Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Vägen mot guldet - Kulstötaren Axelina Johansson

Vi möter friidrottaren Axelina Johansson – hur ser hennes resa mot guldet ut, och hur övervinner hon motgångar? Axelina är redo att ta sig an utmaningarna som väntar med hård träning, smart återhämtning och mental styrka.

Porträtt på Axelina Johansson. Vi möter Axelina Johansson, en kulstötare med flera meriter i bagaget.

Axelina Johansson är en friidrottare specialiserad på kulstötning, som är mitt uppe i sin säsong inför sommarens och höstens stora tävlingar. Hon började sin resa inom friidrott redan som 7-åring och ägnade sig då åt alla grenar. När hon var 13 år fick hon problem med sina knän, vilket gjorde att det blev naturligt att övergå till enbart kastgrenarna. Axelina märkte tidigt att hon var duktig på det och speciellt kulstötning, vilket blev grenen hon valde att satsa på.

- Det jag tycker är roligast med att stöta kula är att det finns så mycket man kan utveckla. Kulstötning är både en styrkesport men också en tekniksport vilket gör att man kan både stöta längre genom att bli starkare men också genom att ha bättre teknik.

Vi ber Axelina beskriva grenen kulstötning, som att det är för någon som aldrig hört talats om grenen förut.

- Kulstötning är en friidrottsgren som går ut på att stöta en kula så långt som möjligt från en ring. Damernas kula väger 4 kg och herrarnas kula väger 7,26 kg.

Hur blir man framgångsrik inom kulstötning?

Axelina berättar att vägen till framgång i kulstötning inte är en rak linje, utan en resa som kräver tålamod och envishet.

- Man blir framgångsrik inom kulstötning genom att träna både kulstötningsteknik och styrketräning under en väldigt lång tid. Världseliten är mellan 27 och 30 år i damernas kulstötning, så det gäller att ha tålamod!

Axelina lyfter vikten av att prioritera sin idrott och att vara disciplinerad samt att ha tålamod i sin träning. Även återhämtning är en viktig del i att ständigt kunna pusha sin kropp hårt, både under träningar och tävlingar.

- Jag har stött kula i 8 år och har alltid prioriterat idrotten över mycket annat. När mina kompisar åkt på semester har jag till exempel varit hemma och tränat istället. Jag har även varit noga med min återhämtning och alltid gjort mitt bästa på träningarna, vilket jag tror har varit nyckeln till min framgång.

Axelinas väg mot guldet

För Axelina handlar vägen till framgång inte bara om träning och fysisk förberedelse, utan också om att upprätthålla en balanserad och näringsrik kost samt att använda lämpliga kosttillskott för att kunna maximera prestationen. En glad kropp med rätt näring klarar av och orkar mer.

- Jag är noga med min återhämtning! Jag ser till att jag äter bra och får i mig de näringsämnen jag behöver. Jag brukar ta Svenskt Kosttillskotts multivitamin, kollagen och probiotika för att ge min kropp den bästa återhämtningen. Innan jag tävlar och tränar brukar jag ta kreatin för att ge kroppen en extra boost.

Genom att fortsätta att optimera sin kropp och hålla fokus på sina mål, är Axelina redo att ta sig an de utmaningar som väntar på hennes väg mot guldet.

Axelina Johansson gör en segergest.Axelina har en inre drivkraft, något hon tror man måste ha för att alltid drivas framåt.

Hur övervinner man hinder i sin idrottskarriär?

Friidrott generellt har en hög skaderisk, då man ständigt utsätts för maxbelastningar. Det är däremot inte jättevanligt att man skadar sig allvarligt av att just stöta kula, säger Axelina, men det händer. Axelina har själv skadat sig av överbelastning, det vill säga att hon har tränat hårdare än vad kroppen klarar av just då. Det viktiga i en sådan situation är att man kan låta sig själv ta ett steg tillbaka och vila lite extra tills kroppen är återhämtad.

- Mitt största hinder hittills i min karriär är att jag skadade baksida lår väldigt allvarligt förra sommaren. Det hände 8 veckor innan VM vilket var väldigt jobbigt mentalt.

Även om skador kan vara ett hinder för många idrottare, håller Axelina fast vid sin målmedvetenhet och fokuserar på återhämtning och rehabilitering för att komma tillbaka starkare än någonsin när något sådant händer. För Axelina är inre styrka och mental träning lika viktigt som den fysiska förberedelsen inför tävlingar. Hon ser till att arbeta hårt med sitt mindset för att kunna övervinna utmaningar som kan komma längs med vägen. Axelina jobbar idag med en idrottspsykolog som hjälper henne att hantera sina tankar och känslor, något som hjälpt henne väldigt mycket.

För att bli riktigt duktig i något så måste man ha en inre drivkraft. Något som motiverar en att träna hårt och en vilja att bli bättre.

