Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Kom igång efter semestern

Nu är semestern över och det är dags att ta tag i matvanor och träning igen. Men med sommarens lata dagar färskt i minnet kan det vara svårt att hitta motivationen att komma igång med hälsosamma vanor igen.

Här ger vi dig tips och råd som kan hjälpa dig på vägen!

  • Den viktiga kosten
  • Hälsosam livsstil med träning
  • Planera för framgång och målsättning

Tillskott före, under och efter träning

 
Core Creatine
 
Core Performance
 
Core Electrolytes
 
Core Sports Drink+
 
Core Endurance
 
Core PWO Zero
 
Diet Glukomannan
 
BURN

För de flesta är det ingen hemlighet att maten på sommaren ofta kan bli en kalori- och sockerfälla. Glass, grillat, fikabröd och en läskande drink då och då är något vi ofta frossar i under semestern och naturligtvis ska vi passa på att njuta av sommar och ledighet. Samtidigt är det många som planerar för dagliga träningspass i utegymmet, löpturer på stranden i soluppgången och fräscha sommarsallader. Men med detta kan det tyvärr ofta bli att vi sätter ribban lite för högt. Det är sällan man byter ut en skön dag i solstolen mot ett svettigt träningspass i solen.

Nu är hösten på ingång, det är dags att gå tillbaka till jobbet och framför allt är det dags att komma in gamla goda vanor med regelbunden träning och bra mat. Det är nu dags att komma igång efter semestern!

Core Whey Protein med ambassadör

KOST

Efter en sommar med mycket glass och fikabröd är det inte helt ovanligt att man känner ett ständigt sug för sockerrika livsmedel. När semestern är över är det dags att vänja sig av med sötsuget, vilket kan vara lättare sagt än gjort. En bra början kan vara att under en veckas tid göra en sockerdetox, där du helt avstår från socker i alla dess former. Har du druckit mycket alkohol under sommaren kan det vara en idé att även avstå från alkohol under din detoxvecka.

Beroende på vad du har för målsättning kan kostrekommendationerna skilja sig något. Har du gått upp några kilo under sommaren som du nu vill gå ner, gäller det att äta mindre än du gör av med. Du som vill gå ner i vikt kan även ta hjälp av ett fettförbränningstillskott.

Vill du istället fokusera på att bygga muskler är det viktigt att du tänker på vad du äter, hur mycket du äter och när du äter det. Att äta regelbundet och att få i sig protein i tillräckliga mängder är betydelsefullt för att uppnå muskeltillväxt. Ett vassleprotein tas upp snabbt i kroppen och passar därför bra som mellanmål eller som återhämtning efter träning. Kasein tas upp långsamt i kroppen och passar därför bra att ta innan du går och lägger dig för att säkerställa proteintillförsel under nattsömnen. För att bygga muskler kan det även vara lämpligt att börja använda kreatin samt en PWO.

Att äta regelbundet är något alla bör göra, oavsett om man har som mål att gå ner i vikt, bli mer hälsosam eller bygga muskler. Kroppen gillar nämligen rutiner och att äta på regelbundna tider hjälper till att minska risken för en ojämn blodsockerkurva och ett ovälkommet sötsug. Det är också lämpligt att vara förberedd med nyttiga mellanmål som man kan ta till när hungern sätter in. Att vara förberedd och kunna hantera kroppens signaler är en förutsättning för att lyckas. Ett gott proteinpulver är ett utmärkt mellanmål som tillför musklerna protein. En proteinbar kan vara ett snabbt och nyttigare alternativ som mellanmål när du är på språng.

Kroppen gillar nämligen rutiner och att äta på regelbundna tider hjälper till att minska risken för en ojämn blodsockerkurva och ett ovälkommet sötsug.

TRÄNING

En hälsosam livsstil innebär både sunda matvanor och regelbunden träning. Har man haft ett långt träningsuppehåll under sommaren, eller tränat mer kondition än styrka, är det viktigt att man går ut lugnt på gymmet i början. Att pressa kroppen för hårt medför ökad skaderisk och personer som går ut för hårt i början har en tendens att sluta träna igen efter några veckor. Istället bör man börja lugnt med 2-3 lättare pass i veckan. På så vis hinner både musklerna och hjärnan vänja sig vid de nya rutinerna och efter ett tag kan du trappa upp träningen till 3-6 pass i veckan, beroende på vad som passar dig.

