Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Det här är: Sprängticka

Chaga

Sprängtickan är en svamp växer på björkstammar och kallas även chaga. Av dedikerade användare anses det vara en riktig mirakelsvamp, och faktum är att den svarta klumpen innehåller en hel del näringsämnen.

  • Vad är sprängticka och varifrån kommer det?
  • Näringsämnen och användning

Vad är sprängticka och varifrån kommer det?

Sprängtickan ser ut som en svart böld som växer på björkar, något som för ett otränat öga kan se ganska fult och oätligt ut. Sprängtickan är en svamp som fäster i skadade björkar och sprider sig vidare under flera år, en långsam process som helt enkelt spränger björken från insidan.

Sprängtickan är ovanlig, bara en på 5000 björkar drabbas av svampen och det är bara de nordiska och nordamerikanska björkarna som växer på tillräckligt mineralrika marker för att sprängtickan ska uppfylla de egenskaper som förväntas av den i hälsokostsammanhang. Eftersom svampens kropp till största del sitter inuti björken, kan det vara svårt att komma åt, men går att plocka och ta hand om på egen mark såtillvida att man inte skadar trädet.

Näringsämnen och användning

Sprängtickan som livsmedel kallas chaga, från det ryska ordet för svamp. Redan dåtidens indianer i Nordamerika såg changan som en användbar växt och som hälsokost används det än idag, med allt större spridning. Många självutnämnda experter på området anser det vara en av de bästa naturmedel som finns, och det tycks inte finnas någon begränsning på allt vad råvaran kan bidra med och bota. Det har använts inom flera områden som naturlig detox, dunderkur för immunsystemet och i både förebyggande och läkande syfte mot flera sjukdomar och cancertyper. Chagan anses också kunna stödja blodtrycket och verka antiinflammatoriskt. Som botemedel har chagan ingen vetenskaplig grund, däremot har man kunnat fastställa ett vida näringsrikt innehåll, som kan vara gott nog åt den som vill ta hand om allmänhälsan.

Chagan är rikt på flera vitaminer och mineraler, intressanta växtsteroler, betaglukan och inte minst fytonäringsämnen, med ett ORAC-värde på över 100 000. ORAC (Oxygen Absorbance Capacity) är ett mått på den styrka en substans har att balansera fria radikaler som bryter ner våra celler. Det är att jämföra med andra livsmedel som anses vara superlivsmedel, så som kakao med ORAC 30 000 och blåbär med 9000.

Chaga

 
Chaga

Det vanligaste och lättaste sättet att ta vara på chagan, är att brygga te på den. Chagan på hälsokostmarknaden är anpassad till en traditionell tesil, och bör låtas dra i hett vatten tills teet har fått en gyllenbrun färg. Chagan har teliknande smak med en mild sötma som påminner lite om vanilj.

Tips! Prova gärna Chaga-Choco, en god kopp te med smak av choklad och kokos, eller Chagalatte för dig som vill ha en krämigare och kryddigare variant.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Björk Odinsdottir - internationell crossfitstjärna

Björk Odinsdottir - internationell crossfitstjärna

Björk Odinsdottir är känd som tv-gladiator och för sina talanger inom Crossfit.
  Allt om: Björkaska

Allt om: Björkaska

Björkaska är rikt på mineraler och antioxidanter och används ofta vid detox.
  Recept: Rykande het chaga-latte

Recept: Rykande het chaga-latte

Chagate med mandelmjölk och härlig kryddning.
  Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Recept: Nyttig chokladdryck med chaga

Pimpa din kopp chagate med en gnutta kakao och kokosolja.
  Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Björksocker, xylitol, är en energisnål sockeralkohol. Naturlig sockerersätting.
  Så påverkar kreatin-nitrat din träning

Så påverkar kreatin-nitrat din träning

Nya lovande tillskott dyker hela tiden upp som t.ex. kreatin-nitratet.
  Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbetor är fulla av nitrater, gynnsamt för dig som tränar uthållighetssport.
  Allt om: Antioxidanter

Allt om: Antioxidanter

Lär dig mer on antioxidanter och var du hittar dem i våra livsmedel.