Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Vägen mot guldet - Längdhopparen Thobias Montler

Vi träffar högaktuella Thobias Montler för att prata om sommarens stora mästerskap, framgångsfaktorer, mental hälsa och hans egen väg mot guldet. Thobias Montler är 28 år gammal och innehar det svenska rekordet för längdhopp inomhus. I sommar väntar flera stora mästerskap och förväntningarna är höga.

Thobias Montler flyger i luften mitt i ett längdhoppThobias Montler är svensk mästare i längdhopp inomhus.

Att satsa på friidrotten har inte alltid varit självklart för Thobias Montler. Hans längdhoppsresa började redan när han var barn, men då var det svårt att ta sporten på allvar. Han skojade mest runt med kompisar, men kanske var det just det som gjorde att han tyckte det var så roligt.

– Många kom med sina föräldrar och hade spikskorna i händerna, redo att köra sin träning. Jag kom dit i strumpor och drog av skorna direkt, sprang barfota och lekte. Jag tror det var viktigare i den åldern att ha kul. Sen kunde man bli allvarlig lite senare.

Thobias tränade länge både friidrott och fotboll, och det var inte helt klart för honom vilken sport han skulle välja att satsa på. Thobias hade själv siktet inställt på fotbollen, men efter att ha vunnit ett lopp som sjuåring, Kalvinknatet, kom en friidrottstränare fram och föreslog att han skulle testa på friidrott. Sagt och gjort, Thobias testade friidrott och vann sin allra första tävling.

– Då fick jag mersmak för att vinna och tyckte att det var kul redan då. Min pappa var lite mer för friidrott än fotboll så han pushade lite åt det hållet också.

Men det var fortfarande inte helt givet att lägga fotbollen åt sidan. Thobias gick på fotbollsskola ett tag, och det gick riktigt bra. Då började han luta mer mot fotbollen trots att han fortfarande tränade friidrott. År 2016 var en lågpunkt för Thobias inom friidrotten, och fotbollen fanns fortfarande där som en plan B.

– Det fanns fortfarande tid att satsa på fotbollen, så jag köpte fotbollsutrustning igen och började gå ner till fotbollsplanen istället.

Men Thobias föräldrar var fortfarande inställda på friidrott, och övertalade honom att fortsätta med friidrotten och testa vingarna i USA. Äntligen lossnade det och Thobias hoppade för första gången över åtta meter under en tävling i Jacksonville, Florida. Det var början på en imponerande karriär där han sedan dess fortsätter att förbättra sig, med ett svenskt rekord som en av hans största meriter.

Thobias Montlers personbästa på 8,38 meter är nuvarande svenskt rekord i längdhopp inomhus.

– Det krävdes en liten down-period för att hitta tillbaka till friidrotten men det var nära att det blev fotboll igen.

Det som drivit Thobias till att fortsätta med friidrotten är just att vinna och hamna på pallen. Det har varit drivkraften ända sedan barnsben. Det faktum att han hade ett så bra umgänge inom friidrotten gjorde att han tyckte det var väldigt roligt att komma till träningarna. Även om han som barn inte tog det på allvar så gjorde det mycket för motivationen att träningarna var så roliga.

– Från att jag var liten har jag gillat att vinna och att stå högst upp på pallen, det är en stor drivkraft. Men jag hade också ett bra umgänge som liten, det var kul att komma till träningarna, men jag tog absolut inte friidrotten på allvar.


Vad är längdhopp?

– Längdhopp bygger på att du ska kunna hoppa långt, och är en kombination av spänst och snabbhet. Man bygger upp en ansats som brukar vara på 30-40 meter och på den sträckan ska du ha byggt upp mycket fart. När du kommer fram till plankan och den vita zonen, så ska du vara så långt fram på plankan som möjligt utan att det blir övertramp. Sen lyckas ta dig så långt ut i gropen som möjligt. Så hoppa så långt du bara kan i en sandgrop!

Hinder, styrkor och vägen till framgång

Hur blir man framgångsrik inom längdhopp?

– Du behöver ha lite talang för det, men vissa delar kan du såklart träna upp. Sedan är det vissa genetiska grejer, som att du ska ha spänsten i kroppen, orka stå emot vissa belastningar och ha en grundsnabbhet. Jättesvårt att säga men du måste ha rätt förutsättningar, rätt längd, rätt vikt, rätt mindset. Det är mycket som spelar roll – men framförallt tycka att det är kul och våga satsa!