Axelina om sina största styrkor

- Min största styrka är att jag är väldigt medveten om hur min kropp rör sig. När jag stöter kula så känner jag ofta vad jag gör rätt och vad jag gör fel, vilket gör det lättare för mig att justera min teknik. Jag är också väldigt målmedveten vilket gör att jag alltid pushar mig själv för att nå mina mål.

Vikten av inre styrka och rätt mindset

Många tänker nog att elitidrottare är menalt osårbara och har en otroligt stark vinnarskalle som inte går att rubba. Men att träna på elitnivå innebär en väldigt stor press, vilket kan leda till ångestkänslor. Axelina har själv haft ångest men har ett bra knep som hon gärna delar med sig av. Ångest är en väldigt obehaglig känsla som man helst vill bli av med så fort man känner den, säger Axelina.

- Ofta försöker man distrahera sig själv genom att man exempelvis tittar på mobilen eller tänker på något annat, för att komma bort från känslan. Men det man gör då är att man istället kämpar emot ångesten och bara håller den kvar ännu längre. Istället ska man försöka slappna av i känslan och acceptera att man har ångest just i detta nu. Gör man det så går obehagskänslorna bort efter några minuter och man lär kroppen att ångest inte är något farligt.

Axelinas bästa idrottsminne

Axelina delar med sig av sin stolthet över sin prestation på VM 2023. Trots en ordentlig bristning i baksidan bara 8 veckor innan tävling, kämpade hon sig tillbaka och lyckades stöta kula som vanligt bara 2 veckor innan tävling.

- Jag lyckades stöta 18.57 meter, vilket bara var 2 cm från en finalplats. Att placera sig på en 13:e plats kändes helt otroligt med tanke på hur träningen hade sett ut fram tills dess.

AXELINAS PLACERINGAR GENOM TIDERNA

2023:
Svenskt rekord i kulstötning inomhus och utomhus
Guld i Amerikanska mästerskapen
13:e plats på VM

2022:
7:e plats på EM
12:e plats på VM
3:e tredje plats på Amerikanska mästerskapen
3:e på SM

Axelinas personliga utveckling genom sporten

- Kulstötningen har hjälpt mig utvecklas så mycket som person. Jag får träffa människor från hela världen och uppleva så mycket nytt som jag inte skulle fått uppleva annars. Jag har även fått lära mig väldigt mycket om kost, sömn och mental hälsa vilket kommer gynna mig resten av livet.

Vilka råd skulle du ge till unga människor som drömmer om att bli framgångsrika inom sin sport?

- Mina råd för att bli framgångsrik inom sin idrott är att prioritera träning och att alltid göra sitt bästa. Ät nyttigt och sov så mycket du kan. Sedan får du inte heller glömma att ha kul!

Tips! Fortsätt följa Axelinas väg mot guldet på Instagram @axelina.johansson.

Axelinas favoriter

 
Core Creatine
 
Core Vitamins
 
Core Casein
 
Core Collagen Pro
 
Core Protein Bar 2.0
 
Probiotic Active

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vägen mot guldet - Tiokamparen Fredrik Samuelsson

Vägen mot guldet - Tiokamparen Fredrik Samuelsson

Möt tiokamparen Fredrik, och läs om hans historia om vägen mot guldet.
 
Vägen mot guldet - Längdhopparen Thobias Montler

Vägen mot guldet - Längdhopparen Thobias Montler

Möt längdhoppsfavoriten Thobias Montler och ta del av hans väg mot guldet.
 
Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Möt aktuella friidrottaren Gabriel Wallmark och ta del av hans väg mot guldet.
 
Axelina Johansson - Kulstötning

Axelina Johansson - Kulstötning

Axelina Johansson är en kulstötare med flera meriter, lär känna henne här!
 
Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!
 
Så behåller du energin under Vasaloppet

Så behåller du energin under Vasaloppet

Ladda upp på rätt sätt och behåll energin under hela Vasaloppet med dessa tips!
 
Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Vägen till fitnessformen börjar med muskeluppbyggnad.
 
Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Träna bröst och axlar efektivt hemma med enbart gummiband som redsakp.
 
Hemmaträning ben - med gummiband

Hemmaträning ben - med gummiband

Träna ben hemma med enbart gummiband som redskap
 
Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft med hantlar är ett måste om du vill bygga starka axlar med volym.
 
Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 
Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft tränar främst baksida lår.
 
Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
 
Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Träningsprogram för att bygga upp muskelmassan. Detta är del 1 i tema Beachform!
 
Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Ställer lägre krav på koordinationen och bra nybörjarövning i gymmet.
 
Träningsprogram: Mage

Träningsprogram: Mage

För ett hett sixpack: Avsluta ditt träningspass med dessa övningar för magen!
 
Kabelcrunch (cable crunch)

Kabelcrunch (cable crunch)

Vill du utmana dina situps med mer vikt ska du testa denna övning!
 
Knäböj (Squats)

Knäböj (Squats)

Knäböj är en av basövningarna i gymmet
 
Triceps pushdown i kabel (triceps cable push downs)

Triceps pushdown i kabel (triceps cable push downs)

Triceps pushdown i kabel är en isolationsövning för triceps.