Det är inte alla som gillar styrketräning eller löpning, men det är ingen ursäkt för att inte träna. Idag finns mängder av olika träningsformer att välja mellan – allt från pilates, dans och yoga till spinning, kampsport och simning. Har man inte hittat en träningsform man tycker om är det dags att se sig om och våga testa något nytt! Vi människor är bekväma och vill helst inte göra något vi inte tycker om, eller åtminstone tror att vi inte tycker om. Våga ge ett nytt träningsupplägg en chans, allting tar tid och till slut ska du se att det kanske var precis det du ville göra.

Det är viktigt att man hittar en träningsform man tycker om, så att man faktiskt ser fram emot träningspassen. Efter ett långt träningsuppehåll kommer all träning kännas jobbig, men ju mer man tränar desto bättre blir man och desto lättare kommer träningen kännas.

Tips! Dra med kompisarna eller gå ihop ett gäng och testa något nytt - ju fler desto roligare!

PLANERING OCH MÅLSÄTTNING

För att lyckas med de mål du satt upp är det först och främst viktigt att du själv har en vilja att uppfylla målen. Om du själv inte vill förändra situationen kommer du hela tiden att hitta ursäkter för att slippa. Har du bestämt dig och vill göra något kommer du redan vara halvvägs på väg.

När du har definierat ett mål för dig själv, exempelvis gå ner fem kilo i vikt, att få större muskler eller leva en sundare livsstil, då är nästa steg att sätta upp delmål för hur du ska ta dig dit. För dig som vill gå ner i vikt kanske en viktnedgång på 0,5 kg i veckan kan vara delmål för att till slut ha gått ner de 5 kilo som var din primära målsättning. För dig som vill bygga muskler kanske delmålen kan utgöras av att varje vecka orka lyfta lite tyngre än veckan innan. Eller för dig som vill komma in i sundare vanor är det kanske dags att se över hur du äter, införskaffa ett gymkort eller helt enkelt börjar ta trapporna istället för rulltrappan.

Planering och målsättning

När du bockat av några delmål och märker att ditt slit ger resultat kommer det bli lättare att fortsätta och utan att du vet ordet av har du kommit igång ordentligt med träningen efter semestern. Har man svårt att få tiden att räcka till är det en bra idé att planera in träningen i kalendern. Ser man träningspassen och har avsatt tid för dem är chansen större att de blir av. Kom också ihåg att träningen inte behöver ske efter jobbet, du kan lika gärna gå upp tidigare på morgonen, köra ett pass på lunchen eller senare på kvällen. Oavsett vilken tid som passar dig bäst gör du klokt i att planera in träningen i förväg, speciellt i början innan du fått in träningen som en rutin efter semestern. Det sägs att det tar 21 dagar att vänja sig vid en ny vana och det gäller att ha lite tålamod. Men med bra planering, regelbundna måltider, nyttiga mellanmål och lagom mycket träning är du snart igång igen efter semestern.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 
Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
 
Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 
Träningsschema för 2 dagar i veckan

Träningsschema för 2 dagar i veckan

Kom igång! Träningsprogram för 2 dagar i veckan.
 
Kondition: Kom igång med träningen

Kondition: Kom igång med träningen

Förbättra din kondition och ta del av de positiva effekterna.
 
Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
 
Träningsprogram: Axlar och armar

Träningsprogram: Axlar och armar

Träningsprogram för axlar och armar, med superset!
 
Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
 
Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Det finns många anledningar till att börja träna helkroppsträning.
 
Nå beachformen - Ät rätt

Nå beachformen - Ät rätt

Planera din kost och träning och låt det här bli sommaren du kommer i form!
 
Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Träningsschema: Så bygger du rumpa och ben

Få dig ett par snyggt muskulösa ben likt en hockeyspelare och testa detta pass!
 
Träningsprogram: Rygg

Träningsprogram: Rygg

En genomkörare för ryggen med fem rekommenderade övningar.
 
Tillbaka efter semester

Tillbaka efter semester

Har du svårt att hitta tillbaka till träningen efter semester? Få inspiration!
 
Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Träningsprogram för att bygga upp muskelmassan. Detta är del 1 i tema Beachform!
 
Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
 
Träningstips: Så tränar du på semestern

Träningstips: Så tränar du på semestern

Håll formen på semestern med enkel träning och nyttig kost.
 
Träningsprogram: Ben

Träningsprogram: Ben

En rejäl genomkörare till benens alla muskler!
 
Nyårslöftet: Tillbaka efter graviditet

Nyårslöftet: Tillbaka efter graviditet

Få inspiration kring kost och träning efter graviditet!