Recept: Kyckling- och broccolikompott
Broccolin (Brassica oleracea var. Italica) är en våra mest näringsrika livsmedel. Det finns rikligt med C-vitamin i broccolin, men den innehåller även andra viktiga vitaminer bl.a. A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer. Broccolin innehåller också en del B6-, B1-, B2-, B3-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink och mineraler.
För veganer och andra som inte äter mjölkprodukter är broccolin en värdefull kalciumkälla. Kalcium behöver vår kropp för skelettets uppbyggnad och underhåll och är också viktigt för att kroppens muskler ska fungera normalt.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad kyckling 1 kg tärnad potatis Broccolikompott |
|
Gör så här:
Börja med att tillaga broccolikompotten, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.
Tärna kycklingen och blanda den med potatisen och kompotten och baka av allt i ugnen på 150 °C i ca 15minuter. Låt rätten svalna och dela den i matlådor eller portionspåsar. Sen är den bara att värma i micro eller ugn.
Broccolikompott
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
800 g grovt hackad broccoli 150 g hackad rödlök 3 st vitlöksklyftor 1/2 dl färsk timjan 30 g pinjenötter 1 tsk sambal oelek 5 g, 1/2 tsk dijonsenap 1 tsk paprikapulver 1 tsk örtsalt 1/3 tsk stevia socker Malen svartpeppar 25 g kokosfett 1/2 dl vitvinsvinäger 200 g, 2 dl matlagningsgrädde 4% |
|
Gör så här:
Lägg broccoli och lök i en ugnsform.
Gör puré av vitlök, timjan, pinjenötter, sambal oelek, senap, paprikapulver, örtsalt, stevia socker, vitvinsvinäger och kokosfett.
Blanda i det ordentligt med broccolin och rödlöken, baka sedan allt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Broccolin ska vara al dente, alltså fortfarande lite krispig.
Lägg i allt i en stor skål med matlagningsgrädde. Använd en stavmixer för att blanda allt till en grov puré.
Smaksätt med malen svartpeppar och lite örtsalt om det behövs.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.