Hur har du blivit framgångsrik inom längdhopp?

– Jag har alltid haft en liten talang, alltid tyckt att längdhopp är kul och har alltid strävat efter att bli så bra som möjligt. Har haft folk runt omkring mig som gjort att jag alltid tyckt det är kul att träna friidrott. Jag har vågat pusha mig själv till att bli bättre, jag har kämpat på, krigat. Det är inte alla säsonger som gått spikrakt uppåt men då har man ändå kämpat och krigat för att ta sig vidare. Till slut hittar man något nytt som gör att det släpper och då tar man nästa steg.

Thobias Montlers placeringar genom tiderna
EM-silver inomhus 2019, 2021, 2023

EM-silver utomhus 2022

VM-silver inomhus 2022

Guld i Diamond League 2021

Svenskt rekord inomhus på 8.38m 2022

Vikten av förberedelse inför tävling

Thobias betonar vikten av det långa förarbetet innan tävlingen. Han menar att det är svårt att påverka tävlingsresultatet innan tävlingen börjar. Det är främst alla träningstimmar i friidrottshallen som kommer påverka resultatet, så det gäller att ha en tro på sig själv och lita på att man kan.

Dagarna innan tävling är det viktigt att förbereda sig själv och att ta hand om sin kropp. Thobias menar att det är viktigt att sova, äta och dricka ordentligt. Väl på tävlingsdagen gäller det sedan att fokusera.

– Gå in i din egen bubbla och fokusera på det du ska göra. Det brukar man klara av ganska bra på tävlingar. Alla runt omkring är där för samma sak och både respekterar och pushar varandra så det brukar bli väldigt bra.

Thobias menar att det är mycket viktigt att ge kroppen den näring den behöver för att kunna prestera. Hans favoriter bland kosttillskott är just nu kreatin och kasein. Kreatin är ett värdefullt tillskott att använda i perioder av högintensiv träning, då det spelar en viktig roll för att öka prestationsförmågan både vid styrketräning och vid uthållighetsträning. Kasein är ett vassleprotein som utsöndras långsamt i kroppen och motverkar muskelnedbrytning.

– Just nu kör jag stenhårt på kreatin och kasein, jag är i en fas när vi tränar väldigt hårt och tufft och det blir svårt att fylla på dom depåerna. Jag har väldigt svårt att gå upp i vikt ibland, då är kreatin perfekt eftersom det hjälper mig att samla mer vätska i kroppen och gör att jag får en högre vikt vid träning – en vikt som samtidigt är väldigt lätt att banta av igen. Så fort jag slutar med kreatin så är det väldigt mycket vätska i kroppen som släpper. Det räcker med att dra iväg på träningsläger och så svettas man ut det mesta och kan få effekten av att bli lite lättare. Så de två är mina favoriter just nu!

Thobias nämner att han har svårt att gå upp i vikt men att han med kreatin kan bygga upp lite mer vätska i kroppen. Det beror på att kreatin lagras i våra muskler, vilket medför en ökad vätskeansamling som kan resultera i viktuppgång. Vätskan försvinner sedan om du slutar äta kreatin.

Balans mellan träning och vardag

Thobias beskriver skaderisken inom längdhopp som stor. Det är en balansgång mellan att hela tiden träna hårt för att pusha sig själv, och undvika att slita ut kroppen. Ett felsteg kan snabbt resultera i en skada som påverkar hela ens karriär.

– Vi tränar väldigt mycket. Om man inte har koll på hur sliten kroppen blivit och råkar göra fel på en träning kan det snabbt ske en skada. Då skulle det kunna bli några månader framför sig med operation eller liknande – så det gäller att väga av träningsbelastningen rätt.

Thobias väljer ofta bort andra aktiviteter för att hålla sig skadefri och frisk. Hittills har Thobias som tur är hållit sig relativt skadefri. Att tävla på elitnivå inom friidrott är att ständigt avstå saker för friidrottens skull, men samtidigt försöka ha roligt och njuta av livet. Det kan vara svårt att hitta den balansen.

