ZMA

ZMA är ett tillskott med zink, magnesium och vitamin B6. Tillskottet är anpassat efter kroppsbyggare som vill optimera sin förutsättningar för muskeluppbyggnad och för uthållighetsträning.

  • Vad består ZMA av?
  • För vem passar det och varför?
  • Vad bör man tänka på?

Vad består ZMA av?

ZMA är en hopsättning av tre naturliga ämnen som påverkar hormonbalans och proteinsyntes. Mineralet zink är involverat i många av kroppens processer, bland annat produktionen av muskelbyggande hormoner och fettförbränningen. Magnesium behövs för att flertalet av kroppens enzymer ska fungera och har en viktig roll i nervsignaleringen. Det är magnesium som hjälper till att låta musklerna slappna av. Magnesium rekommenderas därför ofta innan nattsömn och för de som ofta drabbas av kramp vid träning. Vitamin B6, eller pyridoxin, ingår i nervsignaleringen, proteinomsättningen och hormonregleringen i kroppen. Dessa tre ämnen tillsammans torde därför ge optimala förutsättningar för normala nivåer av muskelbyggande hormoner och proteinsyntes.  

Sovande man

För vem passar ZMA och varför?

ZMA är ett vanligt tillskott hos kroppsbyggare tack vare de verksamma ämnenas påverkan på muskeluppbyggande processer, men även andra atleter kan gynnas. Det är när vi sover som återhämtningen, cellreparationen, hormonproduktionen och muskeltillväxten maximeras. Kvalitativ nattsömn är alltså en förutsättning för atleter. Många tränande rapporterar att ZMA har en positiv inverkan på deras nattsömn. Kanske är det magnesiumets avslappnande effekt, B6 inverkan på nervsystemet eller zink och upprätthållande av uppbyggande hormoner som ger denna effekt, eller en exakt kombination av de alla.

Hur dessa enstaka ämnen påverkar oss är vedertaget, men det behövs mer forskning för att kunna avgöra hur de tillsammans kan gagna oss och om det även har en potentiell inverkan på nattsömnen. Många som testat ZMA kan likväl vittna om förbättrad och djupare sömn med vilda drömmar och förbättrade resultat på gymmet som följd. Fler studier krävs inom detta område.

Vad bör man tänka på?

Som med alla kosttillskott finns det bättre och sämre kvalitet på olika ZMA. Om du vill testa ett tillskott, ska du därför leta efter ZMA som innehåller kelaterat zink och magnesium. Den kelaterade formen innebär att mineralerna är bundna till aminosyror, vilket gör att kroppen kan ta upp mineralerna mycket bra. Du känner igen ett kelaterat mineral genom att det har ändelser så som -glukonat eller -aspartat. Undvik oxiderade mineraler med ändelsen -oxid, som vi nästan inte kan ta upp alls.

Värt att veta är att helst undvika att inta ZMA tillsammans med mjölk eller andra kalciumrika produkter, eftersom kalcium hämmar upptaget av magnesium.

Kom ihåg att ta ZMA en stund före sänggående för att kunna ta vara på dess positiva effekter.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!