohlii och är en fettförbrännare och testestoronhöjare. Den fettförbrännande effekten som forskolin har är att det höjer cAMP-nivåerna i kroppens celler. Dessa förhöjda nivåer är förknippade med fettförbränning. I vanliga fall är cAMP-nivåerna förhöjda vid träning eller när man äter lite.

Fettförbränning med fokus på diet

Vill du gå ner i vikt genom att i första hand äta enligt en kalorirestriktiv diet, finns det flera vägar att gå. Ett alternativ är att rätt och slätt dra ner på kalorierna och minska på portionsstorlekarna, och här behöver du kunna räkna kalorier för att lyckas. Ett annat alternativ är att justera måltiderna och prioritera protein och grönsaker framför fett och kolhydrater, så att du får i dig mindre kalorier men ändå kan äta en hyfsad mängd mat. För dig som vill göra det enkelt för dig och veta precis vad du får i dig finns måltidsersättningar att tillgå. Dessa består vanligtvis av shakes och soppor och är kraftigt kalorireducerade. Oavsett vilken metod du väljer, kommer du åtminstone till en början känna dig hungrig och lättare bli godissugen, vilket förmodligen kommer bli ditt största problem i denna diet och det är också här som olika tillskott kan hjälpa dig.

Proteinrik måltid

Gröna kaffebönor fick ett stort uppsving för ett par år sedan när Hollywoods stjärnelit uppmärksammade detta som ett fettförbränningsmedel. Gröna kaffebönor skiljer sig från svarta kaffebönor på många sätt. Grönt kaffe innehåller inte en lika kraftig mängd koffein, men desto mer klorogensyra. Man tror att klorogensyra kan hjälpa till att hämma glukosupptaget i kroppen och därmed även begränsa blodsockerstegringar till viss del.

Hallonketon går ofta hand i hand med grönt kaffe, men det finns också som enskilda tillskott. Hallonketoner har studerats för sin effekt på fettförbränningen, där teorin varit att dessa kan bete sig på samma sätt som kroppsegna ketoner men utan att du behöver vara i ett fastetillstånd. Ketoner utsöndras nämligen vid brist på mat, exempelvis fasta, svält eller extrema lågkaloridieter. Studierna* har då visat att hallonketoner kan öka utsöndringen av samma komponenter som signalerar till kroppen att frisätta ketoner.

Krom är ett välkänt tillskott i viktminskningssammanhang. Detta mineral bidrar till att stabilisera blodsockernivåerna i kroppen, vilket i sin tur bidrar till att motverka sockersug. Krom kan därför gynna dig som kämpar med en lågkaloridiet och vill motverka att falla för lockande frestelser.

Fibertillskott innehåller glukomannanfiber. Denna fibertyp har en svällande förmåga i magen, så att maten i magen tar större plats och tar längre tid att bryta ned. Det resulterar i att du lättare blir mätt på din måltid och håller dig mätt längre och du äter dessa fiber i mat eller tillskott.

Fettförbrännare för diet

 
Diet Fiber
 
Krom 200
 
Grönt Kaffe
 
Diet Hallonketon
 
Diet Green Coffee

Fettförbränning inför tävling

Inför tävlingar där viktklasser har stor betydelse, är det många som till en början startar med fettförbrännande träning och diet, men ju mer tävlingen närmar sig, vill man även bli av med så mycket vätska som möjligt. Då gäller det att du håller dig till din diet och letar efter ämnen som kan verka vätskedrivande.

Maskros är ett växtextrakt med hög halt bitterämnen och har flera hälsosamma egenskaper. Maskrosextrakt används ofta i detoxdieter och är även populär bland personer som vill gå ner i vätskemängd inför en tävling där man tävlar i viktklasser.

Mjölon växer i snår och har länge använts som naturmedel. Idag finns det sällan som ett separat tillskott men ingår ofta i örttillskott som riktar sig till tävlingsdieter eller detoxdieter.

Vätskedrivande

 
Maskrosrot Extrakt
 
Waterloss
 
Detox Te

Prova dig fram till det ämne som bäst motsvarar dina förväntningar för att hitta det som passar just dig bäst.

Referenser:

The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. NA Ratamess, JA Bush, J Kang, WJ Kraemer, SJ Stohs, VG Nocera, MD Leise, KB Diamond, AD Faigenbaum. 2015.

Eight weeks of supplementation with a multi-ingredient weight loss product enhances body composition, reduces hip and waist girth, and increases energy levels in overweight men and women. HL Lopez, TN Ziegenfuss, JE Hofheins, SM Habowski, SM Arent, JP Weir, AA Ferrando. 2013.

*Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes. KS Park, 2010.

Anti-obese action of raspberry ketone. C Morimoto, Y Satoh, M Hara, S Inoue, T Tsujita, H Okuda, 2005.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Guide: Välj rätt proteinpulver

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 
Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
 
Så ökar du din fettförbränning

Så ökar du din fettförbränning

Så bränner du fett samtidigt som du bibehåller din muskelmassa.
 
Nå beachformen - Ät rätt

Nå beachformen - Ät rätt

Planera din kost och träning och låt det här bli sommaren du kommer i form!
 
Välj rätt fett och olja

Välj rätt fett och olja

Smör, margarin eller kokosolja? VIlket fett är bäst till vad? Lär dig mer här!
 
Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.
 
Så väljer du rätt proteinbar

Så väljer du rätt proteinbar

En guide till vilken bar du ska välja beroende på just dina behov.
 
Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
Välj rätt måltidsersättning

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning är ett snabbt och effektivt sätt att gå ner i vikt.
 
Vad är Inositol: Guide & produkttips

Vad är Inositol: Guide & produkttips

Inositol tillhör B-vitaminerna och ingår i förbränningen.
 
Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
 
Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
 
Så hänger koffein och fettförbränning ihop

Så hänger koffein och fettförbränning ihop

Utöver den uppiggande effekten så påverkar koffeinet även din ämnesomsättning.
 
Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
 
Så fungerar CLA och fettförbränning

Så fungerar CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
 
Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Syefrin kommer från pomeransskal och används i tillskott för fettförbränning.
 
Så påverkar kolin fettförbränningen

Så påverkar kolin fettförbränningen

Kolin deltar i fettförbränningen och kan även påverka minnesförmågan.
 
Hallonketon och fettförbränning

Hallonketon och fettförbränning

Hallonketoner används som fettförbrännare och är Hollywoddelitens favorit.
 
Guide: Välj rätt gainer

Guide: Välj rätt gainer

En guide till hur du väljer rätt gainer för dig.