– Man vågar inte leva livet fullt ut alltid. Jag åker exempelvis inte skidor och är ofta hemma på helger för att inte riskera att bli sjuk. Det blir en typ av uppoffring, vissa av ens kompisar lever en annan typ av liv och då kan man inte alltid vara en del av det på alla sätt. Så det är den största utmaningen, att få det sociala att funka också.

Thobias Montler om sina största styrkor

– Min största styrka är snabbheten på banan. Jag tillhör de snabbaste i världen i just längdhopp. Jag är inte snabbast om jag går upp och tävlar i 100 meter löpning, det skulle kunna bli problematiskt. Men min snabbhet är en styrka inom längdhopp. Sen finns det andra moment man måste få in i ett hopp, man ska inte bara vara så snabb som möjligt i längdhopp. Styrka, snabbhet, det mentala, våga satsa och acceptera pressen som det kommer med. När man presterar bättre och levererar bättre så kommer förhoppningar och förväntningar. Media är ofta på en med att man bör prestera och liknande. Att jag kan acceptera att pressen kommer har nog också varit en styrka.

Thobias Montler springer på banan innan ett längdhoppThobias Montler menar att hans största styrka är snabbheten på banan.

Inre styrka för framgång

Thobias menar att inre styrka är extremt viktigt för att klara av både press och motgångar. Det gäller att ta hjälp när man behöver det och använda sig av personerna runt en.

– Inre styrka är avgörande. I vilket moment du än landar i så krävs det att du har inre styrka. Både när det går bra och mindre bra. När det går bra så kanske du väljer att pusha lite hårdare och åker med där. När det istället går lite sämre, ska du åka med det, och våga ta dig igenom det. Samtidigt som du blir bättre så ska du kunna hantera pressen på banan. Det är en stor boll att hålla koll på, på olika sätt. Det är upp till var och en hur man hanterar det. Man får ta de resurspersoner man har runt omkring sig för att göra det bästa av det.

Thobias betonar vikten av att vara öppen till hjälpen som finns att få, och att det krävs mycket eget arbete med det mentala.

– Vi har vissa resurspersoner som vi kan ta hjälp av. Men man ska själv vara öppen för att ta emot hjälp, du måste vara öppen och släppa in dem. Det kan vara en svårighet. Man ska inte tro att en idrottspsykolog kan lösa allt utan att man själv jobbar med sitt mentala. Man måste också lita på en person som du inte känner alls och det kan vara en svårighet. Man får ta sina egna vägar. Vissa vill ta hjälp medan andra vill grotta ner sig i sitt eget och lösa det. Jag har kört lite blandad kompott.

Vägen mot guldet

Thobias Montler tog mellan 2019 och 2023 fyra raka silvermedaljer inomhus, en trend som dessvärre bröts efter inomhus-VM 2024. Men nu ser Montler mot nya mål.

Hur ser din väg ut mot guldet?

– Träna rätt, må bra. Omge mig med folk som jag trivs med. Få livet att fungera på bästa sätt och på alla plan, både träningsbiten och det sociala. Det är mycket som ska passa in. Många fokuserar på att bara träningen ska vara så bra som möjligt men så kommer du hem och har inte det sociala, sitter själv i lägenheten och då grottar man ner sig själv på fel sätt. Det gäller att ha ett pussel som funkar på alla sätt, så det vill jag bygga upp så bra som möjligt. Även omge mig med personer som har fokus på samma mål.

Månaderna innan tävling förbereder sig Thobias tillsammans med sin tränare och lägger upp en detaljerad träningsplan. Thobias tycker om att åka iväg på träningsläger, gärna till Malagakusten i Spanien. Efter träningslägret åker han sedan direkt till destinationen för tävlingen för de allra sista förberedelserna. För att känna sig förberedd precis innan tävlingen så har Thobias en del små ticks som han använder för att känna sig mentalt redo. Han berättar att han har en viss ordning han alltid gör dem i.

– Fyra timmar innan tävling ska jag äta, varken tidigare eller senare. Alltid vänster sko som ska på först, innan högern. Det ska alltid finnas en energidryck inne på banan som man kan sippa på innan man ska hoppa. Det ger egentligen ingenting för det tar minst en halvtimme innan man får effekten men den ska vara där, den ska bara stå vid väskan. Vet jag att jag kan bocka av de grejerna så vet jag att det kommer bli bra. Det är både bra och dåligt. Det blir jobbigt ibland om man inte hittar den där energidrycken, då får man direkt lite stress och då får man ringa någon som får ett uppdrag att hitta en energidryck till mig!

