Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Fördelar med morgonpromenaden

Tidiga morgonpromenader innan frukost har länge varit ett vanligt knep att förbränna fett på. För många som vill deffa är det en mycket behagligare typ av fettförbrännande träning än t.ex. löpning, och att gå och njuta av naturen eller stans tystnad på morgonkvisten är inte heller fel. Men frågan är hur mycket man faktiskt får ut av denna morgonpromenad och vilka hälsofördelar promenaderna har. Man kan även fråga sig hur mycket det spelar roll om man äter sin frukost före eller efter promenaden. Dessa frågetecken ska vi försöka reda ut i denna text.

  • Promenera för att bränna fett
  • Morgonpromenad - innan eller efter frukost?
  • Lågintensiv träning på bästa sätt

Utrustning

 
Viktmanschetter
 
Wrist Weights

Promenera för att bränna fett

Att promenera har många hälsofördelar och många hälsomedvetna väljer mer än gärna att ta en powerwalk istället för att ta bilen, bussen eller tunnelbanan till jobbet för att ta del av alla hälsoeffekter. Att ta en promenad varje dag kan exempelvis hjälpa dig att hålla vikten eller till och med fungera som ett bra hjälpmedel när målet är att gå ner i vikt och bränna fett. Går du exempelvis i 30 minuter förbränner du ca 135 kcal om du promenerar med ett lättare tempo. Om du väljer att öka tempot kan du få upp förbränningen till ca 164 kcal per halvtimme. Går du sedan en promenad om dagen kan du alltså förbränna mellan 945 till 1148 kcal per vecka, vilket är ganska mycket om man jämför med om du hade tagit bilen eller bussen.

Förutom detta kan regelbundna promenader (på minst 30 minuter) bidra till en minskad risk för flertalet hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2 diabetes. Dessutom kan promenader hjälpa dig som sover ytligt att sova bättre eftersom lågintensiv träning hjälper kroppen att slappna av. Tänk dock på att inte ge dig ut på en allt för sen powerwalk eftersom detta kan ge motsatt effekt på sömnen.

Morgonpromenad - innan eller efter frukost?

Det råder stor förvirring över huruvida det bästa är äta innan promenaden eller att äta efter promenaden, och det finns många som antyder att man kan förbränna mer fett genom att ta sin morgonpromenad före frukosten. Teorin bakom detta är att om du tar en morgonpromenad i snabbt tempo på tom mage efter nattens fasta när ens blodsocker- och insulinnivåer är låga så optimeras förbränningen av kroppens fettreserver. Vissa marknadsförare påstår även att en låg intensitet under promenaden säkerställer att det är fett du förbränner och inte maten som finns i magen. Det sistnämnda är dock mycket tveksamt då energin från maten lagras som glykogen i musklerna och inte i magen.

Att de låga blodsocker- och insulinnivåerna skulle påverka fettförbränningen finns det dock mer vetenskapligt stöd för. Insulin är nämligen ett hormon som frisätts från de pankreatiska cellerna i bukspottkörteln efter att vi ätit då blodsockret är högre. Insulinet triggar sedan absorptionen av glukos (blodsocker) i musklerna och levern för att blodsockernivåerna ska kunna sänkas. Utöver detta stimulerar insulinet även fettcellernas upptag av fettsyror. Fettcellerna kan sedan konvertera dessa molekyler till triglycerider vilket är kroppens huvudsakliga fettlagringsmolekyler. Med andra ord främjar insulin den metabola processen lipogenesen som enkelt kan förklaras som fettinlagring, samtidigt som det motverkar den fettförbrännande processen (lipolysen). Hur pass mycket låga insulinnivåer kan påverka förbränningen under din morgonpromenad är dock oklart, men antagligen gör det inte så stor skillnad om du har ätit innan eller om du äter efter din promenad.

Dock möjliggör en morgonpromenad två träningspass per dag. Ett lågintensivt pass på morgonen för extra fettförbränning och kondition, samt ett tuffare eftermiddags/kvällspass lite senare på dagen. Med andra ord är det verkligen värt att ta sig upp ur sängen en halvtimme tidigare varje dag för att ta del av promenadens alla fördelar för både figur och hälsa!

Lågintensiv träning på bästa sätt

Är man vältränad kan promenaderna kännas allt för lätta och näst intill meningslösa, men det finns många redskap du kan använda för att göra den lätta promenaden lite tyngre. För det första kan du självklart öka tempot, börja gå på promenadsträckor där det finns många uppförsbackar och så vidare, men du kan även lägga på mer vikt. Har du en backpacker ryggsäck kan du exempelvis fylla den med vattenfyllda petflaskor eller något annat som väger lite grann. Tycker du att detta är för hårt för ryggen finns det även speciella viktvästar man kan köpa där vikterna är jämnt fördelade över både fram- och baksida.

Utöver detta kan man använda sig utav viktmanschetter som man kan fästa runt anklarna för att gå mer bentyngd så att varje steg får lite mer motstånd. Du kan självklart även kombinera flera av de ovanstående tipsen för att hitta den promenadform som passar dig bäst för att få ut det mesta av din tid.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Kondition: Kom igång med träningen

Förbättra din kondition och ta del av de positiva effekterna.
 

Kondition: Optimera din träning och kost

Optimera din kosthållning och träning för att förbättra din kondition.
 

Kondition: Så gör du uppladdning inför lopp

Ladda upp rätt inför konditionsinriktad tävling och prestera på topp.
 

Styrketräning för dig som konditionstränar

Hur kan en konditionstränande dra nytta av styrketräning? Svaret får du här.
 

Så får du bättre kondition med kosttillskott

Optimera din konditionsträning med rätt kosttillskott, för maximala resultat.
 

Vi listar: Hälsofördelarma med vegetarisk kost

Att äta vegetariskt har flera hälsofördelar som du kan läsa mer om här.
 

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
 

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 

Går det att omvandla fett till muskler?

Vi lär dig över hur du omvandlar fett till muskler!
 

5 tips för ökad fettförbränning

Öka din fettförbränning med enkla metoder.
 

Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbetor är fulla av nitrater, gynnsamt för dig som tränar uthållighetssport.
 

BeachForm för tjejer - Del 1

Kom i sommarform med hjälp av detta fyrastegsprogram!
 

Så kommer du i beach-form - del 2

Steg 2 i stegprogrammet Kom i beachform, för dig som vill nå toppform.
 

Kost för bordtennis

Hur ska du ladda inför en pingismatch? Finn svaret och mycket mer här.
 

Kom i form - för dig som är nybörjare

Kom i from till sommaren med vårt trestegsprogram. Denna del är för nybörjaren.
 

Bränn fett genom styrketräning

Läs om hur du kan boosta din fettförbränning genom styrketräning!
 

Fitnesscoachen tipsar: Så får du maximal muskeltillväxt

Bygg maximal muskelmassa, med heta tips från coachen Martin Gilck!
 

Fitness för tjejer: Diet

Deff innebär fettförbränning och kaloriunderskott, ett måste för fitnessformen.
 

Vad är bäst - aminosyror eller protein?

Vad är fördelen med att äta aminosyror kontra att äta proteinpulver?