Recept: Kyckling, potatis och svampröra
Matsvamp har bra näringsvärde då de har lågt kaloriinnehåll, bra protein, viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och de har dessutom en nyttig fibereffekt i tarmen. Vissa matsvampar har dessutom positiva medicinska effekter, mest känt är förmågan att sänka kolesterolhalten i blod samt att stimulera immunförsvaret.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg tärnad potatis Svampröra |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 skivad lök, 1 krossad vitlöksklyfta, timjan, rosmarin, lagerblad och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.
Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Koka sedan potatisen och tärna den.
Tillsist gör du svampröran.
Svampröra
Ingredienser | Innehåll per 100g | ||||||||
500 g skivad svamp (blandad svamp) 200 g tärnad rotselleri 150 g hackad lök 3 st hackade vitlöksklyftor 1 dl rött matlagningsvin 0,2 dl rödvinsvinäger 2 msk sojasås (valfritt) 1/2 tsk stevisocker (valfritt) 1 tsk cayennepeppar (valfritt) 2 lagerblad En handfull timjan En handfull persilja 2 tsk citronjuice 1 msk malen svartpeppar 2 tsk örtsalt 20 g kokosfett |
|
Gör så här:
Värm upp en gryta med kokosfett och när den är rykande varm lägger du i svampen, låt den stekas på hög värme i ca 2 minuter. Blanda i löken och låt den stekas i 5 minuter. Häll i rött vin och rödvinsvinäger, låt det koka ner tills all vätska är borta.
Koka undertiden rotselleri, vitlök och lagerblad i vatten tills den är mjuk. Sila av men spara vattnet. Lägg i allt i en blender och häll i 3 dl vatten, timjan och persilja. Gör allt till puré,
Blanda purén med svampröra i en skål och blanda i resten, använda en stavmixer för att göra en grov puré.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.