Våga satsa, du kommer bara ångra dig om du inte gett full gas hela vägen

Vilket är ditt stoltaste ögonblick?

Vi ber Thobias Montler berätta om sitt stoltaste ögonblick under karriären hittills, och Thobias vet direkt vilket ögonblick han vill berätta om. Han lyser upp medan han berättar.

– Mitt VM-silver inomhus! Det var en bra inomhussäsong och målet var givetvis att ta medalj där. Tävlingen drog igång och jag kände mig i bra form, tog mig vidare till de tre sista omgångarna och låg sexa men i sista hoppet går jag upp och tar hem nytt svenskt rekord och VM-silver! Väldigt bra avslutning på den säsongen och mycket som bockades av där!

Hur har sporten hjälpt dig utvecklas på ett personligt plan?

– Den har tagit mig ut i världen och jag har skaffat många nya vänner utomlands och i Sverige. I ett “vanligt” liv kanske man vanligtvis bygger en vänskapskrets där man är, eller där man växt upp. I friidrottsvärlden träffar man folk överallt och bygger relationer utanför Sverige. Man blir sitt eget varumärke, man bygger upp mot sponsorer, man bygger upp en karriär som idrottare och vad som ska komma efter karriären. Det har hjälpt mig på många olika plan och gett mig ett annat liv än det traditionella.

Vilka råd skulle du ge till unga människor som drömmer om att bli framgångsrika inom sin sport?

– Där finns egentligen bara ett svar och det är att man ska ha kul under resan. Våga satsa, du kommer bara ångra dig om du inte gett full gas hela vägen. Om du inte vågar kommer du att undra “om du gjort si och så, var hade du varit då?” Är du nyfiken, testa! Våga satsa och ha kul!

Tips! Fortsätt följa Thobias väg mot guldet på instagram @thobiasmontler

Thobias favoriter

 
Core Creatine
 
Core Creatine Pro
 
Core Casein
 
Creatine Caps Pro
 
Casein Portionspåse

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vägen mot guldet - Kulstötaren Axelina Johansson

Vägen mot guldet - Kulstötaren Axelina Johansson

Läs om Axelinas väg mot guldet, hur ser den ut och hur övervinner hon motgångar?
 
Vägen mot guldet - Tiokamparen Fredrik Samuelsson

Vägen mot guldet - Tiokamparen Fredrik Samuelsson

Möt tiokamparen Fredrik, och läs om hans historia om vägen mot guldet.
 
Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Möt aktuella friidrottaren Gabriel Wallmark och ta del av hans väg mot guldet.
 
Thobias Montler - Längdhopp

Thobias Montler - Längdhopp

Thobias Montler är en friidrottare specialiserad på längdhopp, lär känna honom!
 
Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!
 
Så behåller du energin under Vasaloppet

Så behåller du energin under Vasaloppet

Ladda upp på rätt sätt och behåll energin under hela Vasaloppet med dessa tips!
 
Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Vägen till fitnessformen börjar med muskeluppbyggnad.
 
Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Träna bröst och axlar efektivt hemma med enbart gummiband som redsakp.
 
Hemmaträning ben - med gummiband

Hemmaträning ben - med gummiband

Träna ben hemma med enbart gummiband som redskap
 
Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft med hantlar är ett måste om du vill bygga starka axlar med volym.
 
Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft tränar främst baksida lår.
 
Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 
Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
 
Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Träningsprogram för att bygga upp muskelmassan. Detta är del 1 i tema Beachform!
 
Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Ställer lägre krav på koordinationen och bra nybörjarövning i gymmet.
 
Kabelcrunch (cable crunch)

Kabelcrunch (cable crunch)

Vill du utmana dina situps med mer vikt ska du testa denna övning!
 
Knäböj (Squats)

Knäböj (Squats)

Knäböj är en av basövningarna i gymmet
 
Träningsprogram: Mage

Träningsprogram: Mage

För ett hett sixpack: Avsluta ditt träningspass med dessa övningar för magen!
 
Kabelflyes (cable flyes)

Kabelflyes (cable flyes)

Cabelflyes är en ultimat övning för bröstmuskulaturen, i cabelcross.